Palamutçuk Mahallesinde hayvancılık yapan Güldiken, “28 yaşındayım. Doğdum doğalı çobanlık yapıyorum. Biz işimizi profesyonelleştirmek istiyoruz ama maalesef böyle acı olaylarla karşılaşıyoruz. Benim başıma geldi başkalarının başına gelmesin” dedi. Karacasu’da Ocak ayı başında hayvanlarda çiçek hastalığı görüldüğü gerekçesiyle 12 mahallede karantina uygulaması başlatıldı. Karantina uygulanan mahallelerde küçükbaş hayvanlara çiçek aşısı yapıldı. Palamutçuk Mahallesinde Ekim ayında çiçek hastalığı geçiren ve doğumlarına bir hafta kalan hayvanlarına da 18 Ocak günü penpox-m isimli çiçek aşısının yapıldığını dile getiren Arif Okan Güldiken, “Aşıların yapılmasının ardından doğumlarına yaklaşık bir hafta kalan koyunlarım düşük yapmaya başladı. 2 koyun ve 22 koyunum telef oldu. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine söyledim ama aşıyla ilgisi olmadığını söylediler. Aşının içeriğini okudum, doğumuna 6 haftadan az kalan hayvanlara bu aşı uygulanmaz yazıyor” dedi.

“AŞININ YAPILMASINI İSTEMEDİM”

İşletmesindeki bazı hayvanların Ekim ayında çiçek hastalığını geçirdiğini ifade eden Güldiken, “2021’in Ekim ayında benim hayvanlarım çiçek hastalığı geçirdi. Bunu İlçe Tarım Müdürlüğü de biliyor. O zaman çiçek aşısı istedim yok dediler. Özel veteriner sayesinde bu aşıyı buldum ve yaptırdım. Antibiyotikler kullanıldı. Hastalığın önüne geçtik, bir sıkıntı kalmadı. Sonra ilçenin başka noktasında bu hastalık görüldü. Hayvan giriş çıkışları yasaklandı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri geçen hafta Salı günü geldi. Karantina sebebiyle çiçek aşısı yapacaklarını söyledi. Ben de yapmayalım dedim. Mecburi olduğunu söylediler. Hayvanlarımın doğumu yaklaşmıştı. Bir haftadan beri söylemekten dilimde tüy bitti. Derdimi anlatamadım. Koronavirüsten çıkan bir kişiye koronavirüs aşısı yapılmaz. Aynı bunun gibi çiçek hastalığı geçirmiş hayvanlara çiçek aşısı yapılır mı? Bile bile katliam yaptılar benim orada” dedi.

“25 BİN LİRA ZARAR VAR”

Sözlerini sürdüren Güldiken, “Aşının içeriğinde de yazıyor. Doğumuna 6 haftadan az kalan hayvanlara aşı yapılmaz yazıyor. Doğumlarına bir hafta kalmıştı. 155 güne kadar gebelik yaşıyorlar. Bu hayvan bırakmadı doğumuna bir hafta mı kala hayvanları bıraktı. Sordum araştırdım çok sayıda veterinere sordum. Bu aşı yapılmaması lazımdı dediler. Mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz. Eksi 11 derece hiç uyumadım, ölen hayvanları taşıdım. Aşıları zamanında yapacaklardı. Biz istediğimiz zaman aşı yok. Ama kendileri sıkıştı mı aşıları bulup geliyorlar. Laboratuvara incelemeye götürülsün dedik ama yapmadılar. Benim hayvanlarım sigortalı ama 135 günden sonra ölü doğan hayvanları TARSİM de karşılamıyor. 22 kuzu, 2 koyun olmak üzere 25 bin lira zararım var. Koyunlarım 2,5 yaşındaydı. İlçe Tarım Müdürlüğü hata yapıyorsa hatayı da kabullenmeyi bilecekler. Şimdi beni suçluyorlar. Bureselloz hastalığı vardı diyorlar ama böyle bir şey yok” dedi.

İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ: “AŞIYLA İLGİSİ YOK”

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise hayvan ölümlerinin aşıyla ilgisinin olmadığı aktarıldı. 12 mahallenin tamamında hayvan işletmelerinde aşılamaların yapıldığı ve Palamutçuk’taki bahsi geçen işletme dışında hiçbir yerde benzer bir olay yaşanmadığı öğrenilirken karantinaya alınan mahallelerde yönetmelik gereği aşılamanın zorunluluğu olduğu, yapılmaması halinde hastalığın yayılarak daha fazla hayvana zarar verebileceği vurgulandı.