İncirliova'nın kırsal Dereağzı Mahallesi sınırlarında İkizdere Çayı üzerinde Osmanlı döneminde 1700'lü yıllarda yapıldığı bilinen 'çatma köprü', Aydın'ın Yunan işgali döneminde büyük önem taşırken 1970’e kadar hizmet verdi. Bir süre sonra yanına yapılan yeni köprü ile önemini yitirdi. İkizdere Çayı üzerine kurulan İkizdere Barajı’nın faaliyete geçmesinin ardından İncirliova-Tire yolu güzergahı değiştirilip yol kullanım dışı kalınca köprü kaderine terk edildi. Sel suları nedeniyle tahrip olan tarihi köprünün bir kısmı yıkıldı.

İPEK YOLU GÜZERGAHINDA


Her geçen gün biraz daha çöken 4 asırlık tarihi köprünün, o dönemde demir ve çimento kullanılmadan devşirme malzeme, kesme-moloz taş ve kireç harçla sıkıştırma yöntemi ile yapılmış, 4 kemerden oluşan nadir eserlerden biri olduğu belirtiliyor. Tarihi İpek yolunun geçiş güzergahındaki tarihi köprünün ayağa kaldırılması için geçtiğimiz yıl restorasyon çalışması başlatıldı.

GELECEK YIL HİZMETE AÇILACAK


Tarihi köprüyü ayağa kaldırma çalışmaları devam ederken köprünün son durumu hakkında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden açıklama yapıldı. 4 kemerden oluşan köprünün restorasyonun gelecek yıl tamamlanmasının planlandığı belirtilen açıklamada, “Aydın- İzmir karayolunda ve İkizdere üzerindeki köprü 16. Yüzyıl sonu – 17. Yüzyıl başına tarihlenmektedir. Yer yer devşirme malzeme, tuğla, kesme-moloz taş ve kireç harçla yapılmıştır. Her iki kıyıdan ana kemere doğru yükselen 4 sivri kemer gözlüdür. Ana kemerin her iki tarafında birer çift balkonu olan yapıyı ayağa kaldırma çalışmaları devam etmektedir. Önceleri kervanlara daha sonra da taşıtlara geçiş imkânı veren tarihi köprünün restorasyonunun gelecek sene içinde tamamlanması planlanıyor” ifadeleri kullanıldı.