Kış mevsiminin etkisini gösterdiği bu günlerde Türkiye’nin dört bir tarafı kar yağışına teslim oldu. Ege Bölgesi’nde de hava sıcaklıkları eksi dereceye düştü. Aydın bölgelerinde ise zaman zaman yağmur ve kar yağışı çiftçiyi olumlu ve olumsuz olarak etkiledi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, “Soğuk havadan olumsuz etkilenen ürünler olduğu gibi yine soğuk havadan olumlu etkilenen ürünler de var. En sevdirici tarafı barajlarımız doluyor” dedi.

‘SOĞUK HAVA, PAZAR FİYATLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK’

Soğuk hava etkisinin çiftçiye faydası olduğu kadar halen daha hasat edilmemiş özellikle narenciye ürünlerini donun vurduğunun altını çizen Başkan Özdamar, ürünlerin pazardaki fiyatlarında artış olacağını söyledi. Özdamar, “Ülke genelinde ve bölgemizde yaklaşık 1 haftadır hissettiğimiz soğuk hava çiftçiyi ve ürünlerini olumlu etkilediği kadar olumsuz da etkiledi. Olumsuz olarak etkileyen tarafı şöyle açıklayayım; tarladaki kış sebzelerinde don vuranlar telef oldu bunlar karnabahar, lahana gibi kış sebzeleri gibi. Maalesef bu hasat edilmemiş sebzeler pazara sürülmeyecek vaziyette. Bununla birlikte narenciye ağaçları da etkilendi. Özellikle limon, portakal ve mandalina cinsleri olumsuz etkilendi ve dondu. Bu narenciye içerisinde genellikle hasat edildi ama bir de hasat edilmeden kalan varsa bunlar da soğukta hasat edilemez hale geldi. Bu fiyatları da etkileyecek. Tarladakine don vurduğu için sadece pazara sadece örtü altı arz edilecek. Antalya sahilindeki örtü altı sebze pazara ulaşacak. Bu fiyatlarla pazarı yüzde yüz etkileyecek. Pazarda 5 liraya gördüğümüz kışlık sebzeler 10 lira aralığına tırmanacak. Bunun dışında narenciye türlerinde yine fiyatlarda yükselme olacak. Yine örtü altı domates, biber, patlıcan, kabak gibi ürünlerde güneş olmadığından hava soğuduğundan olgunlaşma gecikecek ve pazara gelen örtü altı sebze azalacak. Pazarda bu sebzelerin fiyatlarında da artış olacak. Tahmin ederim domates cinsleri pazarda 10- 15 lira arasında olması bekleniyor” diye konuştu.

‘BARAJLARIMIZ YÜZDE 75 DOLDU’

Buharkent’te meydana gelen kar yağışının 4-5 santimi bulduğunu, kar yağmur yağışının özellikle barajların dolması noktasında sevindirici olduğunu ifade eden Özdamar, “Kuraklık yönünden kar olumlu etkileyecek. Biz çiftçiler olarak özellikle karın Afyon ve Aydın bölgesine yağmasını temenni ediyoruz. Adnan Menderes ve Kemer barajları geçtiğimiz 2 aylık dönemde yeterince yağış aldılar. Ölçümlere göre yüzde 60’lara ulaşan artış var. Ancak biz bu artışı Adıgüzel Barajı’nda henüz yakalamadık. Temennimiz özellikle Çal, Uşak, Çivril, Afyon ve Dinar’a kadara olan bölgelere yağmur ve kar yağmasını bekliyoruz ki Adıgüzel Barajımız dolsun. Zaten sıkıntılı bir programımız var. Biliyorsunuz ki tarlalara yüzde 50 su verilecek. Bunun çoğaltılması için Adıgüzel Barajı’nın dolması ya da yüzde 75 artış olması gerekiyor. Bu artışlar olmazsa sıkıntıyı çekeceğiz. Şu anda kar ve yağışların olması bu anlamda bizleri olumlu etkiliyor. Diğer bir faydası ise yer üstü sularına olduğu kadar yer altı su rezervleri zenginleşecek. Gönül ister ki karın Şubat ayı boyunca da devam etmesi. Devam ettiği takdirde bizim gölet ve barajlarımızı doldurarak, kuraklık beklediğimiz dönemde az zararla atlamamıza neden olacaktır” şeklinde konuştu. Bir diğer olumlu etkinin ise henüz çekirdekte olan ürünlere faydası olduğunu söyleyen Özdamar, “Bu kar ve soğuk bahsettiğimiz örtü altı ürünleri dışındakilere olumlu yansıyacak. Ünlü sert çekirdekli ürünler soğuklama ihtiyacı hissederler. Geçtiğimiz yıllarda bu soğuklama ihtiyacını yakalamayan elma, kayısı, erik, üzüm gibi ürünler meyve vermediler ya da küçük verdiler. İkincisi zirai mücadele yönünden olumlu olacak” dedi.