Aydın’da faaliyetlerini sürdüren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri, Muğla’nın Milas ilçesinin Kızılağaç Mahallesi’nde yer alan tarihi çeşme ve mezarlar için çağrıda bulundu. Tarihi çeşme ve mezarların bakımsızlıktan dolayı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bölgede gereken tedbirlerin alınması için yetkilileri göreve davet etti.

“DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK”


Konuyla ilgili açıklamasında Başkan Sürücü, şu ifadeleri kullandı: “Doğadan kaçak olarak toplanılan yöresel ismiyle Patpatanak olarak bilinen Barlia robertiana orkidelerinin, kutsal sayılan mezarlıklarda korunabildiği ve bu nedenle bitkinin mezarlık içinde geniş yayılış gösterdiğiyle ilgili 2011 yılında TRT ile bir çekim gerçekleştirilmişti.
Salep kazıcılarından Kızılağaç Mezarlığı sayesinde kurtulan orkidelerle birlikte, mezarlık içinde bulunan ve mimari tarzı itibariyle benzerlerine pek rastlanmayan mezarlar da gündeme getirilmişti. Yöre insanları tarafından Türkmenlere ait olduğu ve kimine göre Selçuklu, kimine göre Osmanlı dönemine ait diye söylenen kubbemsi mimari tarzda inşa edilen mezarlar bakılmadığı takdirde yıkılabileceği konusunda uyarmıştık.”

“TAŞI YIĞINI HALİNE GELECEK”


Başkan Sürücü, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Ne yazık ki geçen 11 yıl içinde bakımsızlıktan dolayı mezarlar harabeye dönüşmüş vaziyette ve bazılarının da tamamen yıkıldığı görülmektedir. Mezarlardan birinin üzerinde bulunan kitabede ne yazıldığıyla ilgili bilgi almak için, konusunda uzman olan bir tarihçiye gönderdik. Kızılağaç’ta bulunan bu tarihi mezarlarda bir iyileştirme yapılmazsa, bir gün hepsi taş yığını haline gelecek ve bir dönemi yansıtan kültürel mirasımız yok olacaktır. Kıyıkışlacık (İasos) yakınlarındaki Kızılağaç Mezarlığının hemen yanında bulunan tarihi çeşmeye ve tarihi mezarlara, ilgili bir kurumun sahip çıkarak yıkılıp yok olmadan gerekli duyarlılığı göstermesini umuyoruz.”