CHP Nazilli İlçe Teşkilatı, İstasyon Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nın önünde araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 29. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenledi. Anma programına CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serdar Alptekin, Kadın Kolları Başkanı Nilgün Aktaş, teşkilat yönetimi ve partililer katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı CHP Nazilli İlçe Başkanı Serdar Alptekin yaptı.

‘ARADAN 29 YIL GEÇTİ, KATİLLER YAKALANMADI’


Ünlü sanatçı Selda Bağcan’ın şarkı sözleriyle anma programına başlayan CHP Nazilli İlçe Başkanı Serdar Alptekin, Uğur Mumcu’nun katledilişinin bütün bir ülkenin tarihi ve kaderini etkileyen bir olay olduğunu vurguladı. Başkan Alptekin, “Evet bundan tam 29 yıl önce, bir pazar sabahı, Türkiye bir bombayla sarsıldı. Başkent Ankara’da Karlı Sokak’ta patlayan bomba, memleketi ayağa kaldırmıştı. Cumhuriyet Gazetesinde yıllarca Gözlem adlı köşeyi kaleme alan, kimsenin değinmediği konulara değinen, bugün tartıştığımız pek çok şeyi ilk kez dillendiren gazeteci Uğur Mumcu, o gün, arabasına konulan bir bombayla katledildi. Karlı bir günde Karlı Sokak’ı kana bulayan, sadece bir ailenin değil, bütün bir ülkenin tarihini ve kaderini etkileyen bir olaydı. Dönemin yetkilileri, “Katilleri yakalayacağız, onları yargılayacağız, adalete teslim edeceğiz” diye söz vermişlerdi. Aradan tam 29 yıl geçti, katiller hala ellerini kollarını sallayarak aramızda geziyorlar. Her zaman kalemini dik tutan, onurlu, korkuya boyun eğmeyen, baskıya boyun eğmeyen Uğur Mumcu ve onun gibi pek çok düşünür maalesef katledildi. Bu katillerin bulunması gerekirdi. Ama bu yapılmadı. Siyasal iktidarlar görevlerini yerine getirmediler. Uğur Mumcu’yu neden istemediler, neden katlettiler biliyor musunuz? Çünkü, mazlumların safında, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadele ediyordu. Uğur Mumcu, sınırlarını Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin, Atatürk ilke ve Devrimlerinin ve çağdaş değerlerinin çizdiği bir kavganın öncülerindendi” dedi.

‘SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUM’


Mumcu’nun araştırmalarıyla ortaya çıkan gerçeklerin devlet yetkilileri tarafından dikkate alınmadığını söyleyen Alptekin, “Mumcu ülkemizin bugün içinde bulunduğu durumu yıllar öncesinden görmüş, “tarikat” yapılanmasının üstüne gitmiş, araştırmacı gazeteci ve aydın kimliğiyle siyasetçileri ve halkı uyarmıştır. Uğur Mumcu devlet içindeki çeteleri, devletin tüm kurumlarına sızan tarikatları, kamunun kaynaklarını tüketen yolsuzlukları yıllar önce karşımıza ilk çıkaranlar arasındaydı. Bugün onun işaret ettiği tehlikeler birer birer karşımıza dikildi. Bugün İsmail Cem’in, Gaffar Okkan'ın da ölüm yıl dönümleri. Onları da saygıyla, rahmetle anıyoruz. Neden onların da katilleri bulunmuyor? Bu katiller neden ellerini kollarını sallayarak Türkiye’de geziyorlar? Biz bunu sormak durumundayız. Ülkemize, devletimize, milletimize karşı sorumluluğumuz var. Bunu her zaman soracağız. Sözlerimi Uğur Mumcu’nun 29 Ekim 1979 yılında yazdığı şu şiirle bitirmek istiyorum; Efelerle, seğmenlerle, işçilerle, köylülerle uyan. Uyan Gazi Kemal, uyan. Batıdan doğuya, güneyden kuzeye, Kuvayi Milliyetçilerle uyan… Uyan Gazi Kemal uyan, devletin devlete, insanın insana kulluğun, yok etmek için uyan, uyan Gazi Kemal uyan. Uğur Mumcu’nun 29 yıl önce alçakça katledilişini yine lanetliyorum, Mumcu’yu sevgi, saygı ve özlemle anıyorum” diye konuştu.
‘YOLUMUZ AÇIK VE NETTİR’
Anma törenine katılan ve Mumcu’nun ölüm yıl dönümüyle ilgili açıklama yapan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise, “29 yıl önce Ankara’da araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, bir bomba konulan araçta katledildi. Uğur Mumcu tam 40 yıl önce yazmış olduğu yazılarda, devletin tarikatlarla kuşatıldığını ve yıllar sonra bu çocukların devletin en üst noktasına geleceğini yazmıştı ve söylemişti. Ne oldu usta gazeteci Uğur Mumcu’nun dediğinin doğru olduğunu gördük. 15 Temmuz FETÖ darbesinin tarikatın içinden gelenlerin kimler olduğunu gördük. FETÖ darbesi amacına ulaşmadı ama FETÖ yerine başka tarikatların devlet yerinde, yine etkin rol alıyor. Buradan hatırlatmayı bir siyasetçi olarak yapıyorum FETÖ gitmiş başkası gelmiş yine aynı yola ulaşacağız. Bunun yolu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi laik, bilim, hukuk ve sosyal demokratik devlet amacına uygun bir devlet yapılanmasıdır. Bu devlet yapılanmasında kesinlikle tarikatlara yer yoktur. Bu devlet yapılanmasında Cumhuriyet kurumları vardır. Yolumuz açık ve nettir. Rahmetli Uğur Mumcu’nun yıllar önce söylediği gibi Atatürk ilke ve devrimleri sosyal demokratik hukuk devletidir. Bunun yolu da bu ucube sitemlerden kurtarmaktır. Rahmetli Uğur Mumcu’yu, İsmail Cem’in, Gaffar Okkan'ın saygı ve sevgiyle anıyorum” dedi.