2021 yılı başında firmalar üreticilerle kilo bazında 30 lira 80 kuruş tavan fiyat olmak üzere anlaşma yaptı. O tarihten bu yana maliyetlerin bazı kalemlerde yüzde 400 arttığını söyleyen üreticiler, buna karşılık firmalar tarafından sözleşme fiyatı 4 lira artırılsa da bunun hiçbir derde derman olmayacağını ifade etti. Firmaların yapacak bir şeyinin olmadığını ifade eden üreticilerden Ercan Ayyılmaz, "Sonuçta özel sektör. Sözleşme fiyatını uygulayacağız da diyebilirlerdi. Biz bu noktada hükümetten destek bekliyoruz. Girdi maliyetleri artıyorsa üreticileri de kollamak hükümetin görevi. Nasıl zeytinde, buğdayda prim varsa tütünde de olmalı. Devlet en çok parayı tütünden kazanıyor" dedi. Ayrıca Karacasu’da 3,5 milyon tütün üretilirken bu yıl 2,5 milyona kadar düştüğü ve bunun havaların kurak gitmesinden kaynaklandığı öğrenildi.

"ÜRETMEK İSTİYORUZ AMA DERDİNİZ NEDİR DİYEN YOK"


Sorun ve beklentilerini anlatan Ercan Ayyılmaz, "Bugün burada firmalar tütün alımlarına başladı. Biz üreticiler memnun değiliz. Tüccarlar kilo başına 30 lira 80 kuruş fiyat yazmıştı. Artan maliyetlerden dolayı 35 liraya yükseltildi. Tabi bu girdiler çok yüksek olduğu için bizi memnun etmiyor. Özel sektör bir şey söyleyemiyoruz. Bizim asıl istediklerimiz devletten. Mazot çok pahalı, gübre çok pahalı, ilaç çok pahalı. Artık bu işin içinden çıkamaz hale geldik. Her yıl üretimden çekilen çiftçilerimiz var. Hayat git gide zorlaşıyor. Geçen yıl yaptık sözleşmeleri. Sözleşme yaptığımız zaman dolar 7 liraydı. Şu an dolar 13 küsur lira. Geçen yıl bir 15-15 gübresi 125 liraydı, bu sene 500 lira. Neredeyse yüzde 400 zam geldi. Fidan yetiştirmek için kullandığımız ilaçlar 40-50 liraydı, şu an 200 lira. Girdilerimiz çok yükseldi. Devlet desteği hiç göremiyoruz. Devletten beklentimiz çok daha fazla. Üretmek istiyoruz ama maalesef elimizden tutan yok. Bize yardımcı olan yok. ‘Üretici kardeşim bizden bir talebiniz var mı’ diye bizim derdimizi dinleyen bir devlet yetkilisi yok. Biz vergimizi veren çalışan kendi halinde üreten kişileriz ama maalesef bize bir sahip çıkan bir yardımcı olan yok. Hatta Ziraat Odası Başkanı bile yok. Ya kendisi ya bir görevlisi bugün alımlar başlamışken burada olmalıydı" dedi.

ÜRETİCİ DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR


Sözlerini sürdüren Ayyılmaz, "30 lira 80 kuruş olarak sözleşmeyi imzaladığımızda dolar 7 liraydı. Şu an dolar 13,5 civarında. Girdilerimiz çok arttı. Bir kilo naylon 20 liraydı, şimdi 35-40 lira. Ürettiğimizden bir şey kazanmıyoruz. Tüccarlar desteklemek için 4 lira bir artış yaptılar ama tabi yeterli değil. Bizim masraflarımızı çıkarmaz. Bundan sonra rekolte düşer. Gübre ve ilaç kullanmayız. Az dikeriz. Üretim azalır Türkiye’de, öyle görüyorum. Biz bekleriz ki devlet üretici üretmeye devam edebilsin diye tüccarın verdiği 4 liraya ilave devlet de üreticiye 5 lira destek çıksın. Biz bunu isteriz. Devletin en çok kazandığı kalemlerden biri tütün. En çok vergiyi tütünden alıyor, en çok ihracat kalemlerinden biri tütün. Ama gel gelelim üreticiye destek konusu geldiğinde devlet hiçbir şey yapmıyor. Yazın 40 derece sıcakta, kışın eksi 10 derecede çalışıyoruz. Her türlü hava şartlarında çalışıyoruz. Üretmek için uğraşıyoruz ama Türkiye’de çiftçinin değerini bilen yok. Böyle giderse çiftçiler olarak bizler bazı araştırmalar yapıyoruz. 2002’den 2018’e kadar Türkiye’de tütün üretimi yüzde 60 azalmış. Git gide azalacak. Gençler de çiftçiliği talep etmiyor. Rekolte daha da düşer. Üretim olmayınca tütün alan şirketler de zarar edip kapanmak zorunda kalacak" dedi.

BU ZORLUĞU HİÇ YAŞAMADIK"


Son dönemdeki zorluğu hiçbir zaman yaşamadıklarını kaydeden Ayyılmaz,
"49 yaşındayım. 30 yıldır tütünle uğraşıyorum ama bu yıllar gibi böyle sert geçen bir yıl görmedik. Geçen yıl hava sıcaklarından dolayı rekolte azaldı hem de piyasaların çok yükselmesi nedeniyle para kazanmadık. Maliyetleri karşılayamadık. Para kazanmadık bu sene. 35 lira bizi kurtarmadı. Karın tokluğuna çalışmış olduk. Bir çiftçinin sigorta primi bin 500 lira. Yılda bir kere üründen para kazanan insanlarız. Devamlı bir gelirimiz yok. Geçen yıl aynı tarladan 6 ton tütün teslim ettim bu yıl 4 tona düştü. Havalar kurak gittiğinden rekolte düştü. Zeytinde, buğdayda, arpada, fiyde destekleme var ama tütünde destekleme yok. Karacasu’nun en büyük gelir kaynağı tütün. Yazın sadece ben 200 kişiye iş verdim. Karacasu’da yazın ev hanımlarının geçimi tütünden. Zeytin zamanında yine iş veriyoruz. Kazandığımız paraları işçi parası, gübre parası, ilaç parası olarak dağıtıyoruz. Bizim elimizde bir şey kalmıyor. Yine sürünüyoruz, yine sürünüyoruz" dedi.

"TRAKTÖRÜN KONTAĞINI ÇEVİRMEYE KORKUYORUZ"


Üreticilerin zor durumda olduğunu anlatan Ayyılmaz, "Üretemez hale geldik. Git gide çiftçiliği bırakacağız. Üretmek istiyoruz, çalışmak istiyoruz. Para kazanmak istiyoruz, yevmiyecilere para kazandırmak istiyoruz ama bir yere geldi tıkandı artık. Bu seneki kadar zorluk yaşamadık. Böyle bir kriz yaşamadık. Girdilerimiz çok yükseldi. Traktörlerimizi çalıştıramıyoruz. Kontağı çevirmeye korkuyoruz. Bir litre mazot 14 lira olur mu, böyle bir şey olamaz. Girdileri çıktıktan sonra bizim elimizde hiçbir şey kalmıyor. Çalıştırdığımız yevmiyeci kadar bile kazanmıyoruz. Ekmek parası çalışacağız mecburen ama bundan sonra çok zor yürür bu işler" dedi.

"ÜRETİCİNİN GEMİSİ KARAYA OTURMAK ÜZERE"


Üreticilerinden Sevgül Ayyılmaz da, "Derdimiz emeğimizin karşılığını almak. Bu pahalılıkta nasıl alacağız bilmiyorum. Geçen yıl ki maliyetlere karşı bu sene daha çok masrafımız var. Nasıl kazanırız, nasıl çıkarız bu işin içinden. Öyle. 25 yıldır tütün yapıyorum ama bu seneki kadar zorlanmadık. Bizim gemi yakında su alacak. Bu sene bu gemiyi çok zor yürütüyoruz. Bunun tarlası kira, mazotu öyle, gübresi öyle, işçisi öyle, amelesi öyle, hepsi de… Nasıl olur bilmiyorum. 4 lira zam verdiler. Ama bu 4 lirayla bu işin içinden nasıl çıkarız. Çıkamayız. Bizim gemi bu sene su aldı. Yürütemiyoruz. Batacağız galiba. Duyup da bize bir sahip çıkan olursa çok seviniriz. Bu sene fiyat 50 lira olmalıydı. Yine de kurtarmazdı ama 50 lira olmalıydı. Allah herkesin yardımcısı olsun" dedi.

"BİR KİLO TÜTÜN 3 LİTRE MAZOT YAPMIYOR"


Sözlerini sürdüren Ayyılmaz, "Sabah 7’den beri eksi 7-8 derecede bekliyoruz. Yazın 40 derecenin altında çalışıyoruz. Şubat ayında başlayacağız fideleri yetiştirmeye. Ağustos ayına kadar her gün biz bu işin içinde olacağız. Kaldırdığımız bu üründen kendi emeğimiz bile çıkmaz. Öyle. Ne diyeyim başka, diyecek bir şey bulamıyorum bazen. Bir kilo tütünle 2,5 litre mazot alabiliyoruz. Bir tarlayı 3 kere sürüyorsun, bir kere dikiyorsun. Bunlar hep mazotla traktörle oluyor. Nasıl çıkalım biz bu işin içinden. Mazot geçen yıl 6-7 liraydı. Baş fiyat 28 liraydı. 4 kilo mazot alabiliyorduk. Bu yıl tütün fiyatı yükseldi ama 2,5 kilo bile mazot alamıyoruz" dedi.