Yenilenebilir, temiz enerji kaynakları kullanımında oldukça kapsamlı ve çevre dostu bir proje ile Germencik'te yatırım yapma kararı alan Hez Enerji Anonim Şirketi, söz konusu yatırımla ilgili açıklama yaptı. Yaklaşık 376 milyon lira proje bedeliyle tamamlanması planlanan yatırımda, 3 yılın sonunda 250 dönüm modern jeotermal sera ve 10 bin metrekare kurutma tesisine ulaşmanın hedeflendiği bildirilen açıklamada, şirketin Germencik'in Uzunkum, Moralı ve Argavlı mahalleleri yakınında gerçekleştireceği entegre yatırımlarıyla ciddi istihdam sağlayacağı, yerel hane halkının satın alma gücüne ve üretime doğrudan destek olacağı, orta ve küçük ölçekli işletmelere ve bölge ekonomisine büyük katkı sunacağı ifade edildi.

"YÜZDE 100 ÇEVRE DOSTU"

Açıklamada, öncelikli yatırım planı olarak modern teknoloji kullanılan yüksek katma değerli ürün yelpazesine sahip 50 dönüm sera kurulacağı dile getirilerek, "Bu serada üretilecek olan domates, muz, avokado, ejder meyvesi ve benzeri ürünler, daha sonra yine şirketimiz bünyesinde alınan kararla kurulacak olan modern kurutma tesisimizde işlenip, katma değerli ürün haline getirilerek nihai tüketiciye hazır hale gelecektir. Bu ürünler ihracat için son derece elverişli olup, böylelikle ülke ekonomisi açısından da son derece önemlidir. Söz konusu sera ve kurutma tesisimiz tam otomatik sisteme sahip olup hiçbir şekilde doğaya bırakılacak bir atık yoktur, yüzde 100 çevre dostudur" denildi. Tesisin elektriğinin dahi güneş, rüzgar ve jeotermal gibi temiz enerji kaynaklarından üretileceğine vurgu yapılan açıklamada, yatırım maliyetini yüzde 25-30 artırmasına rağmen projenin sıfır atık ve yüzde 100 çevre dostu olmasından asla vazgeçilmeyeceği dile getirildi.

BÖLGE HALKINA AÇIK OLACAK

Kurutma tesisinin bölge halkına açık olacağı, halkın kendi tarlalarında ürettikleri ürünleri tesiste işleyebileceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu durumda sadece sera ve kurutma tesisleri bölge halkı için bir istihdam alanı değil, aynı zamanda kendi ürünlerini işleyip daha avantajlı ticaret yapabilme imkanı sağlayan bir merkez olacaktır. Ek olarak, yerel yönetimler ile iş birliği yapılarak organize soğuk hava depo bölgeleri yapılarak, bölge tarımı son derece önemli bir fırsat kazanacaktır. Bu durum ayrıca lokasyon açısından da çok uygun olan bölgemize lojistik açıdan da katkı sağlayacaktır." Açıklamada, şirketin bölge halkı ve diğer yatırımcılarla iş birliğine hazır olduğu, sahip olduğu jeotermal kaynağı tüm paydaşlara kullandırmaya hazır olduğu bildirildi.