Aydın’a bir dizi açılış ve miting için gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretlerine Söke’den başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük tesislerinden birisi olan KİPAŞ Kağıt Fabrikası’nın açılışını yaptı. Erdoğan’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Vekili Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Mehmet Kasapoğlu, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy eşlik etti.

DEVASA YATIRIM

Törende açılış konuşmasını yapan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz, milli ekonomiye katkı sağlayan kurum haline geldiklerini belirterek, “Söke OSB'ye kurduğumuz bu fabrikanın 550 milyon dolarlık ilk etabını tamamladık. 450 milyon dolarlık ikinci etabın yüzde 40’ını tamamladık. Avrupa'nın en büyük makinesini aldık. İkinci makine geldiğinde Avrupa’nın en büyük kâğıt fabrikası olacağız. Sıfır atık ile yapılmış çevreci bir yatırım burası. İhracata başladık. Hükûmetimizin ihracat ağırlıklı politika izlemesi biz sanayicileri memnun etti. Fabrikamız devletimize, memleketimize Aydın’a hayırlı uğurlu olsun” dedi. Öksüz'ün konuşmasının ardından firmanın tanıtım videosu gösterildi.

BU YATIRIM ALDIĞI DESTEKLERİ HAK EDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fabrikanın 800 kişiye istihdam yanında 450 milyon dolar cari açığın kapanmasına katkı vereceğini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: “Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük fabrikası olan bu devasa yatırımı ülkemize kazandıranları tebrik ediyorum. Aydın Söke OSB’de faaliyete geçen bu tesis, kağıt alanında ülkemizin büyük bir ihtiyacını giderecek, cari açığımızın azalmasına önemli bir katkı sunacak. 2 etaptan oluşan bu tesisin ilk etabı tamamlandı ve üretime başladı. Yaklaşık 550 milyon dolarlık bir yatırım olan ilk etapta 800 kişi istihdam edilecek. Ülkemizin 250 milyon dolarlık kağıt ithalatını sonlandıracak olan bu tesis 200 milyon dolar da ihracat gerçekleştirecektir. Tesis 450 milyon dolarlık cari açığın kapatılmasına hizmet edecek. Tesisimizin 2.etap yatırımları da hızla devam ediyor. İnşallah yılsonu itibariyle biteceğini tahmin ediyoruz. 2. Etap için 450 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Orada da 600 kişilik bir istihdam sağlanacak” dedi.

“21 MİLYON AĞACIN KESİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇECEK”

Yatırımda emeği geçenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “
Çevreci üretim anlayışıyla faaliyet gösterecek fabrikamızın, Türk ekonomisinin yeşil dönüşümüne de önemli etkisi olacaktır. Yüzde yüz geri dönüşümlü atık kağıttan üretim yapılacaktır. Sahip olduğu teknoloji sayesinde ilk etabıyla yılda 12 milyon, 2. Etabıyla birlikte 21 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçecektir. Ülke ekonomisine, çevresine ve tabiata önemli katkı sağlayacak. Hükümet olarak, Türk ekonomisine güvenen herkese sahip çıkıyoruz. KİPAŞ Holdingin bu yatırımını destekliyoruz. Düzenlediğimiz teşvikle, bu yatırıma vergi, enerji, alt yapı ve nitelikli personel anlamında çeşitli destekler sağlıyoruz. Bu yatırımın aldığı destekleri sonuna kadar hak ettiği açıktır. Salgın dolayısıyla küresel ekonominin belirsizlik girdabına girdiği bu dönemde yatırımlarına hız kattıkları için KİPAŞ Holding’e, ülkem adına teşekkür ediyorum. Firma sahiplerinden beklentim 2.etap yatırımını en kısa sürede tamamlayarak üretime başlamalarıdır” ifadelerini kullandı.

“CAHİLLİKLERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKIYORUM”

Türk ekonomisine güvenen herkese sahip çıktıklarını dile getiren Erdoğan, “Türkiye, muhalefetin iddia ettiği gibi fabrika satarak domates alan değil, bilakis Afrika, Asya ve Avrupa'nın imalat merkezi olan bir ülkedir. Bu ülkenin sanayisinden haberi olmayan tatlı su siyasetçilerini kendi cahillikleriyle baş başa bırakıyorum. Türkiye'nin saman ithalatçısı olduğunu zanneden cahilleri, havanda su dövmek yerine Aydın Söke'den başlayarak OSB'mizi ziyaret etmeye davet ediyorum. Nasıl muhalefete rağmen ülkemizi son 20 yılda rekordan rekora koşturduysak, inşallah önümüzdeki dönemde de yeni başarı öyküleri yazmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi hak ettiği yere hep birlikte muhakkak getireceğiz. Rabbim, yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum. Bir kez daha açılışını yaptığımız bu muazzam tesisimizin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iş insanı Hanifi Öksüz tarafından Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarına ait bir tablo hediye etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindekiler ve fabrika çalışanları ile kurdele keserek kağıt fabrikasını hizmete açtı.