Aydın’ın Efeler ilçesindeki Atatürk Devlet Hastanesi, kalpte ritim bozukluğu yaşayan hastalara şifa kaynağı oldu. Hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Özgül tarafından ritim bozukluğu yaşayan hastalara ablasyon (yakma) tedavisi gerçekleştiriliyor. Sohbet ortamında, bilinci açık bir şekilde tedavi edilen hastalar, bir gün içinde sağlığına kavuşuyor. Yaklaşık bir aydır gerçekleşen ablasyon tedavisiyle hastalar hem sağlığına kavuşuyor hem de şehir dışına çıkmak zorunda kalmıyor. Kentte ablasyon tedavisi uygulayan tek kamu hastanesi olan Atatürk Devlet Hastanesi, Dr. Özgül önderliğinde gerçekleşen başarılı operasyonlarla takdir topluyor.

“HASTANEMİZDE BU İŞLEMLERİ YAPABİLECEK KONUMA GELDİK”


Son dönemde kalpte ritim bozukluğu üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Özgül, “Ritim bozukluğu, kalp hastalıkları içerisinde çok sık karşılaştığımız patolojilerin başında geliyor. Tanısal ve tedavi açıdan maalesef, Aydın ilinde çok büyük eksikler mevcuttu. Biz bu zorlukları çokça yaşadık. Şehir dışına hastaları servis etmekten dolayı hem hastalar açısında mağduriyet hem de bizim sevk etme zorluklarımız çok had safhadaydı. Bununla ilgili daha önce aldığım ufak eğitimlerin yanında bu işi öğrenme açısından eğitim almaya başladım. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’nda Aritmi Merkezi’nde aldığım eğitim sonucunda bu işlemleri yapabilecek konuma geldik. Burada bu işlemlere başladık.” dedi.

“HASTALARIMIZ, YÜZDE 90-95 RİTİM BOZUKLUĞUNDAN KURTULUYOR”


Ritim bozukluğunun tanısal açıdan çok geniş bir yelpazesi olan bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Özgül, “Şu anda biz Atatürk Devlet Hastanesi’nde ritim bozukluklarının yüzde 70-80’ini müdahale edebilecek konuma ve bilgiye sahibiz. Elektrofizyolojik işlemi, kasıktan anjiyo gibi bir yöntemle girip hastanın toplar damarından kalbin sağ ve sol taraflarından özel kateter yöntemiyle oradaki elektrik sistemine uyarı vererek yaptığımız bir işlem. Tanıyı koyup arkasından aynı seansta hastanın bilinci açık, normal konuşma ortamında yaptığımız işlemle aynı seansta yine bu kateterlerle radyofrekans vererek ablasyon işlemi yapıyoruz. Tedavi şekliyle bu hastalar, bu ritim bozukluğundan yüzde 90-95 olasılıkla kurtuluyor. Bir daha bu tür bir sorun yaşamıyor. Tıpta bu kadar yüksek başarı olan çok az operasyon vardır. Bu işlemler, bu operasyonun başında geliyor. Ayrıca hasta sohbet ortamından dolayı psikolojik olarak iyi hissediyor. Bunun ilaçlı bir tedavisi yok. Tek tedavi yöntemi EPS Ablasyon yöntemi. Olumlu geri dönüşler alıyoruz.” diye konuştu.

“ERTESİ GÜN TABURCU OLUYORLAR”


Bir ayda 5 hastayı sağlığına kavuşturduklarını ifade eden Özgün, “Şu anda bekleyen 20 tane randevulu hastam var. Önümüzdeki günlerde bu hastalarımızın da tedavisini gerçekleştirmiş olacağız. Operasyonun tanısı 10 dakika sürüyor. Ablasyon kısmı ise hastadan hastaya değişiyor ancak çok uzun sürmüyor. Hasta iki saat sonra ayağa kalkıyor. Eğer sadece biz tanısal amaçlı bu işlemi yaparsak hastada ritim bozukluğunu yok dersek hasta aynı gün akşam yürüyerek evine gidiyor. Ritim bozukluğunu tespit ettikten sonra tedavi etmişsek hasta 1-2 saat sonra ayağa kalkıyor, normal işleri görüyor. Ben, kontrol amaçlı bir gün hastanede yatırıyorum. Ertesi gün ise taburcu olup evine gidebiliyor ve normal hayatına dönüyor.” şeklinde konuştu.

“HASTALARIMIZ İÇİN ÖNEMLİ BİR AVANTAJ”


Aydın’da bu işlemi kamu hastanelerinde sadece kendisinin yaptığını kaydeden Özgül, “Aydın’da bu operasyonun yapılması hastalar için çok önemli. Bu anlamda biz Aydınlı vatandaşlarımızı kendi yaşadıkları şehrimizde tedavisini gerçekleştirerek vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam ediyoruz. Kamu ve üniversite hastaneleri arasında Aydın’da bu işlemi yapan tek hastaneyiz.” dedi.

“ŞEHİR DIŞINDAN HASTALAR ARTIK AYDIN’A GELİYOR”


Bu tedavide yaş sınırının olmadığını dile getiren Özgül, “Yasal olarak 14-15 yaş üstü yapma hakkımız var. Daha küçük altındaki yaş gruplarına pediatrik kardiyologlar müdahale edebiliyor. Genel olarak onların alanlarına müdahale etmek istemiyoruz. Bu işlemleri burada yapılabilir kıldık. Hasta hiçbir ücret ödemeden devletin verdiği bu imkanlardan yararlanmış oluyor. Bu işlem Türkiye’de çok az devlet hastanesinde yapılıyor. Bu anlamda Aydın ve bölge adına bu işlemin şans olduğunu düşünüyorum. Muğla’dan hastalar geliyor.” diye konuştu.