Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Dağyeniköy Mahallesi’nde ‘Siyanürle altın çıkarılıyor’ iddiası üzerine bölge halkı ayaklanmıştı. MTA yetkilileri tarafından sondaj yapılan alana girmek isteyen bölge halkına jandarma engel olmuştu. Yaşanan arbede sırasında bazı jandarma personellerinin üniforması yırtılmış, öfkeli kalabalık iş makinelerinin tekerleklerini keserek çalışmaların yapılmasına engel olmuştu. Yaşanan gerginliğin ardından MTA Bölge Müdürü Burhanettin Yüce, AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ve Germencik Kaymakamı Turgay Gülenç ile birlikte Dağyeniköy Mahallesi’ne gelerek yapılan çalışmayla ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

SİYANÜRLE ALTIN ARAMAMIZ YOK

Bölgedeki maden potansiyelinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan çalışmada siyanür kullanılmasının söz konusu olmadığını dile getiren MTA Ege Bölge Müdürü Yüce, “MTA olarak yıllardan beridir Türkiye genelinde maden potansiyelinin araştırmasını yapıyoruz. Ülke genelinde 1.5 milyon ton maden cevherinin ortaya çıkartılmasını hedefliyoruz. Bu çalışmalardan birini de burada gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla bölgede sondaj çalışması başlattık. Dünyanın hiçbir yerinde sondaj çalışmalarında siyanür kullanılmaz. Dolayısıyla siyanürle altın arandığı iddiası tamamen gerçek dışıdır. Biz bölgede gümüş, bakır gibi madenlerin varlığını tespit etmek istiyoruz” dedi.

MUHALEFET FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞTI

AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ise, “Bu çalışma toprağın altında ne var ne yok tespit edilmesi için yapılıyor. Yani bir bakıma ülkemizin maden zenginliğinin haritası ortaya çıkartılacak. Burada yaşayan halkı yanlış örgütleyip yapılan çalışmalarla ilgili bazı yanlış algılar yaratılmaya çalışılıyor. Bu işi kurgulayıp muhalefet fırsata çevirmeye çalışıyor. Biz bölge halkını bilgilendirdik. Sondaj çalışmalarının yerleşim yerlerine uzak yerde yapılmasını MTA Bölge Müdürümüze ilettim” diye konuştu.