AK Parti Aydın Milletvekilleri Mustafa Savaş, Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz, Rıza Posacı ve İl Başkanı Ömer Özmen, Kalfaköy Mahallesi’ndeki bir restoranda düzenlenen kahvaltıda AK Parti hükümetlerinin Aydın’a yaptığı yatırımları anlattı. İl Başkanı Özmen, parti teşkilatlarının çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra AK Parti milletvekilleri kentte yapılan yatırımların aralıksız devam edeceğini kaydetti.

TARIMDA ÖNEMLİ YATIRIMLAR

Tarım alanında kentte yapılan devlet yatırımları ve desteklerle ilgili bilgiler veren Milletvekili Rıza Posacı, “Destekleme bütçemiz 1.5 milyardan 25 milyar lirayı buldu. İlimizde tarım alanında çok önemli yatırımlar yapılıyor. Kadıköy’deki jeotermalle ısınan organize topraksız sera bölgesi için son aşamaya gelindi. Aydın için önemli bir proje. Jeotermalle tarım buluşturulacak. Didim’de tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurulması için girişimimiz oldu. Doğrudan 2 bin, dolaylı 8 bin kişiye istihdam sağlayacak bir projeydi. Kentimize önemli katma değer sağlayacak olan bu proje bazı tepkilerden dolayı proje aşamasında bekliyor. Tarım Bakanlığı o alanda şerh koydu. Hazineden kiralama yöntemiyle o alanı şimdilik kimse kullanamayacak” dedi. Milletvekili Posacı, “Üreticinin devamlı yanındayız. Destekleme bütçelerinde bunu görüyoruz. Artık Türkiye üreten, üretene destek veren, her şartta çiftçinin yanında olan bir ülke. Çiftçi dostuyuz. Problem çözmeye devam edeceğiz, çiftçimiz bizi güvenmeye devam etsinler” diyerek çiftçilerin yanında olduklarını dile getirdi.

AYDIN’A YATIRIM YAĞIYOR

Milletvekili Metin Yavuz, kentte eğitim, sağlık, yol ve sosyal hizmetler alanlarındaki yatırımlara ilgili bilgiler verdi. Yavuz, şunları söyledi: “Genel bütçe içerisinde en büyük pay milli eğitime ayrıldı. Bütçeden güzel şehrimize de önemli yatırımlar yapılacak. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılan ve sınıflarda öğrenci sayısını azaltmak için yeni okulların yatırımları yapılıyor. Adliye Sarayı’nın 30 Aralık’ta ihalesi olacak. Aydın’da sağlık yatırımlarının tutarı 1 milyar 469 milyon liradır. Bu yıl yapılacak yatırımlarla bu tutar 1 milyar 622 milyona ulaşacak. İlçelerle birlikte 37 sağlık yatırımımız bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde inşaatı durduğu söylenen Aydın Şehir Hastanesi’nde çalışmalar devam ediyor. Zeminle ilgili sıkıntı olmuştu ancak her şey şuan yolunda gidiyor. Ödeneğin yüzde 25’i gerçekleşti. Vaadinde bulunduğumuz gibi 1 milyarlık bu hastane yatırımını 720 iş gününde tamamlayacağız. Devlet su İşleri’nin ilimizde 8.12 milyar liralık yatırımla 179 tesis kazandırdı. Söke Kuşadası arasındaki yerleşim yerlerinden içme suyu ihtiyacını karşılayacak Beşparmak Barajı bu dönemde tamamlanacağının müjdesini Bakanımızdan aldık. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce 2018-2021 arasında 763 milyon liralık devlet desteği vatandaşlara sağlandı. 163 kilometrelik Aydın-Denizli otoyolu inşaatı sürüyor. Ülkemizin borçlarından dolayı ödediği faiz yüzde 41 düzeylerinden yüzde 10 sevilerine getirilmesi sayesinde bu kamu yatırımları yapılıyor.”

NAZİLLİ BELEDİYE BAŞKANINI ELEŞTİRDİ

Aydın’da yol yatırımı ve antik kent kazılarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getiren milletvekili Bekir Kuvvet Erim, “Ortaklar-Selçuk Tüneli ve Çine demiryolu projelerinin yatırımlara girmesi için çalışıyoruz. Çıldır Hava Alanı’nın yolcu ve kargo taşımacılığına açılması için girişimlerimiz sürüyor. Nazilli-Beydağı, Köşk-Tire ve İncirliova-Tire yollarının iyileştirilmesiyle ilgili projeler var. Nazilli’deki Arpaz Kalesi kamulaştırması devam ediyor. Projenin ödeneği de hazır ancak bir türlü Nazilli Belediyesi’nden bu proje geçmiyor. Bu proje ile Nazilli bir o kadar daha büyüyecek. Milletvekili olarak 3.5 yıldır uğraşıyorum ama Belediye Başkanı tarafından ‘bugün yarın olacak’ denilerek oyalanıyoruz” diye konuştu.

FAİZ DÖNEMİ BİTTİ

TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ise ekonomiyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’yi ulaşımda, sağlıkta, eğitimde ve birçok alanda dönüştürdüklerini ve ülkeyle ilgili daha büyük hedeflerinin olduğunu vurgulayan Savaş, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımız liderliğinden teşkilatlarımızla çalışıyoruz. 19 yıllık AK Parti iktidarlarında ihracat yatırım yaptık ama biz daha çoğunu istiyoruz. İhracatımız 36 milyar dolardan 220 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 500 milyar dolar ihracat. Kişi başına gelirin 25 bin dolar olmasını arzu ediyoruz. Bu hedefler için 10 büyük ekonomi arasına girmek istiyoruz. Bunun için de daha fazlı yatırım gerekiyor, yatırım için de faizlerin düşmesi gerekiyor. Bugüne kadar yüksek faiz düşük kur ile yolumuzda gittik. Bu ithalatın daha artmasına neden oldu. Yerli üretici yabancı üreticiyle rekabet edemedi. Bu yüzden yerli yatırımcı ya kepenk kapattı ya da yatırımından vazgeçti. İstihdam da düşük oldu ve işsizlik yükseldi. Genç bir nüfusuz. 18 milyon gence aş ve iş için daha çok büyümeliyiz. Ülkemizin 19 yılda yüzde 5 büyüdü. Bu yeterli değil. En az yüzde 7-8 büyümemiz gerekiyor. Bu sistem buna imkan vermiyordu. Enflasyon kur faiz sarmalına girmiştik. Bu sarmaldan kurtulmak için faizin düşmesi gerekiyordu. Cumhurbaşkanımız faizin düşmesi gerektiğini beyan etti, Merkez Bankası da piyasa analizleri sonucunda faizi kademe kademe düşürdü. Tabi olarak kurlar yükseldi. Biz ne zaman büyüsek, ülkede cari açık yani ithalatla ihracat arasındaki fark sorunuyla karşılaşıyorduk. Cari açığı borçlanma ile kapatıyorduk.”

YOLUMUZDA EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ

Savaş, “Önümüzdeki dönem hedef cari fazla vererek büyümek. Daha çok iş ve aş vereceğiz. Biz ne zaman önemli bir iş yapsak faiz ve kurla bize ayar vermeye çalıştılar. 2002-2013 tarihleri arasında kurda sıçrama görmüyoruz. Özelikle Gezi olaylarından sonra kurun yükseldiğini görüyoruz. Bundan sonra yüksek faiz olmayacak. Faizden para kazanma dönemi bitmiştir. Bundan sonra faizle kurla bu ülkeye ayar verme dönemi bitmiştir. 2013 mayıs ayında İMF’nin borcunu tek seferde ödeyip gönderdik. Aldığımız bu kararla İMF’nin kalıntılarını da göndermiş oluyoruz. Bu ülkede bundan sonra düşük faiz ortamında yatırım ve üretimin daha fazla olduğu bir döneme girdik. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında hedeflerine emin adımlarla yürüyen bir Türkiye var” diyerek ülkenin büyüyeceğini ifade etti.

CARİ FAZLA VEREN BİR ÜLKE OLACAĞIZ

Kur korumalı TL mevduatı konusuna da açıklık getiren Savaş, “Kurların aşırı yükselmesiyle ilgili toplumda panik havası oluştu. Bankacılık sektörümüz oldukça güçlü. Bütçe disiplini iyi, devletin borçlarına baktığımızda orada da bir sıkıntı yok. Rasyonel olmayan nedenle kur yükseliyordu. Cumhurbaşkanımızın aldığı kararla Kur Korumalı TL Mevduatını vatandaşımız satın aldı. Bununla birlikte kurlar aşağı doğru inmeye başladı. Durağanlık söz konusu. Hiçbir zaman kura müdahale etmedik. 2022 yılının turizm ve ihracat gelirleri açısından önemli rakamlara ulaşacağız. 260 milyon dolar ihracat rakamına ulaşacağız. Üç aydır cari fazla veriyoruz. Cari fazla veren bir Türkiye olacak. Kronik cari açık olmayacak. Üretim kapasitemizi arttırmaya kudretimiz var. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 83’tür. İhracatın yüzde 95’i imalat sanayidir. Cumhurbaşkarımız altyapısı olan bir strateji gündeme sokmuştur. Bundan sonra bu ülkenin daha fazla üretmesi ve yatırım yapması adına ne gerekiyorsa yapılacak. Bugüne kadar yol, okul, köprü yaptık. Düşük faiz oranlarıyla potansiyelimizi harekete geçireceğiz” şeklinde konuştu.