Aydın Baro Başkanlığı’nda Baro Başkanı Av. Anıl Yetiştin ve komisyon üyelerinin katılımıyla RES’lerle ilgili basın açıklamasında bulunan Türkbay, Türkiye’nin elektrik enerjisine olan ihtiyacının karşılanmasında yurt dışı kaynaklara olan bağımlılığının bilincinde olduklarını söyledi. Ülkemizin dış kaynaklara bağımlılığının azaltılması için yerli, yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulmasının gerektiğine yürekten inandıklarının altını çizen Türkbay, “Aydın kenti tarım, turizm ve ticaret kentidir. Birinci sınıf tarım topraklarına sahip kentin doğası, yetiştirdiği ürünleri, eşi olmayan antik kentleri, berrak dereleri, bereket saçan Büyük Menderes Nehri’ne yazık ki, maden aramak, HES ve JES kurmak için talan edilirken şimdi de beş ilçenin dağlarında RES yapılması gündeme geldi. RES, kısaca rüzgâr enerji santralıdır. Rüzgâr enerjisi; sonsuz bir güç olarak, güneş enerjisiyle birlikte yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ilk sırasında yer alır” dedi.

DEZAVANTAJLARI BULUNUYOR

RES’lerin bir takım olumsuz gelişmelere yol açacağından bahseden Türkbay, “Tüm bu olumlu katkılarının yanı sıra, rüzgâr tribünlerinin büyük bir alan kaplaması, pervanelerin çıkardığı gürültü, görsel ve estetik yönden kirlilik oluşturması, kuş ölümleri, 2-3 kilometrelik alanda radyo ve TV alıcılarında parazitlere neden olması, gibi bir takım dezavantajları bulunmaktadır. Orman içinde kurulan RES tesislerinin kullandıkları alan (Kule alanı, açılan yollar ve enerji nakil hatları) ve yarattıkları sorunlar orman ekosistemlerinin doğal dengesini bozacak ölçüdedir. Kaldı ki, Aydın dağlarında ormanın yanında incir, ceviz ve kestane bahçelerinin de tahrip edilmesi gündemdedir. RES’lerin kuşların göç yolları üzerinde kurulması halinde uluslararası ölçekte sorunlara sebep olacak kapsamdadır. Orman alanlarında, sulak alanlarda yaşayan kuşların (yarasalar dâhil) RES’lerden olumsuz etkilenmesi; orman içinde olduğu kadar, çevredeki tarım alanları ile incir, ceviz, zeytin ve diğer meyve bahçelerinde zararlı böceklerin artmasına sebep olmaktadır” diye konuştu.

DOĞAYI VE İNSAN SAĞILIĞINI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİ

Türkbay, “Yaşanan iklim krizi berrak akan derelerin, nehirlerin kirlenmesi, balıkların, ağaçlarda tüneyen kuşların ölmesine neden olduğu gibi zeytin, incir ve diğer meyve ağaçlarını kurutmaya başlamıştır. Yenilenebilir yerli enerjiler arasında sayılan RES’lerin kurulum aşamasında yarattığı ağaç katliamı dikkate alınmalı, iklim krizi ile en çok ihtiyaç duyduğumuz temiz havanın oluşmasının mimarı ormanlar korunmalıdır. Anayasa, yasalar, yönetmelikler ve uluslararası sözleşmelerin verdiği yetki, sorumlulukla doğayı ve insan sağlığını korumak devletin görevidir. Devlet yetkililerinin, milli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın insan ve canlı sağlığını gözeterek kullanılmasını sağlayacaklarını düşünüyor, görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” diyerek devletin yetkililerini çevre konusunda duyarlı olmaya davet etti.

HUKUKSUZLUĞUN KARŞISINDAYIZ

Aydın Barosu olarak çevreye zarar veren, insan ve canlı yaşamını tehlikeye atan, Anayasa ve yasaları yok sayan her türlü hukuksuzluğun karşısında olduklarının altını çizen Türkbay, uygulamalardan zarar gören halkın da daima yanında olacaklarını ifade etti.