Kuraklık ve yer yarıkları ile gündeme gelen Germencik'te 'İklim Değişikliği ve Kuraklık Paneli' gerçekleştirildi. Germencik Belediyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği iş birliğinde belediye konferans salonunda düzenlenen panele Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Hakan Olkaç, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

“BİLİNÇLİ OLMALIYIZ”


Panelde konuşan Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, belediye başkanları olarak görev yaptıkları yerlerde sadece kaldırım ve yollardan değil, vatandaşların sağlığına kadar her şeyinden sorumlu olduklarını söyledi. Dünyanın iklim değişikliğini kabul ettiğini hatırlatan Başkan Öndeş, iklim değişikliğinden Türkiye'nin de nasibini almaya başladığını ifade etti. İklim değişikliği ile ilgili ilçe ve bölge vatandaşlarını bilinçlendirmek istediklerini belirten Başkan Öndeş, "Medeniyetlerin beşiği olan, bereketli topraklara sahip, binlerce yıllık havzada yaşıyoruz. Ama nüfusumuz artıyor, su kaynaklarımız azalıyor. Bilinçli olmalıyız. En azından atalarımızdan bize emanet olan topraklarımızı, çocuklarımıza daha iyi bir şekilde bırakmaya mecburuz. Sadece memleketimizin daha güzel olması, geçim kaynaklarımız tarımsa onun daha verimli olması için bir panel düzenledik. Panelimiz sonucunda Germencik'te, Aydın'da, Türkiye'de bir şeylerin değişmesini istiyorum. Bir tane çeşmenin israf edilen suyunun tasarrufunu bile sağlayabilirsek ne mutlu bize" dedi.


“AFET BOYUTUNA VARMIŞ ETKİLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ"


İnsanoğlunun 200 bin yıl önce bütün yeryüzüne yayıldığını, özellikle sanayi devrimi ile birlikte kirlenmeye başlayan dünyanın bugün bazı sorunları ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, "En önemli sorunlardan biri bütün küresel dünyayı etkisi altına alan küresel iklim değişikliğidir. İklim değişikliğinin derin etkilerini ülkemizde de bu bölgede de ağır bir şekilde hissettiğinizi biliyoruz. Bugün ülkemizin birçok bölgesinde hidrolojik kuraklık üst seviyede. Son 50 yılda 70'in üzerinde gölümüz bir şekilde kurutularak tüketildi. 410 binin üzerinde ruhsatlı kuyu var. Yapılan araştırmaların kimine göre sayısı 750 bine, kimine göre 1 milyona varan kaçak kuyu vasıtasıyla tüketilen yer altı sularımız nedeniyle bugün ülkenin farklı bölgelerinde afet boyutuna varmış etkilerle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

"SUSUZLUK BİZİ YÖNETMEDEN, BİZ SUYU YÖNETELİM"


Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun 22 Mart'ta İzmir Su Politikaları Zirvesi'nde dile getirdiği "Susuzluk bizi yönetmeden, biz suyu yönetelim" şiarıyla hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Suyun yaşam kaynağı olduğunu kaydeden Başkan Kuru, şunları kaydetti: "Su vazgeçilmezimizdir. Gelecekte de ülkeler için artan nüfus ve iklim değişiklikleri dikkate alındığında temiz su kaynaklarına ulaşmak temel sorun olacaktır. Türkiye sanılanın aksine su zengini bir ülke değildir. Yıllık kişi başına düşen bin 519 metreküplük su miktarı ile su sıkıntısı çeken veya çekmekte olan ülkelerdendir. Su kaynaklarının kısıtlı olması veya aşırı kullanılması artık hepimizi ilgilendirmektedir."
Kuru, vahşi sulamadan bir an önce vazgeçilip, modern ve planlı sulama yöntemlerine ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı.

"BÖLGESEL OLARAK BİR ÇÖKME VAR”


Uydu görüntülerinin Germencik’te en yoğun çökmenin olduğu alan olarak kırık ve yarıkların olduğu bölgeyi gösterdiğini belirten Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, "Bölgesel olarak bir çökme var, ama asıl yoğunlaşan kısım Germencik civarında. Bunun doğal sonucu olarak da biz yüzey kırıkları olduğunu görüyoruz, bunun bir tesadüf olmadığını söyleyebilirim. Kırıklar, faylarla paralel duruyor. Kuvvetle muhtemel orada bir yerde de gömülü bir fay var" şeklinde konuştu. Bozkurt, bölgede yeraltından aşırı su çekimi ve faylanma ile birlikte yüzeysel kırık ve yarıkların olduğunu savundu.
İklim değişikliği ve kuraklığın önümüzdeki süreçte insanoğlunu çok etkileyeceğini anlatan Bozkurt, yer altı su kullanımının sınırlanması gerektiğini söyledi.

"KAÇIŞ YOK”


Germencik özelinde olduğu gibi dünyanın birçok yerinde de yer altı su kullanımının sınırlanmasının çok zor olduğunu ifade eden Bozkurt, “İyi bir su yönetimi şart. Bunu hep birlikte gerçekleştirmek zorundayız. Bakın bu problem, benim tarlamda, başka bir arkadaşımın tarlasında başlar, beni ve arkadaşımı etkiler, ama üç gün sonra hepimizi etkiler. Bundan kaçış yok. Onun için beni ilgilendirmez, benimle alakalı değil gibi birtakım cümleleri kurmamız gerektiğini de vurgulamak istiyorum. Bir de tabi burada belediyelerimize çok büyük görev düşecek. Sistemin geri beslenmesi için de belli mekanizmaların kurgulanması ve kurulması lazım ki çünkü sistem, doğal yollarla çok az besleniyor” diye konuştu.

SANTRAL TEPKİSİ


Yeraltından kullanılan suyun, doğal yollarla yerine konulmasının çok zor olduğunu kaydeden Bozkurt’un konuşması sırasında jeotermal enerji santrallerine değinmemesi ise tepki çekti. Söz alan katılımcılar, Bozkurt’u eleştirdi. Eleştiriye cevap veren Bozkurt, genel olarak konuştuğunu belirterek, “Biz bilim insanıyız, verilerle konuşuruz. Verileri alırız, değerlendiririz ve konuşuruz. Ben burada bunun müsebbibi sebebi jeotermal santrali, tatlı su, sizsiniz, benim demedim. Biz insanoğlu diye bir cümle kurdum. Dolayısı ile hepimizin yanlışı var” dedi.

“DENİZ SUYU YÜKSELECEK”


Önümüzdeki 50-100 yılda deniz suyunun 1-1,5 metre yükselmesi, hava sıcaklığının 5 derece artması ve yağışın yüzde 20 azalması ile ilgili senaryoların mevcut olduğunu dile getiren Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Sürmen, kuraklığın kendilerini Germencik ve ülke tarımında farklı plan ve projeksiyonları gerçekleştirmek zorunda bırakacağını sözlerine ekledi. Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Bülbül’ün "İklim değişikliklerinin su yönetim planlamasındaki rolü" ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Alim Murathan’ın da "Germencik'te tarım alanlarında yeraltı suyu problemleri ve çözüm önerileri" konularında konuşma yapması ile panel sona erdi.