Kentte yaşanan sorunların giderilmesi için yerel yönetimlerle uyum ve iş birliği içerisinde çalıştıklarını belirten CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek “Bizler Kuşadası’na değer katmak için seferber olurken, birileri vatandaşlarımızın hayatını zindana çeviren aksaklıkları ve ivedilikle çözülmesi gereken yaşamsal sorunları geçmişte olduğu gibi bugün de görmezden gelmeye devam ediyorlar” dedi. Kent merkezinde bulunan Kuşadası Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin okul ve pansiyon binasının geçtiğimiz yıl yıkılmış olmasına rağmen yeni bina için herhangi bir yapım çalışmasına başlanmadığını ifade eden Mehmet Gürbilek, “Okulun öğrencileri Kuşadası Anadolu Lisesi binasına nakledilmiştir. Okulda sabah saatlerinde Kuşadası Anadolu Lisesi, öğleden sonrasında ise Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin öğrencileri eğitim görmektedir. Ders saatlerinin 30 dakikaya düşürülmesine rağmen öğrencilerin çıkış saatleri 19.20’yi bulmaktadır. Ayrıca taşındıkları okulda meslek lisesi öğrencileri için atölyeler bulunmamaktadır. Bu nedenle öğrenciler uygulama derslerini teorik olarak yapmak zorunda kalmışlardır” diye konuştu.
Gürbilek, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 6,9’luk depremde ağır hasar alan Kuşadası Güvercinada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Uygulama Oteli’nin boşaltılarak öğrencilerin Kuşadası İmam Hatip Anadolu Lisesi’ne nakledildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada da öğrenciler ikili eğitime geçmiş ve okul çıkış saatleri 19.00’u bulmuştur. Kuşadası Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi’nin binası da depremden sonra çıkarılan kararla yıkılmış ve öğrenciler, Atatürk Ortaokulu’na nakledilmişlerdir. Davutlar Mahallesi’ndeki, Vali Kadir Uysal Ortaokulu binası da aynı şekilde boşaltılmış ve öğrenciler Feriha Ruhi Karakaş ilkokuluna taşınmışlardır. Bu okullarda öğrenci çıkış saatleri akşam karanlığına kalmaktadır. Özellikle Meslek Lisesinin bulunduğu bölge güvenlik riski oluşturmaktadır. Meslek Lisesi öğrencileri için herhangi bir atölye yapım çalışması yürütülmemiş ve öğrenciler tüm derslerini teorik şekilde işlemek zorunda kalmışlardır. Aynı bina ve dersliklerin iki farklı okul öğrencileri tarafından ortak kullanılması, okulların genel düzenini bozmuştur. Bu durum sınıfların hijyeni açısından da ciddi bir tehdit oluşturmuştur.
Boşaltılan okul binalarının yıkımları ve yeni binaların tamamlanması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne yazık ki henüz bir çalışması olmamıştır. Bu durumun uzun bir süre daha değişmeyeceğini düşünüyoruz. Kusadası’nda mevcut okullar bile öğrenci ihtiyacını karşılamazken durumun bu şekilde savsaklanması içler acısı bir durumdur. Özellikle pandemi döneminde okulların bu şekilde yoğun olması, sınıf ve okul mevcutlarının Sağlık Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele kapsamında koyduğu kurallara uymamaktadır. Şu anda Kuşadası’nda yaklaşık 4 bin okul öğrencimiz ve öğretmenlerimiz nitelikli, yeterli ve hijyenik bir eğitimden ne yazık ki uzak kalmışlardır. Hepimizin de bildiği gibi eğitim telafisi en zor alandır.”
Eğitim temsilcilerinin Kuşadası Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştüğünü kaydeden Gürbilek, şöyle konuştu: “Ders saatleri pandemi süresince 30 dakikaya düşürülebilir. Bazı teorik dersler uzaktan eğitim yolu ile yapılabilir. Varsa boş kamu binaları veya kiralama usulü ile kullanılabilecek binalar yeni okul binaları yapılıncaya kadar tedarik edilebilir. Okul bahçelerine konteyner sınıflar konularak özellikle atölye ihtiyacı karşılanabilir. Bu süre zarfında eğitim ve öğretim faaliyetleri için prefabrik yapılar tedarik edilebilir. Yıkılan okul binalarının yapımı için öncelikli bütçe planlaması yapılıp çok hızlı bir şekilde tamamlanması gerekir. Bu süreçte birleştirilen okullar dışındaki okullarda da çok fazla öğrenci sayısına ulaşmışlardır. Hijyenin sağlanabilmesi ve okulda aynı anda bulunan öğrenci sayısının azaltılması amacı ile birçok okulda sabah-öğlen uygulamasına gidilebilir. Biz CHP Kuşadası İlçe Örgütü olarak, bu konunun takibini yapacağız. Aksaklıklar ve sorunlar giderilene kadar ilgili kurumlarla diyalog kuracağız. Mücadeleyi hep birlikte sürdüreceğiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında olduğu gibi çağdaş, bilimsel, özgürlükçü ve katılımcı bir eğitim sistemi günün koşullarına uygun bir şekilde yeniden uygulamaya konulacak ve eğitimin niteliğinde Dünyanın en üst sıralarında hak ettiğimiz yeri alacağız.”