Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında ‘Kur korumalı TL vadeli mevduat’ uygulanacağını açıklamasının ardından gece saatlerinde dolar ve euroda ani fiyat düşüşü kaydedildi. Dolar 17-18 liradan 11 liraya kadar düşerken, euro da 20 liradan 12-13 lira seviyelerine kadar geriledi. Bu sert iniş piyasalarda tedirginliğe yol açtı. Bu ani düşüş sonrası Nazilli Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Önal temkinli davranmayı önerdi. “NORMAL DEĞİL”
Dünkü rakamlara bakarak net bir şey söylemenin çok zor olduğunu aktaran Önal, “Dün gece yapılan müdahale ya da seçim ne dersek diyelim piyasaya enteresan bir şekilde bir müdahale geldi. Erdoğan'ın açıklamasından sonra acayip şekilde fiyatlar düştü. Dolarda 11’li seviyeleri, euroda 12-13 gibi seviyeleri gördü. Ancak sabah piyasalar açıldıktan sonra normale dönmeye başladı. Normal dediğimde normal değil aslında. Dövizde tekrardan yükselmeye başladı. Biz ne kadar bu işi enterasan yollarla indirmeye çalışacaksa bu işin normale dönmeyeceği anlaşılacak zamanla diyorum” ifadelerini kullandı.

“SERVETİN EL DEĞİŞTİRMESİ DEMEK”

Sabah bütün ekranlarını sıfırladığını belirten Önal, şunları kaydetti: “Yapısal sorunları çözmek için arka kapıdan dolanarak vatandaşa eksi yazıyor biz üstünü tamamlayacağız şeklinde demekle bir yere kadar çözüm bulunur. Kimler dolar euro dolar sattı araştırılması lazım. Bakanlar Kurulu’ndan bu açıklamaların olacağını acaba bilen var mıydı? Dün 20 bin-20 bin 500 liradan kimler Euro sattı? Ya da dolar sattı. Bu sabah düşük kurdan kimler döviz aldı. Bunlar astronomik kazançlar demek, servetin el değiştirmesi demek. Biz burada ne yapacağımızı bilmiyoruz. Nazilli Çarşısı’na geldim, bütün ekran fiyatlarını sıfırladım. Çünkü mantıklı bir fiyat çıkarmanın anlamı kalmıyor. Söylediğimiz fiyat ya çok yüksek kalıyor ya da çok düşük. Vatandaşın ya da bizim zarar etmemiz o kadar önemli değil, zaten çok bir şeyin olduğu da yok. Bu karmaşık piyasada bir şey alan da yok. Vatandaş merak ediyor, soruyor ne kadar diye tutmuyor diyor.”

“TELAŞ OLMAMASI LAZIM”

Küçük yatırımcıya da öğütlerde bulunan Nazilli Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Önal, sözlerini şöyle tamamladı: “Telaş olmaması lazım. Beklemesi lazım. Sabırlı olmak gerekir. Bu saatte yapılacak her agresif davranış yatımcının zararına olur. Önümüzü görmek lazım. Biz de ne yaptığımızı bilmiyoruz. Vatandaşın işini görmek için bir fiyat çıkartıyoruz. Biz de ticaret yapmaya çalışıyoruz ama işimiz çok zor. Hepimize Allah kolaylık versin.”