Kabinenin bugünkü görüşmesinde ana gündem ekonomi oldu. Masaya döviz kurunda yaşanan hareketlenmelerin piyasaya yansıması yatırıldı. Toplantı sonrası konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki dalgalanma karşısında izlenecek yeni ekonomi yol haritasını açıkladı.

DOLARDAKİ ARTIŞ TL MEVDUATLARINA YANSIYACAK

Açıklamalarında, ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye Türk Lirası'nı dövize geçirmesine gerek kalmayacak. Yeni finansal alternatif sunuyoruz. Kur getirisi mevduat getirisinin altında kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşa ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak." dedi.

YENİ ARAÇLAR GELİŞTİRİLECEK MESAJI

Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indireceklerini de aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirileceğini bildirdi.

İHRACATÇI FİRMALARA VADELİ KUR RAKAMI VERİLECEK

Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmaları için de, doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Kamu bankalarının toplam kredilerinin belli bir bölümünü öncelikli sektörlere kullandırmasını sağlayacak bir yapı kurulacak. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya bir niyeti olmadığını da vurguladı.

DOLAR GERİLEDİ

Erdoğan'ın konuşması sonrası, Türk Lirası karşısında tarihi zirveyi görerek 18 TL'ye çıkan dolar, 12.80 seviyelerine kadar gerilemeye başladı. Dolar/TL, an itibariyle 12,80 düzeyinde işlem görüyor.

EURO 14, STERLİN 19

20.33'e kadar yükselen Euro/TL de benzer şekilde gerileyerek 15.2'den işlem görürken, sterlin ise 23.77 liradan 15,26'a düştü.

ALTIN FİYATLARI DA DÜŞTÜ

Dolar/TL ve ons altında yaşanan gerileme sonrasında gram altın 1.024 liradan 748 liraya düştü.

SERBEST PİYASADA ALTIN FİYATLARI

Gram altın: 748 lira Çeyrek altın: 1.443 lira Cumhuriyet altını: 5.880 lira Tam altın: 5.773 lira Yarım altın: 2.873 lira