Söke Ticaret Borsası öncülüğünde İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekleriyle, Aydın ve İzmir Ticaret borsalarının proje ortaklığı ile gerçekleştirilecek lisanslı depo projesi için Söke Ticaret Borsası Konferans Salonunda imza töreni düzenlendi. Törene AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Söke İlçe Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Özdericioğlu, yönetim kurulu üyeleri ile davetliler katıldı.

2022 YILINDA FAALİYETE GEÇİRME HEDEFİ


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından imza töreninde ilk konuşmayı, Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel yaptı. “Büyük emek verdiğimiz, Söke’mize, Aydın’ımıza ve İzmir’imize kazandırmak için tüm çabalarımızı ortaya koyduğumuz, Aydın ve İzmir illerinde bulunan pamuk üreticilerine yönelik Lisanslı Depoculuk isimli güdümlü projemizin imza törenine hepiniz hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Sağel, “Lisanslı Depoculuk Projesi’nin imza töreninde bulunmaktan büyük bir gurur ve onur duyuyoruz. Şu anda bu salonda bulunan herkes bu projemize çok büyük destekler verdiler hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ancak Ticaret Bakanımız Mustafa Varank bakanımızın takdiri ve Aydın Milletvekilimiz sayın Metin Yavuz vekilimize vermiş oldukları destekler için ayrıca teşekkür ediyorum. Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. ismini almaya hak kazandığı projemizin toplam bütçesi 30 milyon TL’dir. 15 milyon TL’si Güney Ege Kalkınma Ajansı ve İzmir Kalkınma Ajansı hibe desteği finansmanı, diğer yarısını ise Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ile imzalanan faiz indirimli yatırım kredisi desteği oluşturmaktadır. Projemiz, Lisanslı Depoculuk sistemi kapsamında hasat dönemlerinde 400 bin dekar kullanılabilir arazilerden elde edilen 80 bin ton lif pamuk tarım ürünlerindeki teslim anındaki yığılmalar nedeniyle oluşan fiyat düşüşlerinin önlenmesi ve piyasaların dengelenmesi, kalite yönünde teşvikler edilmesi ile tarım ürünlerinin kayıt altına alınması serbest piyasa ekonomisine katkı sağlaması üreticiler yönünden ürünlerinin kolay pazarlanabilen ve iyi muhafaza edilebilen bir sistem ile birlikte istikrarlı ve daha yüksek bir gelir elde edilmesi… Ürün senetleri veya elektronik ürün senetleri aracılığı ile ticaretinin yapılması, standardı belirlenmiş ürünlerinde vadeli işlem ve opsiyon piyasalarının geçilmesine hedeflendiği projenin sonucunda, öncelikle ülkemize, üyelerimize ve üreticilerimize katkı sağlayacak olması en büyük temennimizdir. Büyük Menderes Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’mizin bu aşamaya gelmesi bizleri de son derece mutlu ediyor. Böyle bir hizmet şerefine bana sunduğunuz için bunun içinde onur ve şeref duyuyorum. Şartlar uygun olduğu takdirde 2022 yılında depomuzu faaliyete geçirmeye söz veriyoruz. Katkı sağlayan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“HAYIRLARA VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”


Lisanslı Depoculuk çalışmalarının 2 yıl önce başladığına işaret eden GEKA Genel Sekreteri Akdoğan, “Bölgemizde yapılacak olan bu sisteme ajansımızın vermiş olduğu fizibilite destekleri ile hayat buluyor. Fizibilite desteğimizden sonra güdümlü proje geliştirme aşamalarına geçtik. İzmir Kalkınma Ajansı iş birliği ile iki ajansla birlikte güç birliği yaparak bu projeyi hayata geçireceğiz. Pamuk üretimi hem İzmir hem de Aydın illerimiz için çok çok önem arz eden konu. Buranın üretim merkezi olması ve katma değer sağlaması ve pamuk üreticilerinin gelirlerini arttırmaları ve ajanslarımızın da üretici örgütlerinin güçlendirilmeleri sonucunda bizler destek vermekteyiz. Bu projenin öncelikle ülkemize, bölgemize ve Aydın ve İzmir’imize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

"BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"


Aydın Milletvekili Metin Yavuz da, şunları kaydetti: “Bu projenin, ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Lisanslı Depoculuk, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Ticaret ve Sanayi Bakanımızın önem verdiği bir konu. Hem tarım üreticilerimizi hem de tarım yatırımcılarını ve pamuk ile ilgili tüm paydaşların ve devletimizin de burada ortak bir faydaları olacaktır. Bu sistem ile birlikte üreticilerimiz, yetiştirmiş oldukları ürünlerini öncelikle değerinde satacaklar ve piyasanın dengesini sağlamak açısından önem kazanıyor. Yeni iş imkanları ile bankacılık olsun sigortacılık olsun depoculuk olsun katkı sağlayacaktır. İzmir ve Aydın Valilerimize aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Bakanımız Mustafa Varank bakanımıza da destekler verdiler, kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.”

VALİ KÖŞGER'DEN TEŞEKKÜR


İzmir Valisi Yavuz Selim Selim Köşger, “Aydın Valisi iken temel atma aşamasında bizler de bu projeye destek vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. İki yıl öncesinde Tarım Bakanlığımıza bu konuyu iletmiştik. Bu sistemin Amerika Birleşik Devletlerinde uygulandığını öğrendik. Ülkemizde de uygulanması için çalışmalara başladık. Gerçekleşmesi bir hayal gibi geliyordu, Nejat başkan ve diğer ilgili başkanlarımız bu projenin hayata geçmesi için çok büyük gayretler harcadılar. İzmir Kalkınma Ajansı, GEKA Kalkınma Ajansı ve Söke Ticaret Borsası ile diğer borsalarımızın katılımları ile bu proje imza aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Öncelikle hayırlı ve uğurlu olsun, Söke, Aydın, İzmir ve bölgemize hayırlı olsun. Üreticilerimiz ürettiği ürününü değerinde satacaktır. Ürünlerin bollaştığı zamanlarda üreticiler ürünlerini değerinin altında satmak zorunda kalmayacaklar. İsteyen çiftçi ürününü depoya getirecek ve istediği zaman satıp emeğinin karşılığını alacaktır. Bunun için bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz. İzmirli olarak, Aydınlı olarak Ege’si olan bir ülkede hiçbir sıkıntı olmaz, çiftçilerimiz üretmeye devam ediyorlar, fabrikalarımız sabah olduğunda çalışmalarına devam ediyorlar. 84 milyon vatandaşlarımız işinin, aşının ve ekmeğinin peşinde çalışmalarına devam ediyorlar. Genç nüfusumuz var ve bu ülkemize Allah’ın izniyle hiçbir şey olmaz. Bizler üretmeye ve çalışmaya devam edeceğiz ve ensemizi karartmayacağız. Bu ülkemiz ne sıkıntılar ne badireler atlattı, sadece Kurtuluş Savaşı’nda Aydınlı vatandaşlarımız vermiş oldukları mücadeleler yapmış oldukları kahramanlıklar destansıdır. Bunlar Amerika’da yapılmış olsaydı Hollywood’da en az bin tane film çekilirdi. Bu ülkemiz en olmadık zamanlarda, yokluk ve kıtlık zamanlarında mücadele etmişler ve üstesinden gelmişlerdir. Bu projeye emekleri geçen başta Söke Ticaret Borsamıza ve diğer kuruluşlarımıza hepsine teşekkür ediyorum. Tüm üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” sözlerini kaydetti.

"ORTAK BİR PROJEYE DÖNÜŞTÜRDÜK"


Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ise, şu ifadeleri kullandı: “Aydın ve İzmir tarımı için bu proje çok çok önemli. Tarım sektörü gün geçtikçe daha önemli bir konuma geliyor. Tarım ürünlerinin bozulmadan belirli standartlar kapsamında muhafaza edilmesi, piyasa fiyatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi bakımından lisanslı depoculuk önemli. İki yıl önce başlanmış ve bugün imza aşamasına gelmiş olan bu proje ülkemiz için önem arz ediyor. Söke Ticaret Borsamız bu projeye öncülük yapmış, Aydın ve İzmir Ticaret Borsalarımız süreç içerisinde ortak olarak bu projede yer almışlardır. Aydın Valiliği olarak bizler de bu projeye destek verdik. İzmir Valimiz benden önceki Aydın Valimiz, dolayısıyla hem Aydın’ımızı hem de İzmir’imizi tanıyor olması nedeniyle bu projeyi ortak bir projeye dönüştürdük ve desteklerinden dolayı Sayın Yavuz Selim Köşger Valimize ayrıca teşekkür ediyorum. Milletvekilimiz Sayın Metin Yavuz bey de bu işin lokomotifi olmuşlardır, her noktada her girişimde özel gayretleri oldu. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Ortak çalışma kültürünün birlikte bir şeyler ortaya koymanın bugün burada güzel bir birlikteliğini ayrıca gerçekleştirmek yönünden mutluluğunu yaşıyoruz. Stratejik bir önemi olan pamuğun daha fazla değer kazanması yönünden ve değerini kaybetmeden kullanılabilecek bir boyuta taşınması bakımından Lisanslı Depoculuk illerimiz için oldukça önemlidir. Bu projenin hayata geçirilmesi yönünden emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımız Mustafa Varank bakanımıza ilimizdeki bu projeye gösterdikleri ilgi ve alaka için ayrıca teşekkür ediyorum. Hep birlik olunca böylesine önemli projelerin hayata geçirilmesini bugünkü projede görmüş bulunmaktayız. Projenin, ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile Aydın Valisi Hüseyin Aksoy başta olmak üzere proje paydaşları protokolü imzaladı.