Sanal adanmış sunucu (VDS), kullanıcıların internet üzerinden yalıtılmış bir sunucu sağlamalarına olanak tanıyan bir Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) bulut teklifidir. Kurum içi bir sunucuya benzer işlevsellik ve kaynaklar sağlar, ancak bir bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından kiralama esasına göre yönetilir. Bir vds sunucu sağlayıcının kaynak gereksinimlerine ve yeteneklerine bağlı olarak küçük ila tam ölçekli sunucu örnekleri sağlar. En popüler bulut hizmeti tekliflerinden biri olan VDS, kullanıcılara web uygulamalarını geliştirmek, dağıtmak ve barındırmak için yönetilen ancak tahsis edilmiş bir sunucu kiralama olanağı sağlar. Bir müşteriye sağlandıktan sonra, bir VDS diğer müşterilerle paylaşılmaz ve bu nedenle çoklu kiracılık sunmaz. Bir VDS, son kullanıcıların sunucularına İnternet üzerinden küresel olarak erişmesine olanak tanıyan bir uzaktan erişim katmanı tarafından desteklenen işletim sistemi (OS) ile birlikte eksiksiz sunucu donanımının bir bileşimidir. Bir VDS, bir sanal özel sunucuya (VPS) benzese de, küçük farklılıklar vardır. VDS, uzak ayrılmış bir sunucu sağlarken VPS, VPS örneklerini barındıran ve ana makine kaynaklarını paylaşan fiziksel bir sunucunun üzerindeki bir sanal makinedir (VM). İnternetin artan etkisi ile her geçen gün daha fazla kullanıcı çevrimiçi alışverişe çıkmakta ve her türlü hizmeti tamamen çevrimiçi olarak talep etmektedir. Bu işletmelerin çalışabilmesi için öngörülebilir performansa sahip güçlü sunuculara ihtiyaçları vardır.

Neden Sanal Adanmış Sunucu (VDS) ?

Daha sonra, hiper yönetici teknolojileri, aynı donanım üzerinde çalışan birden fazla sanal makineye sahip olmayı mümkün kıldı. Tamamen ayrılmış sanal sunucular, her birinin CPU, RAM, Disk depolama vb. gibi kendi kaynakları vardır. Sanal Özel Sunucu ( VPS ) hizmeti bu şekilde ortaya çıktı. VPS ve VDS arasındaki fark, sanal makineler arasında bir veya daha fazla kaynağın paylaşılmasıdır. VDS hizmetini kullanırken, garantili kaynaklara sahip bir sanal sunucu alırsınız. Günün her saatinde %100'e kadar döndürebileceğiniz CPU'nun %100'üne sahipsiniz. RAM ve diğer kaynaklar da sizin için ayrılmıştır. Özel bir sunucu gibidir, ancak sanaldır. Ve daha iyi. VDS (Sanal Adanmış Sunucu) kısaltması bu şekilde ortaya çıktı. Bunların tümüne ek olarak ucuz reseller hosting tercih edebilirsiniz.

Ne İşe Yarar Ve Ne İçin Uygundur?

Bir sanal adanmış sunucu, geleneksel barındırma, yüksek yüklü ağ hizmetlerinin yeteneklerini aşan siteler için olduğu kadar yazılım tasarımı, geliştirilmesi ve test edilmesi için idealdir. Güvenlik ve veri gizliliği için artan gereksinimleri olan kapalı kurumsal projeler de, özellikle fiziksel bir sunucunun satın alınması veya kiralanmasının erişilebilir olmadığı küçük şirketler için, çoğunlukla sanal adanmış sunuculara dayanmaktadır. Küçük bir web siteniz varsa, onu bir VDS sunucusunda barındırmanız gerekmez. Örneğin, daha ucuz bir seçenek kullanabilirsiniz (örneğin, paylaşımlı barındırma). Ancak, bu durumda yalnızca sağlayıcınız tarafından yüklenen yazılımı kullanabileceğinizi unutmayın. Ve sitenizin performansı tamamen paylaşılan barındırma komşularının yüküne bağlı olacaktır.

Ne Kadar Güvenilir?

Daha önce de söylediğimiz gibi, VDS sunucusunun özel kaynakları vardır. Bu onları güçlü kılar çünkü performans tahmin edilebilir ve garantilidir. Planınız size 4 CPU çekirdeği verir ve 4 fiziksel CPU çekirdeği alırsınız. Tamamen senin için. Uygulamanız CPU yoğun ise, bu hizmet size zamanın %100'ünde çalışacağına dair güvenilirlik verir. Güvenilirlik konusunda web hosting ürünleri de oldukça güvenilirdir ancak daha üst performans istekleriniz için muhakkak VDS tercih etmeniz tavsiye edilir. Ayrı bir sunucu, kullanıcı hesaplarını yönetmekten ve yazılım yüklemekten ağ arayüzlerini ve güvenlik duvarı kurallarını yapılandırmaya kadar sistem üzerinde tam kontrol sağlar. Ancak bu eylemleri gerçekleştirmek için sistem yöneticisi olarak belirli bir kalifikasyon düzeyine sahip olmanız gerekir. Hem sanal hem de donanım sunucuları için geçerlidir.