Türkiye’de 6 milyon 390 bin çalışanın merakla beklediği asgari ücret belli oldu. İşçi, işveren ve hükumet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısını yaptı. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı için asgari ücreti açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren asgari ücretinin 4 bin 250 lira olduğunu duyurdu.

“ASGARİ ÜCRET ARTIŞI YÜZDE 50 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ”


Asgari ücretin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam değişecektir. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışanlarımıza işverenlerimize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu artışla çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Elbette çalışanlarımız çok daha fazlasını hak ediyor. Türkiye büyüdükçe güçlendikçe imkanları arttıkça bundan çalışanlarımız da hak ettikleri payı alacaklardır.” dedi.

İŞVERENDEN GELİR VE DAMGA VERGİSİ KALDIRILDI


İşçinin yanı sıra işverene müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aziz milletim, asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken bunun işveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları atmayı ihmal etmedik. Asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Yeni düzenleme ile on yıllardır konuşulan bu özlemi hayata geçiriyoruz. Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. İşveren kesimini böylece 450 liralık bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken bunun işveren üzerindeki maliyetini 450 lira aşağı çekmiş oluyoruz.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından konuyu değerlendiren Aydın’daki oda ve borsa başkanları asgari ücrete yapılan zammın makul seviyede olduğu görüşünde birleştiler.

TATMİN EDİCİ


Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Ülkemiz açısından asgari ücrette güzel bir rakam açıklandı. Açıkçası beklentimizin üzerinde asgari ücrete zam yapılmış oldu. Devletimizden Allah razı olsun. Ancak korkumuz açıklanan asgari ücret üzerinden ekonomide bir dalgalanma yaşanmasıdır. Genel olarak asgari ücret miktarı tatmin edici diyebilirim” dedi.

MAKUL BİR ARTIŞ


Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Asgari ücretten gelir ve damga vergilerinin kaldırılmasını olumlu buluyoruz. Asgari ücrette 4 bin 253 liralık rakam hem işçinin hem işverenin işine geldi. Rakam açıklanmadan önce çok laflar edildi. İşverinin üzerine yüzde 32-35 civarında yük binmiş oldu. Bu rakam işveren için fazla olabilir. Ancak işçiler de taş yiyecek değiller. Devlet bir şekilde bunu sübvanse etmiş oldu. Genel olarak artışı makul olarak değerlendiriyorum”

İŞVERENE YÜKÜNÜ GÖRMEK LAZIM


Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, “İşçilerin alacağı rakam belirlendi. Fakat işverene bu artışın maliyeti ne olacak ona bakmamız lazım. Net bir görüş ifade edebilmek için bunu da görmemiz lazım.”

BEKLENTİNİN ALTINDA DEĞİL


Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, “Kurlardaki artıştan dolayı devalüasyon oldu. Sabit gelirli ve emekli kesim bu durumdan oldukça mağdur oldu. Ürün fiyatlarında liranın değer kaybı ile zamlar peş peşe geliyor. Asgari ücrette bizim tahminimiz 4 bin 500 lira civarıydı. Asgari ücretin 4 bin 250 lira olması da beklentimizin çok altında değil. Bu hayat pahalılığında dar gelirlinin de cebine dokunmak gerekiyordu. Ülkemiz için hayırlı olsun”