Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin tarihi Türkiye'de 1990’lı yıllarda başladı. Yıllar içinde bu hizmetlere yönelik devlet desteğinin artmasıyla bütün ülkede yaygınlaştı. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı olarak açılmış 2 bin 400'e yakın kurum, yaklaşık 400 bin özel gereksinimli bireye eğitim ihtiyaçları doğrultusunda hizmet vermekte. Nazilli'de faaliyet gösteren İlk Yorum Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fikret Yalçın, her yaş grubundaki engelli bireylere özel eğitim ve öğretim verdiklerini söyleyerek eğitim uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

'35 KİŞİLİK EĞİTİM KADROMUZ MEVCUT'

İstanbul Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olduktan sonra, yaklaşık 22 yıldır bu alanda çalışan Psikolog Fikret Yalçın, "Aynı zamanda ilk Yorum Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin kurucularındanım ve kurum müdürlüğünü yapmaktayım. Kurumumuz İlk Yorum Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 2008 yılından bu güne Nazilli ilçesinde hizmet vermektedir. Yaklaşık 500 birey bu hizmetten faydalanmaktadır. 50 kişilik ekiple çalışmaktayız. Kurumumuzda alanında Uzman Psikolog, Fizyoterapist, Özel Eğitim öğretmenlerinden oluşan yaklaşık 35 kişilik bir eğitim kadromuz mevcut" dedi.

'ÖĞRENCİLERİMİZ BİREYSEL ÖZEL EĞİTİMLER ALMAKTADIR'

Tıbbi ve eğitsel değerlendirmesi sonucunda özel gereksinimle olduğuna karar verilen bireylerin ihtiyaç duyduğu eğitimlerin bireysel ve grup özel eğitimi şeklinde uygulandığını açıklayan Yalçın, "Merkezlerimizde özel gereksinimle bireyler ağırlıklı olarak bireysel özel eğitim almaktadırlar. Haftada 2 seans bireysel özel eğitim ve bir seans grup eğitimine karşılıklı gelen eğitim maliyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanır. Her çocuğun yaşına uygun bir şekilde kazanması gereken beceriler vardır. Örneğin bir çocuk bir buçuk yaşına kadar yürüme patentini edinir veya 2-2.5 yaş civarına gelmiş bir çocuk basit cümlelerle de olsa konuşmaya başlar. Yaşıtlarına göre gelişim alanlarında bariz bir gecikme olması en önemli göstergesidir. Bu durumda aileler zaman kaybetmeden tanı ve teşhis için ilgili kurumlara başvurmalıdırlar" diye konuştu.

'ÖZEL EĞİTİMDE YAŞ KISITLAMASI YOKTUR'

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde zihinsel, bedensel, otizmli bireyler, işitme engelli bireyler, özel öğrenme güçlüğü olan bireyler, görme engelli bireyler ve dil ve iletişim becerilerinde gecikme olan bireylere yönelik eğitim sağlanmakta olduğunu ifade eden Yalçın, "Özel eğitimden faydalanmak için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde eğitsel değerlendirmesi yapılan bireyler; zihinsel beceriler, dil ve iletişim becerileri, sosyal becerileri, psiko-motor becerileri, öz bakım ve günlük yaşam becerileri gibi beceri alanlarında ihtiyaç duydukları eğitim konularında desteklenirler. İhtiyaçları belirlenen bir birey için Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) oluşturulur ve bu bir süre için uygulanır" şeklinde konuştu.