Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan Sevtap Aktaş Deveci, girişimcilik başarısıyla görenlerin takdirini kazanıyor. Çine Belediyesi’nde 22 yıldır çalışan Deveci, çocukları için oyuncak yaptıktan sonra amigurumi örgü bebeklerine merak duydu. Evli ve iki çocuk annesi Deveci, tığ işi ile yapılan, içi doldurulmuş oyuncak anlamına gelen, 'amigurumi' adı verilen örgü bebek yapmayı kısa sürede öğrendi. Herhangi bir eğitim almadan örgü bebek yapmayı öğrenen 41 yaşındaki Deveci’nin ürünleri, büyük beğeni topladı. Çevresinden çok sayıda sipariş alan Deveci, iki yıldır yaptığı örgü bebekleri satarak hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de hemcinslerine örnek oluyor.

“EL EMEĞİ OLARAK BİR ŞEYLER ÜRETMEK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU”

İlk olarak çocuklarına oyuncak yaptığını kaydeden Deveci, “Pandemi döneminde örgü bebeklere merak sarmaya başladım. Herhangi bir eğitim almadım, internetten bakarak yaptım. Hobi olarak yapmaya başladığım örgü bebekleri çevremdeki kişiler oldukça beğendi. Siparişler almaya başladım. Şu an bireysel vatandaşlarımızın yanı sıra fabrikalardan toplu sipariş alıyorum.” dedi. Örgü bebek yapmaktan büyük keyif aldığını ifade eden Deveci, “İnsanın el emeği olarak bir şeyler yapması ve üretmesi çok güzel bir duygu. Ben de yaptığım işin ve emeğin karşılığını almaya başlayınca ortaya koyduğum emeğimin hazzı biraz daha arttı. Amigurumi gerçekten çok emek ve dikkat isteyen bir iş. Yaptığım oyuncaklar gerçekten emek ve el işi değeri çok yüksek. Tanımadığımız markaların oyuncaklarına para veriliyor ama bu el emeklerini vatandaşlarımız pahalı görüyor. El emeğinin gerçekte ekonomik olarak değeri biçilememeli.” diye konuştu.

“BEZ BEBEKLER SAYESİNDE STRES ATIYORUM”

Örgü bebekleri bir haftada yaptığını belirten Deveci, “Gündüz çalışmamdan dolayı akşamdan akşama yapabildiğim için zaman alıyor. Buzağı gibi örgü parçalarından yaptığım hayvan figürlerini ise 4 günde tamamlıyorum. Ayrıca büyük bir keyifle yaptığım örgü bebekler sayesinde stres atıyorum. Önümüzdeki yıllarda emekli olduktan sonra bir tarafta yün, bir tarafta da el işi ürünlerimin satışını yaptığım bir işletme açmak istiyorum.” şeklinde konuştu. Ürün siparişi vermek isteyen vatandaşların kendisine sevtapileamigurumi sayfasından ya da Dm’den ulaşabilecekleri dile getiren Deveci, amigurumide her türlü ürün çeşidini yapabildiğini söyledi.