Didim Derneği yöneticileri düzenledikleri basın açıklamasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iki farklı balık üretim tesisi projesinin ÇED raporuna olumlu yanıt vermesini yargıya taşıdı. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Didim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Çelik Hekimoğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Kentimiz Didim, Aydın ilinin en önemli kıyı kentlerinden biridir. Sıcak bir iklim kuşağında olmasına karşın, havasındaki düşük nem oranı ile özellikle yazın sıcaklardan şikayet eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte; kente yerleşmek isteyenlerin sayısında bir artış yaşanmaktadır. Üstelik kentin doğal ve tarihi değerleri turizm sektörünün gelişimine önemli katkı koymaktadır. Eşsiz kumsallara sahip sahilleri, masmavi deniz suyu, tabiat parkı ve milli parka komşu doğal değerler her biri Didim’i Didim yapan değerlerdendir. Kentin gelişimi elbette beraberinde yeni yatırımların da hayata geçmesini sağlamaktadır. Ancak bu noktada üzülerek belirtmek gerekir ki pek çok yatırım kararı, Didim’in çevre değerleri ile uyumlu kararlar içermemektedir. Sağlıklı, iyi yaşam koşullarını sağlayan bir çevrede yaşamak biz insanların olduğu kadar içinde yaşadığımız doğanın da temel bir hakkıdır. Kalkınma ve gelişmişlik, sahip olduğumuz kaynakları tüketerek değil; koruma-kullanma dengesi gözetilerek gerçekleşebilir. Bu sebeple gelecek nesillerimizin yaşamlarını da göz önünde bulunduran, “yatırım” adı altında sadece günü kurtaran yatırımlara ihtiyacımız olmadığını tekrar hatırlatmak isteriz. Didim kentinin geleceği, sahip olduğumuz çevresel, kültürel ve tarihi kaynaklarımızı vizyonsuzluklara heba etmeyen yatırımlardan geçmektedir. Bu sebepledir ki kent halkı bir iki farklı balık üretim tesisi projesinin çok yatırım projesine karşı bir arada mücadele vermektedir.”

“DİDİM HALKININ GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALINMADI”

Hekimoğlu, “Bu mücadeleden en önemlileri, pandeminin yasaklı günlerinde düzenlenmek istenen ÇED Sürecine dair Halkın Katılım Toplantılarıdır. Bilindiği üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iki farklı balık üretim tesisi projesinin ÇED sürecini başlatmış ve Didim’e bağlı Batıköy ile Doğanbey yerleşimlerinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleme kararı almıştır. Mevzuatlara aykırı olan bu karar yerel idarenin, halkın ve sivil toplum kuruluşların yoğun protestoları ile eleştirilmiş ve toplantı yaptırılmamıştır. Bakanlık ve şirket yetkilileri toplantıyı düzenlemeden mekandan ayrılmıştır. Bu gelişmelere rağmen Bakanlık projelerin ÇED olumlu kararları onaylanmıştır. 23.09.2021 ve 18.10.2021 tarihlerinde onaylanan projeler ne yazık ki Didim halkının projeye dair görüşlerini dikkate alınmadan uygulamaya konulmuştur. Yürütmenin durdurulması için yargı yoluna başvurmak dışında bir seçenek kalmadığından derneğimiz her iki projeye ait olumlu kararın iptali istemi ile kararı yargıya taşımıştır. Bizler Didim Derneği olarak, Didim’in sağlıklı yarınlara kavuşması adına, kentimizde uygulanmak istenen projelerin mevzuatlara uygunluğunu incelemeye devam edeceğiz. Kentimizde uygulanmak istenen her bir yatırımın kent kaynaklarını koruma kullanma dengesini gözeten bir yatırım olması adına takipçisi olacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Didim halkının istemediği bu projelerin hayata geçirmeye çalışması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

“40 BİN İMZA TOPLANDI”

Hekimoğlu, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “İlçemizin sahip olduğu değerler “yatırım” adı altında sermayeye peşkeş çekilemez. Toprağımıza, suyumuza, havamıza, kıyılarımıza, kısaca tüm yaşam alanlarımıza sahip çıkacağımız bir gün olması dileğiyle, bu projenin uygulanmasını istemeyen ve bu konuda imza veren 40 bin Didim halkının mücadelesine destek olmak üzere tüm Didim severleri kentimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.”