Bu sene bütün bakanların bütçesini birebir takip ettiğini belirten CHP’li Yıldız, “Sayın Bakanım, yap-işlet-devret modeliyle otoyollar, köprüler ve havaalanları nerede yapıldı? Türkiye'de. Peki müteahhidi nerede? O da Türkiye'de. Peki, neden dolar ve euro bazında bu ihalelere çıkıldı ve bu ihalelerin geçiş garantileri neden dolar veya eurodur?” dedi.

“ARADAKİ KUR FARKINDAN KAYNAKLI PARA ORTADA”


Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ben, özellikle, kendi bölgemde olan, Aydın-Denizli arasındaki otoyolun bir örneğini size vereceğim. 3 Temmuz 2020'de teklif almışsınız, teklifte şu var: İşte, 5 tane firma çağrılmış, 11 milyar 903 milyon TL, diğeri 9 milyar 500 milyon, diğeri 8 milyar 928 milyon, diğeri 6 milyar 607 milyon, şu anki ihaleyi kazanan firma 8 milyar 776 milyon 809 bin lira. Dikkatinizi çekerim, Türk lirası. Sonra, Bakanın yaptığı sözleşmelere baktım, euro bazında anlaşma yapılmış. Yılda 24 milyon 500 bin araç garantisi, geçiş garantisi ise 5 euro. Yani 130 kilometre yol 5 euro. Sonra, çarptığınız zaman yılda 91 milyon 158 bin euro garantisi var. Kaç yıl işletecek bu firma? On yedi yıl. Çarptığınız zaman 1 milyar 549 milyon 686 bin euro eder. Yani geçen sene 20 Temmuz’da anlaşma yapmışlar, o dönemin kuruyla çarptığım zaman 11 milyar 932 milyon. Bugün 12 Aralık. 1 milyar 549 milyonu 16 lirayla çarptığımda bu maliyet bir yıl içinde 24 milyar 784 milyon yapıyor. Yani aradaki bir yıllık fark 12 milyar 852 milyon.”

“5’Lİ ÇETEYE 220 MİLYAR DOLAR ÖDEDİNİZ”


Yıldız, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak yollara karşı değiliz, köprülere karşı değiliz, havaalanlarına karşı değiliz. Biz diyoruz ki: Bu soygun düzenine son verin, bu euroyu, doları aklınızdan atın. Siz vatandaşın kullanacağı yolu yapmıyorsunuz, siz vatandaşın kullandığı köprüleri yapmıyorsunuz; siz sadece yandaş müteahhitleri zengin etmek için yol yapıyorsunuz. Sayın Bakanım, ben size bir soru daha soracağım: AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş "Devletin kendisine vermiş olduğu Türk lirasını gidip dövize yatırmak bir ahlaksızlıktır." demiş. Peki, TL bazında çıkmış bir ihaleyi euroya çevirip on yedi yıl boyunca bu ülkeden euro olarak alan bir müteahhide ve bunu yapan Bakana, bunu yapan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ne dersiniz? Size soruyorum. Ne dersiniz? Buradan duyun Sayın Bakan, biz iktidara geldiğimizde, o gün hangi kurda sözleşme yapmışsanız aynı kurda TL'ye çevireceğiz; göreceksiniz, göreceksiniz, hiç merak etmeyin. On sekiz yılda 5'li arkadaşlarınıza ne vermiştiniz biliyor musunuz Bakanım? 220 milyar dolarlık ihale verilmiş 5 kişiye. Türkiye'de bunların içinde başka müteahhit yok, sadece ve sadece 5'li çete var. Onlara on sekiz yıl içerisinde ödediğiniz para 220 milyar dolar; işte, bu ayıp da size yeter. Türkiye'de sadece 5 tane firma var, diğer firmaları yok saydınız” sözleriyle eleştirdi.