Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara yetişemediklerini ifade eden Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Savaş Cengiz, “ Aydın’daki şoförler odaları başkanlarıyla yaptığımız toplantının ardından Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) ticari taksiler, toplu taşıma araçları ile okul servis araçları için bir zam talebimiz oldu. Talebimizi değerlendiren UKOME, toplu taşıma ve taksilere yüzde 15 ila 20 arasında zam yapılmasını kararlaştırdı. Büyükşehir Belediyemize bizlerin talebine olumlu yaklaştığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Fakat ardı ardına gelen akaryakıt zamları yüzünden verilen zamma sevinemiyoruz” dedi.

“VERİLEN ZAMMA SEVİNEMEDİK”

Başkan Cengiz, “Özellikle motorin ve benzin başta olmak üzere yedek parça, lastik, sigorta vb. giderlerin artması sebebiyle pandemi dolayısıyla zaten zor bir dönemden geçen esnafımız, artan giderleri ile daha da zor duruma düştü. Belediyemize teşekkür ediyoruz, fakat biz verilen bu zamma sevinemedik. Çünkü zammı daha uygulanmaya koymadan bile akaryakıt fiyatlarına iki kez daha artış yapıldı. Verilen zam bir can suyu olmuştu ama o da eridi gitti. Bugün benzinin litre fiyatı 10.47 TL, motorinin litre fiyatı da 10.48 TL oldu. UKOME’den fiyatlara yeniden değerlendirme yapmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“OKUL SERVİSLERİNE DE ZAM YAPILMALI”

Toplu taşıma ve taksilerin yanı sıra, okul servis araçları için de zam talep ettiklerini, fakat okul servis aracı işletmecilerine fiyat artışı gelmediğini belirten Cengiz, “Okul servis aracı işletmecileri Eylül ayında okullar başlarken yeni fiyat tarifesini aldı. Fakat Eylül ayından bugüne kadar akaryakıta yaklaşık yüzde 50 oranında zam geldi. Servisçi esnafımız, yeniden fiyat belirlenmesi gerektiğini bize bildirdi. Biz de UKOME’ye talepte bulunduk. Fakat geçtiğimiz hafta yapılan UKOME toplantısında alınan kararlara göre, son gelen zamlar içerisinde servis araçları yer almadı. Böyle giderse gelecekte çocuklarımızı taşıyacak okul servisi bulamayacağız” ifadelerini kullandı.

“AKARYAKIT ZAMLARI, PANDEMİ KADAR ETKİLİ OLDU”

Okul servisi işletmeciliği yapan esnafın zor durumda olduğunu ve ayakta kalmasının çok zor hale geldiğini ifade eden Başkan Cengiz, “Çok düşük ücretlerle taşıma yapan servisçi esnafımız, pandemi nedeniyle okulların yaklaşık 1,5 yıl kapalı kalmasından dolayı da hiç çalışmadı. Okulların açılması ile çalışmaya başlayan esnafımız, bu defa da pandemi kadar etkili olan akaryakıt zamları ve diğer ürünlere yapılan zamlarla karşı karşıya kaldı. Bu şartlar altında, esnafımızın taşıma hizmetini devam ettirmesi imkansız hale gelmiştir” diye konuştu.

“MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE DE TALEPTE BULUNDUK”

Taşımalı eğitim yapan esnafların da zor durumda olduğunu sözlerine ekleyen Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Savaş Cengiz, artışların sadece akaryakıt fiyatları ile sınırlı kalmayacağını kaydederek, şunları söyledi: “Taşımalı eğitim yapan ve Milli Eğitim ihalelerine katılan esnaflar için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de taleplerimizi ilettik. Taşımalı eğitim kapsamında taşıma yapan odamız üyesi servis aracı işletmecileri ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki sözleşmeler, Haziran ayından itibaren yapılıyor. 1 Haziran 2021 itibarıyla motorinin litre fiyatı ortalama 7,43 TL. iken, 9 Aralık 2021 itibarıyla ortalama 10.48 TL’ye çıktığı ve yüzde 41’lik bir artış olduğu görülmektedir. Bu artışlar sadece akaryakıt fiyatları ile sınırlı kalmayacak. Motorlu taşıtlar vergilerinde yüzde 25, diğer tüm vergi ve harçlarında da yüzde 35 artış olacak. Okul servisi araçlarında kendimiz ile beraber bir sigortalı rehber personel çalıştırmak zorundayız. Asgari ücret zammı ile birlikte maliyetlerimiz bir kat daha yükselecek. Haziran ayından bugüne kadar yükselen girdilerimizin karşılanabilmesi ve esnafımızın taşıma hizmetini kesintisiz sürdürebilmesi için acilen en azından akaryakıttan kaynaklanan fiyat farkının güncel olarak taşıma ücretlerine yansıtılması gerekiyor.”