Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği’nin doğa gezilerinde bu haftaki rotası derin bir vadinin sarp kayalıkları üzerine kurulan, diğer köylerin aksine yerel mimari tarzını kaybetmemiş ve doğal dokusunu günümüze kadar korumuş olan Lübbey köyü oldu. Kırsaldan kentlere olan göçler nedeniyle, köydeki 10 kişi haricinde kimse kalmadığından yavaş yavaş çökmeye başlayan köyü dernek üyesi doğaseverler gezme imkanı buldu. Lübbey'in tarihi, Ödemişli dernek üyesi ve aynı zamanda rehberlik okuyan Mustafa Aktaşoğlu tarafından anlatıldı.

DEFİNECİ TALANI


Lübbey’de yıllar önce bir evin taşları arasında, duvarları örülürken yerleştirilen bir at kafatası
defineciler tarafından bir hazineyi işaret ettiği şeklinde algılandığından tarihi ve kültürel değerlere zarar verildiği görülen Lübbey’in toplu olarak restorasyonunun yapılmasının Turizm Bakanlığı tarafından onaylandığını öğrenen doğaseverler, bu mirasın yaşatılacak olmasından memnuniyet duyduklarını belirttiler.

HİDROELEKTRİK SANTRALİNİ İNCELEDİLER


Taş Kahve’de çay ve kahvelerini içip, Rahmanlar Çayı’nın geçtiği derin vadiye inen doğaseverler derin vadide sonbaharın güzelliklerini izledi. Rahmanlar Çayı’nın hemen kenarında bulunan, 1930’lu yıllarda inşa edilen Türkiye’nin ilk hidroelektrik santralinin içler acısı hali doğaseverleri üzdü. Doğaseverler içindeki makinelerin tüm akşamları parçalanmış, bakırları çalınmış, etraf harabeye dönmüş olan santralin berinde bir müze niteliği taşımasına rağmen gereken önem verilmesinin yazık olduğunu dile getirdi. Rahmanlar Çayı vadisindeki yürüyüşlerini bitiren doğaseverler yeniden Ödemiş’e geldi.

YILDIZ OTELİ’Nİ GEZDİLER


Burada bir zamanlar Kendir pazarı olarak bilinen deveci hanlarıyla birlikte, Ödemiş’in kurtuluş destanında tarihi kararların alındığı Yıldız Oteli’nin restore edilmiş şekliyle, Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi ziyaret edildi. Müzenin tarihi ve nadide eserlerini incelendikten sonra, Ödemiş’in nohut mayalı ekmek ve peksimetlerinden alan doğaseverler, coğrafi işaret alan meşhur Ödemiş köftesinin tadına bakarak Gölcük’e geldi. Gölcük’ü gezdikten sonra, yerel pazardan alışveriş yaparak doğaseverler Kuşadası’na geri döndü.