Bebeğinizi doğduğu andan itibaren olası tüm tehlikelerden korumaya çalışmanız ve seçeceğiniz her üründe titiz davranmanız son derece doğal. Özellikle güvenli seyahat söz konusu olduğunda bu hassasiyetiniz daha da artabilir. Bebeklerin ihtiyaçları gözetilerek tasarlanan bebek oto koltuğu modelleri sayesinde bebeğinizin her an güvenle seyahat etmesini sağlayabilirsiniz.  

Bebek Oto Koltuğu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek oto koltuğu, arabayla yolculuk sırasında bebeğin güvenle seyahat etmesini sağlayan önemli bir ürün. Oto koltuğunun güvenlikli yapısı sayesinde siz arabanızı sürerken arka koltukta oturan bebeğinizin güvenliğinden ve rahatından yana endişe duymanıza gerek kalmıyor.   Özel araç sahibi iseniz bebeğiniz doğduğu andan itibaren bir bebek oto koltuğuna ihtiyacınız bulunuyor. Hem bebeğinizin güvenliği hem de yasal düzenlemeler, çocukların yolculuk yaptığı her araçta bir oto koltuğu bulunmasını zorunlu kılıyor. Oto koltuğu modelleri çocuğunuzun boyuna, kilosuna göre çok çeşitlilik gösteriyor. 13 kiloya kadar olan bebekler için ana kucağı yeterli olurken, 13 kilodan ağır ve 83 santimden uzun bebekler için farklı oto koltuğu seçeneklerine yönelmek gerekiyor. Bunlar da 9-18 kilo, 15-22 kilo, 22-36 kilo aralığındaki çocukları kapsayacak şekilde çeşitleniyor.  

Bebek Oto Koltuğu Ne Zaman Kullanılır?

Mesafe ister kısa ister uzun olsun, bebeğinizle seyahat ettiğiniz her durumda aracınıza monte halde bir otomatik bebek koltuğu bulunması şart. Bu sayede olası kaza durumlarında ciddi yaralanmaların önüne geçmek mümkün oluyor. Bebek oto koltukları, bebeğin yaşına, kilosuna ve boyuna uygun olacak şekilde farklı çeşitlerde tasarlanıyor. Böylece yeni doğan bebeklerden 12 yaş çocuklara kadar geniş bir kullanım aralığı sunuyor. Bebeğinize ve otomobilinize en uygun modeli seçerek her an güvenle seyahat edebilirsiniz.

Bebek Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeğinize ve çocuğunuza güvenli bir yolculuk deneyimi sunmak için oto koltuğu seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. İşte, oto koltuğu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:    
  • Oto koltuğu seçerken göz önünde bulundurulması gereken ilk kriter, Avrupa standartlarına uygun olarak üretilmiş olması. ADAC, Stiftung Warentest, TCS, Plus Test, Autobild gibi kuruluşlar tarafından yapılan testlerden geçmiş bir oto koltuğunun üzerinde bu testlere ait bir logo bulunuyor. Bu sayede, incelediğiniz koltuğun güvenliği hakkında bir ön fikre sahip olabilirsiniz.
 
  • Dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden biri de bebek oto koltuğu emniyet kemeri. 5 noktadan çıkarak bebeğin koltukta sabit durmasını sağlayan bu kemer sistemi, güvenli bir yolculuğun olmazsa olmazı. Bunun yanında, koltuğun baş kısmında ilave destek yastıklarının ve darbeye karşı koruma sağlayan köpük yapıların olmasına da özen gösterilmesi gerekiyor.
 
  • Bebeğinizin içinde geçireceği süreyi düşünürsek koltuk kumaşının her mevsimde kullanıma uygun özellikte olduğundan emin olmak gerekiyor. Böylece bebeğiniz, yazın terlemeden kışın da üşümeden uzun süreler konforlu yolculuğun tadını çıkarabilir.
 
  • Evimize eşya alırken ne kadar titizsek bebek oto koltuğu seçerken de aynı şekilde titiz olmamız gerekiyor. Özellikle hijyen konusunda hassas ebeveynler için, çıkarılabilir ve yıkanabilir kılıflara sahip bebek oto koltuğu tavsiye ediliyor.
  Son olarak, taşıması kolay ve tek kişinin monte edebileceği şekilde pratik kuruluma sahip modeller ebeveynler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.  

Bebek Oto Koltuğu Nasıl Takılır?

İhtiyacınıza en uygun oto koltuğunu seçtiniz, ancak bebek oto koltuğu nasıl takılır bilmiyorsunuz. Oto koltuğunu arabaya bağlamak, aslında basit olsa da doğru kurulum büyük önem taşıyor. Özellikle ISOFIX sistemi bulunan arabalar, tüm oto koltuğu modelleriyle uyumluluk gösteriyor. Koltuğu arabanıza güvenle monte etmek için arka koltuğa yerleştirmeniz ve oto koltuğun arka tarafında bulunan çubukları arabanızdaki ISOFIX aparatları ile birleştirmeniz yeterli. Yola çıkmadan önce koltuğun yerine tam oturduğundan emin olmalısınız.   ISOFIX sistemi olmayan araçlarda ise oto koltuğunun bağlanması, arka koltukta bulunan emniyet kemeri sayesinde gerçekleşiyor. ISOFIX sistemi kadar güvenli olmasa da yolculuk esnasında çocuğunuzu korumayı başarıyor.

Bebek Oto Koltuğu Zorunlu Mu?

Bilinçli her ebeveyn, yolculuk esnasında çocuğunun güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri almalı. Bunlardan biri olan oto koltuğu, bebeğin gelişiminin her döneminde, mutlaka araç içinde bulundurulmalı. Bunun yanı sıra, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 150. maddesi gereği boyu 1.50’nin, kilosu 36’nın altında olan tüm çocuklar için oto koltuğu kullanımı artık zorunlu.  

Bebek Oto Koltuğu Hangi Tarafa Bağlanmalı?

“Bebek oto koltuğu hangi tarafa bağlanmalı?” sorusu oldukça önemli ve kafa karıştırıcı bir soru. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu karışıklığı gidermek adına bazı standartlar belirlemiş.   Bu standartlara göre bebeğin, 1 yaşına gelene kadar yüzü arabanın arka tarafına bakacak şekilde ters olarak oto koltuğuna yerleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada çift yönlü oto koltuklarını tercih etmek, ilerde koltuğun yönünü değiştirerek de kullanmanıza imkan sağlıyor.   1 yaşından büyük bebekler, kendi başlarına hareket edebildiklerinden oto koltuğuna düz bir şekilde oturabiliyor. Böylece ebeveynlerin bebekle ilgilenmesi kolaylaşırken bebeğin de çevresiyle etkileşimi arttığından yolculuk daha keyifli hale geliyor.   Bebeğin oto koltuğuna yerleştirilmesinden sonraki önemli nokta ise, oto koltuğunun araç içindeki konumu. Olası bir çarpma anında çocuklar, çarpma noktasına ne kadar uzak olurlarsa o kadar güvende oluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün önerisine göre bu gibi durumlarda en güvenli bölge, çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmı.   Yukarıda tüm özelliklerini detaylandırdığımız bebek oto koltuğu önerileri arasında öne çıkan Chicco, geniş ürün yelpazesiyle sizleri bekliyor. Siz de hemen Chicco ana sayfasını ziyaret edin, bebeğinize ve size uygun bebek oto koltuğunu seçin!