Söke’ye bağlı Sarıkemer beldesinde bulunan Büyük Menderes Nehri üzerindeki Taşköprü’nün, yukarı havzada yapılmadığını n suların getirdiği çöpler, ağaç kütükleri ve çalı çırpı nedeniyle menfezleri tıkanmış ve sürekli gelen atıklar nedeniyle kuzey bölgesinde atıklardan oluşan büyük bir ada haline dönüşmüştü. Çöp yığınlarının bulunduğu bölgede balıklar kıyıya vurdu.

ÖLEN BALIKLARI TÜKETMEYÏN


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, uyarılarına rağmen bölgede temizlik çalışması yapılmadığını belirterek, “Bugün yerinde yaptığımız incelemelerde, atıkların daha da arttığını ilgili kurumlar tarafından bir çalışma gördük. Çöplerin bulunduğu bölgede balıkçıl kuşlarının yoğun olduğunu görünce, atıkların çevresinde bir inceleme yaptık. Kargı kamışlarının olduğu kıyı kesimlerinde, yavru balıklardan, kiloya yakın balıklara kadar binlerce balık ölüsü tespit ettik. Yörede ki vatandaş görüşmelerinde bazı kişilerin iri balıklardan topladıklarını öğrendik. Bu balıkların kesinlikle yenmemesi, büyük koku da oluşacağından halk sağlığı açısından bu alandan temizlenmesi gerekir” dedi.

EKOSİSTEM CÖKECEK


Oksijensizlikten daha çok balık ölümleri meydana geleceğini ifade eden Sürücü, “Suyun içindeki ağaç kütüklerin vatandaşlar tarafından köprü üzerine karaya çıkarılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu işlem sırasında vatandaşların suya düşme riski bulunduğundan, hayati önem taşıdığı bilinmelidir. Eğer çöpler bir an önce yerinden alınmazsa, tekrar yağmur yağması durumunda atıklardan oluşan ada daha da büyüyerek köprüye büyük baskı oluşturacaktır. Oksijensizlikten daha çok balık ölümleri meydana gelecek ve buradaki ekosistem çökecektir” diye konuştu.

BARİYER SİSTEMİ KURULMALI


DSİ’nin daha önce Söke Regülatörüne uyguladığı ve başarılı olduğu yüzer bariyer sistemini, Taşköprü’nün önüne de uygulaması gerektiğini vurgulayan Sürücü, “Menderes temiz aksın, sulara çöp atılmasın, Tarihi Taşköprü yıkılmasın, balıklar ölmesin diye hep birlikte başarmalıyız” diyerek yetkilileri göreve davet etti.