Karacasu'da Hükümet Konağının karşısında ilçe hastanesinin arkasında bulunan Sultan Abdülhamit Han döneminde yaptırılan ve Osmanlı döneminde cephanelik olarak kullanılmış tarihi yapının dış duvarları ve ana giriş kapısı çok eski yıllarda yok oldu. Bina 2015 yılına kadar içi kullanılmayan eşyalarla dolu bir çöplük haline gelmiş durumdaydı. Tarihsel önemine dair herhangi bir bilgilendirici yazının ve bir tabelanın dahi bulunmadığı yapı içler acısı haliyle dikkat çekiyordu. Son yıllarda içi temizlenen yapının gelecek yıllara ne şekilde aktarılacağı merak ediliyor. Hastanenin yıkılması sebebiyle cephaneliğe geçmiş yıllarda yanlış bir şekilde eklemlenmiş depo olarak kullanılan bina da yıkıldı. Böylelikle cephaneliğin bir cephesinin daha önce görülemeyen duvarı da ortaya çıktı. Aydın’da o yıllarda yalnızca merkez, Nazilli ve Karacasu’da oluşturulan redif taburuna bağlı bir cephanelik olan bu yapı ilçenin geçmişte önemli bir askeri merkez olduğu gösteriyor.

KİTAPLARA KONU OLDU


Bu cephaneliğe 150 metre uzaklıktaki bugünkü Hükümet Konağının kurulu olduğu yerde hastaneye bakar vaziyette bulunan Redif Teşkilatı deposu ve askeri birimi redif teşkilatının ortadan kalmasının ardından Hükümet Konağına dönüştürüldü. Bu bina günümüze kadar taşınamazken yıkılan binanın yerine bugünkü Hükümet Konağı yapıldı. Redif binası yıkılsa da binaya ait cephanelik bugün hastane bahçesinde yer almaya devam ediyor. Mithat Özgan’ın yazdığı Sultan 2. Abdülhamit Han Devri Osmanlı Redif Binaları isimli kitapta Karacasu’daki cephanelik binası hakkında, “Karacasu’da inşa edilen redif birliği deposunun redif teşkilatı söndürüldükten sonra hükümet konağı olarak kullanılmaya devam etmesi ihtimal dahilindedir. Binanın bakımında arşiv vesikasında yer alan cephaneliğin bulunması, binanın redif birliği deposu olarak inşa edildiği düşüncesini kuvvetlendirmektedir” bilgisine yer verildi.

ZAMAN İÇİNDE ZAMAN, MEKAN İÇİNDE MEKAN: KARACASU


Öte yandan antik çağda bir heykelcilik okulu olan Afrodisias’la 2-3 bin yıl öncesinin dokusuna sahip Karacasu, sonra Bizans daha sonra Türkleşme mücadeleleri ve Aydınoğulları Beyliği’nin kurulduğu bölge olmasıyla büyük önem arz ediyor. Osmanlı evleriyle birlikte Rum evlerini de bir arada bulunduran Karacasu, 1591 tarihli Hacı Ali Ağa Cami ve 1891 tarihli cephanelik binası gibi yapılarla Osmanlı dönemini en iyi şekilde yansıtıyor.