Didim Akbük Mahallesi Kazıklı Yolu’nda bulunan kendilerine ait arazide 2016 yılında taş ocağı işletmesi kurarak sektöre adım atan Efe Kırma Taş Madencilik, artan beton ihtiyacını karşılamak ve sektörde oluşan tekelleşmeyi kırmak için 2021 yılı Eylül ayında Beton Santrali işletmesine dönüştü.

“FAHİŞ FİYATA ‘DUR’ DEDİK”


Didim’de mera alanında kurulu üç firmanın sektörde tekelleşme yarattığını söyleyen firma yetkilisi Orhan Özel, “Bu bölgede yılda ortalama 250 bin metreküp beton ihtiyacı var. Biz daha önce taş ocağı işletmesi olarak beton santrallerine, karayollarına ve parke taşı imalatçılarına hammadde sağlıyorduk. Biz yüzde 10 kar marjı ile çalışırken, beton santrallerinin piyasayı tekelleştirdiklerini, yüzde 130 kar marjı ile fahiş fiyat uyguladıklarını gördük ve buna ‘dur’ demek için yatırım yaptık” dedi.

“YASAL GEREKLİLİKLERİ YERİNE GETİREN TEK FİRMAYIZ”


Didim’de mera alanında kurulan ve çevre kirliliğine neden oldukları halde bazı bürokratlar tarafından korundukları iddia edilen beton santralleri tartışmasına da cevap veren Özel, “Beton santralleri ya organize sanayi bölgelerinde ya da bizim gibi taş ocaklarının içinde kurulmalı. İki dönüm üzerine kurulu işletmemizin tapusu da bizim. Burada yaptığımız atık havuzlarındaki su filtrelendikten sonra tekrar kullanılıyor. Atık beton dediğimiz hafriyatı da yine buradaki havuzda biriktirip geri dönüşüme gönderiyoruz. Yani sıfır atık ile çalışıyoruz. Yasal gereklilikleri yerine getiren tek firmayız” diye konuştu.

“KRİZİ EL ELE VERİRSEK ATLATIRIZ”


İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu vurgulayan Orhan Özel, “Dövizin yükselmesi sonucu maliyetlerin arttığı, yüzde 30 devalüasyon olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Saatte 90 metreküp üretimimiz ve yüzde 30 indirimle satış yaparak döngüyü sağlamaya çalışıyoruz. Krizi el ele verirsek atlatabileceğimizin bilincinde olarak çalışıyoruz” dedi.