Aydın Barosu Başkanlık Odası’nda, Gaziantep’te bebeğine şiddet uygulayan baba hakkında açıklama yapan İblikçi, “Gaziantep ilinde bir babanın 3 aylık bebeğini darp ettiğine dair görüntüler sosyal medya mecralarında paylaşılmış ve bu korkunç olay kamuoyunda infiale neden olmuştur. Gaziantep Valiliği tarafından yapılan açıklamada, 29 Kasım 2021 tarihinde bir bebeğin darp neticesinde yaralandığı olayla ilgili alınan ifadelerde Y.G. isimli şahsın bebeğini darp ettiğine dair kamera kayıtları bulunduğunun anlaşıldığı, hastaneye getirilen bebeğin doktor raporunda kafasında travmaya bağlı yaralanma olduğunun bildirildiği ve hastanede tedavisine başlandığı, olayın şüphelisinin yakalanarak gözaltına alındığı aktarılmıştır. Yine Gaziantep Baro Başkanlığı tarafından, bebeğin hastanede gözetim altında olduğu, annesinin ise korunma ve barınma hususlarında destek almak üzere devlet koruması altına alındığı ifade edilmiştir” dedi.

KURUMLARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ


Yaşanan bu korkunç olayın herkesi sarstığını ve derinden yaraladığını belirten İblikçi, şunları söyledi: “Son zamanlarda toplumumuzun kin ve öfke içerisinde olduğunu, şiddetin her türlüsünün yaygınlaştığını, özellikle ‘savunmasız olan bireylere’ şiddet uygulandığını görmek, kaygımızın boyutunu ciddi anlamda artırmaktadır. Çocuklarımızın en güvende olmaları gereken evlerinde, anne-babaları tarafından acımasızca şiddete maruz bırakılmaları, getirildiğimiz noktanın vahametini gözler önüne sermektedir. Çocuk haklarına ilişkin düzenlemeler günlük ihtiyaçlara ve politikalara göre değil, çocuğun yüksek yararını esas alan prensiplere göre yapılmalıdır. İdari alt yapının güçlendirilmesi, kurumlar arasında etkin koordinasyonu sağlayacak politikalar geliştirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi bir an önce sağlanmalıdır. Bu olayla ilgili olarak; mağdur çocuk için 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ve annesi için de 6284 sayılı Kanun uyarınca gereken tedbir kararları alınması, mağdur çocuğun haklarının ihlal edilmemesi için gerekli tüm görevlerin yerine getirilmesi, alınan ve alınacak tedbirlerin devamlılığı hususunda ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.”

YAPILAN PAYLAŞIMLARI ELEŞTİRDİ


Olaya ilişkin video kaydının ve mağdur çocuğun kimlik bilgilerinin sosyal medyada ve basında sürekli paylaşılıyor olmasının da çocuğun haklarını ihlal ettiğini vurgulayan İblikçi, “Çocuğun mahremiyetine saygı duyulması gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Yaşanan olayın boyutu ve ciddiyeti hepimizin vicdanlarında ağır yaralar açmış olsa da, şiddetle mücadele ederken çocuğun korunması ile çocuğun üstün yararı arasındaki dengeyi gözetmenin önemi unutulmamalıdır. Çocuğun korunmasını amaçlayan her faaliyette aynı zamanda onun psikolojisinde telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturmaktan kaçınılması gerektiğini de özellikle belirtme gereği duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ


İblikçi, “Biz Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak Gaziantep Barosu ile birlikte yaşanan elim olayın takipçisi ve gözlemcisi olacağımızı, çocuğa karşı şiddetle mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi, tüm çocukların eşit, özgür, mutlu ve sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesi adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” diyerek yaşanan bu tür olayların son bulması dileğinde bulundu.