Aydın’ın Karacasu ilçesinde 15 yıldır pazarcılık yapan Gülay Gölükçetin, özellikle 2 aydır üretmekte ve ürettiklerini satmakta çok zorlandıklarını ifade ederken, “Ne yapacağız biz böyle? Satış yok, gider çok, mazot pahalı. Gübre olmuş falan para. Ne olacak halimiz? Biz satmayınca, kazanmayınca ne olacak bu milletin hali? Yani bir çözüm arıyoruz. Özellikle 2 aydır çok sarsıldık. Mazot parasını çıkaramıyoruz. Zamları fiyatlara yansıtamıyorsun. Milletin alım gücü yok zaten. Yansıtsak ne yapacağız. Yarım kilo alan 250 gram alıyor, bir kilo alan yarım kilo alıyor” dedi.

“PATATES EKECEĞİM AMA EKEMİYORUM”

Doğal ve organik ürünleriyle meşhur Karacasu pazarında eşiyle birlikte ilçedeki arazilerinde ürettikleri kereviz, pırasa, lahana, ıspanak gibi ürünleri satan Gülay Gölükçetin, “100 liralık gübre olmuş 400 lira. Bu ne? Yazık değil mi bize? Ben şimdi tarlayı ekeceğim diyorum. Patates ekeyim diyorum ama ekemiyorum, maliyet yüksek. Tohumum evde bekliyor. Geçen yıllarda iyi kötü ekiyorduk. 1,5-2 aydır milletin alım gücü iyice düştü. Bizden sebze alıyordu satmak için toptancı ama alamıyorum diyor. Alsam kime satacağım diyor. Hadi bizim kendi ürettiğimiz var. Patlıcan dizisi kendimin, pırasa kendimin, o kendimin, çoğu sebze kendimin. Pırasa, kereviz yetiştiriyorum ama bundan sonra onu da yapamayacağım. Gübre pahalı, mazot olmuş falan para. Ben Yenice’ye git gel git gel. Yol parası, mazot parası olacak. Ne yapacağız şaşırdık. Ne olacak anlayamıyorum” dedi.

ÜRETİCİ ERİDİ

Özellikle 2 aydır çok sarsıldıklarını ifade eden Gölükçetin, “Maliyet arttı ama satış yok. Benim malım elimde kaldı mı, bu eriyen, çürüyen şey. Ne oluyor bu tükeniyor. 4-5 senedir bu kadar yaşamadık ama şu iki aydır hemen hemen bittik. Mazot paramı çıkaramıyorum, inanır mısın. Böyle giderse bırakacağız. Kazanamadıktan sonra ekmeye gerek yok ki. En azından yiyeceğimi ekerim, çekilirim bir kenara. Böyle yürümez. İnsanlar da tepkili. Yatıyoruz, kalkıyoruz zam diyorlar. Biz büyük marketler gibi hemen üstüne zam yapıştıramıyoruz. Ne oluyor, cebimizden gidiyor. Cebimizden gidince ne yapıyoruz biz, eriyoruz. Çiftçi evvelden yavaş yavaş eriyordu, şimdi tam eridi” dedi.