Türkiye'nin önde gelen tarım merkezlerinden biri olan Aydın'da kuraklık tehdidi sona ermedi. Adıgüzel, Kemer ve Adnan Menderes barajlarından sulanan Nazilli, Bozdoğan, Akçay, Aydın, Koçarlı ve Söke'de bulunan toplam 1 milyon 100 bin dönüm tarım arazisi için kuraklık nedeniyle 2 yıl süreli sulama planlaması yapıldı. Aydın Valiliği kararı olan ve Şubat 2022'de barajlardaki doluluk oranının beklenenin altında gerçekleşmesi halinde nihai karara bağlanacak olan sulama planlamasına göre, söz konusu tarım arazilerinin yüzde 50’lik kısmına yeni sulama sezonunda su verilmeyecek. Kuru tarım ihmalini göz önünde bulunduran Tarım ve Orman Müdürlüğü de üreticilere buğday başta olmak üzere kışlık ekimlerine öncelik vermelerini tavsiye etti.

YÜZDE 50 KURU TARIM


Nazilli, Bozdoğan, Akçay, Aydın, Koçarlı ve Söke’de yer alan tarım arazilerinde, önümüzdeki yıl sulama sezonunda uygulanacak olan havza planlaması ile ilgili Aydın Valiliği kararında, "Aydın ve Denizli illerinde bulunan Büyük Menderes Havzası’nda yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerden gelen talepler dikkate alınarak DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından 2022 yılı sulama sezonunda uygulanmak üzere Kısıtlı Sulama Programı kapsamında 2 yıl süreli havza sulama planlaması (yüzde 50 kuru tarım yapılması) çalışmaları başlatılmıştır. Barajlardaki mevcut doluluk oranı ve muhtemel gelebilecek akımlar göz önüne alınarak 2022 yılı sulama sezonunda tarımsal üretim anlamında hazırlıklı olmak amacıyla ön değerlendirme yapılmıştır. Yapılan teknik değerlendirmeler neticesinde yukarıda bahsi geçen sulama sahalarında kalan arazilerin yüzde 50’lik kısmına su verilememe durumu ortaya çıkmıştır. Arazilerin su verilecek veya verilmeyecek kısımları mülkiyet durumu göz önüne alınarak belirlenecektir. Talep olması halinde aileye ait taşınmazların tamamı üzerinden değerlendirme yapılabilecektir" denildi.

DURUM TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK


DSİ 21. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı sulama tesisi projeleri içerisinde kalan tüm arazilerin 2 eşit parçaya bölünerek, her yıl bir parçasına su verilmeyecek şekilde havza sulama planlaması yapıldığının belirtildiği kararın, devamında ise şu ifadeler yer aldı: "Sulama alanlarındaki kuru tarım alanlarının belirlenmesiyle ilgili detay çalışmalar DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. 2022 yılı için havzanın yarısına su verilecek olup, havzada ihtiyaç duyulan sulama suyu ihtiyacının karşılanması da daha kolay olacak ve bundan sonraki yıllarda yaşanması muhtemel su sıkıntıları da bu oranda önlenmiş olacaktır. 2022 yılı Şubat ayında durum tekrar gözden geçirilerek nihai karara bağlanacaktır. Barajlardaki doluluk oranı beklenenin üzerinde gerçekleşmesi halinde yüzde 50 kuru tarıma bırakma kararı, tamamen ortadan kalkabileceği gibi, kısmen iyileştirmeler yapılması da mümkün olabilecektir."
Öte yandan yaşanan kuraklık dolayısı ile bu yıl sulama sezonunda çiftçilere, sulama birlikleri aracılığı ile sadece iki kat su verilmişti. Geçmiş yıllara göre daha az su alabilen çiftçilerin bir kısmı ürün değişikliğine giderken, ürününü değiştirmeyen çiftçiler de susuzluktan ürünlerinin yanacağı endişesi ile üretim yapmıştı.