Germencik’in Reisköy Mahallesi’nde 300 kilogram yonca tohumu teslim edilirken üreticilere bin 135 adet yonca kuru otu uygun fiyatla dağıtıldı. Söke’nin Burunköy Mahallesi’nde ise bin 50 kilogram fiğ, 525 kilogram Tirtikale tohumu teslim edilirken ilkbaharda yapılan hasadı sonucunda bin 142 paket karışım koru ot ürünü elde edilerek, üreticiye dağıtıldı.

HESAPLARINA YATIRILDI

Konuyla ilgili Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bakanlığımızın 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında, İl Müdürlüğümüz Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğümüzce Germencik İlçesi Reisköy Mahallesi ve Söke İlçesi Burunköy Mahallerinde Yürütülen Çayır Mera Islah ve Amenajmanı Projeleri kapsamında ıslah faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda Germencik İlçesi Reisköy Mahallesinde, mera parsellerinin ihatası, giriş kapılarının yenilenmesi ve onarım işlemlerinin ardından ilkbaharda şahıs parselleri arasındaki mera parsellerine ekilmek üzere 300 kilogram yonca tohumu teslim edilmiş olup, yetiştirilen yonca parsellerinin hasat işlemleri gerçekleştirilmiş ve üreticilere bin 135 adet paketlenmiş yonca kuru otu, piyasa fiyatının altına uygun fiyata üreticilere dağıtılarak, gelirleri Mera Otlatma Hesaplarına yatırılmıştır. Kuraklık döneminde meraların sulanması için su motoru temin edilerek sulanması sağlanmıştır.”

EKİM VE SERPİLME İŞLEMİ YAPILDI

Açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Mera parsellerinin ihatası, giriş kapılarının yenilenmesi ve onarım işlemlerinin ardından yoğun olarak kenger, kova, hayıt vb dikenli ve çalı formundaki yabancı bitkilerin mekanik yolla temizliği ve zemin tesviyesi yapılmıştır. Tesviyeden sonra botanik kompozisyonu bozulan mera kısımlarına üsten tohumlama yapmak amacıyla 700 kilogram İtalyan çimi ve 70 kilogram yonca tohumu ile 6 ton 20:20:0 kompoze temin edilmiş meraya ekim ve serpilme işlemi yapılmıştır. Ayrıca diğer tüm mera alanlarının temin edilen 6 ton 20:20:0 kompoze gübre ile gübrelenmesi sağlanacaktır. Ekim ve gübreleme işlemleri için proje kapsamında akaryakıt temini yapılmıştır.”

9 TON GÜBRE TESLİM EDİLDİ

Söke’nin Burunköy Mahallesi’nde yapılan çalışmalarla ilgili ise şu ifadeler kullanıldı: “Halen otlatılmakta olan ve ihatası, giriş kapıları bozulan mera parsellerinin bazılarında yeniden ihata, mevcut ihatanın onarımı ve giriş kapılarının değişimi işlemleri yürütülmüştür. Özellikle şahıs tarlarının arasındaki mera parsellerine bin 50 kilogram fiğ, 525 kilogram Tirtikale tohumu teslim edilerek karşım halinde ekilmeleri sağlanmıştır. İlkbaharda yapılan hasadı sonucunda bin 142 paket karışım koru ot ürünü elde edilerek, piyasa fiyatının altına uygun fiyata üreticilere dağıtılarak, gelirleri Mera Otlatma Hesaplarına yatırılmıştır. Tüm mera parselleri için 9 ton 20:20:0 kompoze gübre teslim edilmiş ve 2021 Mart ayında meralara uygulanmıştır. Aynı şekilde 2022 yılında uygulanmak üzere 9 ton 20:20:0 kompoze gübre teslim edilmiştir. Yine şahıs tarlarının arasındaki mera parsellerine 700 kilogram Ryegrass (İtalyan Çimi) Tohumu teslim olup planlanan mera parsellerine ekilmiştir. Ekim ve gübreleme işlemleri için proje kapsamında akaryakıt temini yapılmıştır. Burunköy mahallesindeki ihatası tamamlanmayan meralarda yaklaşık 2 bin 200 metre beton direkli tel çit yapımı için ihalesi yapılıp iş teslimi yapılarak, şu an itibariyle tamamlanma aşamasındadır. İl Müdürlüğümüz Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğümüzce Yürütülen Çayır Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında, kuraklık ve kaba yem sıkıntısının yaşandığı günümüz şartlarında üretim ve verimi artırmak, üreticilerimize hayvanlarını daha verimli otlatma alanları ve ucuz kaba yem temini sağlanması hedeflenmektedir.”