Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşan İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydınlı çiftçi ve besicilerin yaşadıkları sıkıntılara değindi. Konuşmasının bir bölümünde, Milletvekili Sezgin, isim vermeden AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim'e tepki gösterdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Erim, hesabını iyi yapamayan çiftçilerin zarar ettiklerini iddia ederek, "Ayranın yok içmeye tahtırevanla gidersin ekin biçmeye" demişti. Sezgin, çiftçi ile alay etmekle suçladığı Erim için "Önce çiftçinin neden içecek ayranı olmadığını dert edinmeli" ifadelerini kullandı.

"TARIMSAL ÜRETİM DAHA DA DÜŞÜŞE GEÇECEK"


İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın'da ekonomik kriz ve kuraklık nedeniyle çiftçilerin üretimi bırakma noktasına geldiklerini söyledi. "Girdi maliyetlerindeki fahiş artış nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimiz mecburen arazilerini ipotek göstererek kredi çekmektedir. Kredilerini ödeyemeyenlerin arazileri ise maalesef haczedilmektedir" diyen Sezgin, mevcut tablonun, Aydın'da tarımsal üretimin daha da düşüşe geçeceğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

"İKTİDAR MENSUPLARI ÇİFTÇİMİZE KAĞNIYI VE KARA SABANI UYGUN GÖRÜYOR"


Aydın'da çiftçilerin çok uzun zamandan beri bugünkü kadar mağdur, üzüntülü ve şikayetçi olmadıklarını belirten Milletvekili Sezgin, "Aydın böylesine ıstırap içindeyken, iktidarın bazı mensupları Aydınlı çiftçileri savurganlıkla suçlayarak, 'Ayranın yok içmeye tahtırevanla gidersin ekin biçmeye' ifadesini kullanabilmektedir. Çiftçilerle böyle alay edenler, önce çiftçinin neden içecek ayranı olmadığını dert edinmelidir. Aydın'da hiçbir yerde lüks traktör derdinde olan çiftçi, üretici bulunmamaktadır, zaten kimsenin böyle bir gücü yok. İktidar mensupları çiftçimize kağnıyı ve kara sabanı uygun görüyor olabilir ancak biz bunu kabul etmeyeceğiz asla" şeklinde konuştu. Sezgin, Aydın'da besicilerin de çok büyük mağduriyet yaşadıklarını ve hatta köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.