Tarihi çok eski uygarlıklara dayanan hamam kültürü Osmanlı-Türk kültürünün de en önemli unsurlarından biri. Kelime anlamı olarak özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapıdır hamam. Ama kesinlikle bundan çok daha fazlasını ifade eder. Avrupa'da Osmanlı ya da Türk denildiğinde akla ilk gelen simgelerden biridir. Nazilli’de bu kültürü dört kuşaktır devam ettiren Kadir Kabak, aile mesleğini sürdürdüklerini dile getirdi.

‘OSMANLI’NIN EN ÖNEMLİ ÖĞELERİNDEN BİRİ’


Hamamların Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunun altını çizen Kabak, hamam tarihçesiyle ilgili bilgiler de verdi. Kabak, “Dünyada da en çok bilinen kültürel miraslarımızın başında geliyor. Hamamlar, günlük yaşamın vazgeçilmezi ve bir sosyalleşme aracı olarak, Osmanlı döneminde adeta altın çağını yaşamış. Hamam, dilden edebiyata ve gündelik hayata kadar Osmanlı kültüründe ağırlıklı bir yer tutuyordu. Hem kadınlar hem de erkekler yıkanmak için hamama giderlerdi. Özellikle perşembe akşamları ve bayramlardan önce, arife gecesi hamama gitmek, geçmişten günümüze kadar devam eden hamam geleneklerinden. Ayrıca ‘gelin hamamı’, ‘damat hamamı’ ve ‘kırk hamamı’ geleneklerini de unutmamak lazım. Günümüzde artık yeni kuşak sahiplerinin yaşadıkları işletme zorlukları nedeniyle el değiştiren ve sayıları gittikçe azalan tarihi hamamlar yüzyıllarca Osmanlı ve Türk kültürünün en önemli ve renkli öğelerinden biri olarak varlığını korudu” diye konuştu.

‘BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR’


Aslen Tokatlı olan Sultan Hamam işletmecisi Kadir Kabak, Nazilli ve Fethiye’de şubelerinin olduğunu söyledi. Atadan kalma mesleğini sürdürmeye devam ettiğini ifade eden Kabak, “Hamamımızın sabah açılış 08:00 kapanış ise 24:00’tür. Pazartesi günleri bayanlara hizmet veriyoruz. Hamam her türlü kış hastalığına, soğuktan dolayı oluşan kas ağrılarına ve tutulmalarına en doğal çözümdür. Grip veya hafif soğuk algınlıklarında kullanılan haplardan ve tutulmuş boyun, kol kasları için gereksiz yere kullanılan kas gevşeticilerden daha fazla etkisi ve tesiri vardır. Ayrıca soğuk kış günlerinde terlemeyle atılan vücuttaki toksinler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç oluşmasını destekler. Sultan Hamam ailesi olarak tüm misafirlerimize bol sağlıklı bir kış dileriz” dedi.