Aydın’ın Kuşadası ilçesinde temeli 2005’te atılan ve 500 milyon liraya mal olan Efes Kongre Merkezi 2013 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. Avrupa’nın üçüncü, ülkenin ise en büyük kongre merkezi olan KOMER üç yıldır çürümeye bırakıldı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) geçen ay yapılan kongresinde yüzde 33’lük oranıyla ikinci büyük ortak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da yönetime girmesine izin verilmedi. Maddi sıkıntı içerisinde olan TÜRSAB’ın bakanlığın adayı olarak Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Umut Tuncer’in yönetim kurulu üyeliğine girmesine izin vermemesiyle tırmanan gerilim, Bakan Mehmet Ersoy’un açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı. Bakan Ersoy, TÜRSAB’ın KOMER’i bire üç maliyetle mal ettiğini ve orayı Çiftlikbank gibi yönettiğini belirtti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK


Bakan Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığın 2022 yılı bütçe görüşmeleri sonrasında KOMER ile ilgili soruya verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: "Orayı TÜRSAB bire üç maliyetle mal etmiş. Bir liralık şeyi üç liraya mal etmiş. Gerekli suç duyurularında bulunduk. Şimdi diyor ki bize özetle: ‘Ben bire üç maliyetle yapmaya devam edeceğim, sen hiç sorgulama, yönetimin de dışında kal. Ben devletten götürmeye alıştım, devam edeyim.’ Devlete bire üç mal ettikleri şeyi bana yutturma şansları yok, izin de vermeyeceğim, sonuna kadar da takipçisiyim.”

ÇİFTLİKBANK GİBİ MAŞALLAH


TÜRSAB için Çiftlikbank benzetmesinde bulunan Bakan Ersoy, “Özellikle iyi niyetli olan biri yönetim kuruluna bakanlığı alır. Bakanlık bugüne kadar TÜRSAB'la yaptığı bu tarz protokollerin hepsinden alacaklı. STK olmanız bakanlığa her seferinde bir para takmanızı mı gerektiriyor? Dikkat ediyorum, çok ilginç, orası Çiftlikbank gibi maşallah. Borçlu olan şirketlerin hepsi batık, müflis şirketler. Bu TÜRSAB'ın gelir ettiği şirketler hiçbir şeyde yok. Güzel düzen kurmuşlar. Ya, biz o işte yokuz" ifadelerini kullandı.