UCİM Aydın İl Temsilciği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısı ile Efeler ilçesi, Prof. Dr. Aziz Sancar Matematik ve Bilim Parkı’nda çocuklara yönelik bir etkinlik düzenledi. Efeler Belediyesi’ne ait parkta yapılan etkinliğe çocukların yanı sıra UCİM Derneği İl Temsilcisi Özlem Güngörenler, Girne Mahallesi Muhtarı Şule Civkaroğlu ve veliler de katıldı.

ÇOCUKLAR EĞLENDİ

UCİM üyeleri, etkinliğe katılan velilerin yakalarına UCİM broşlarından taktı. Kendilerine mavi balon hediye edilen çocuklar da palyaço eşliğinde hem eğlendiler, hem de çeşitli konularda bilgi edindi. Çocukları ve ailelerini etkinlikte yalnız bırakmayan UCİM İl Temsilcisi Güngörenler, aileleri çocuk istismarına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Çocukların en büyük hakkının eğitim ve oyun olduğunu belirten Güngörenler, bu hakların hiçbir şekilde engellenemeyeceğini vurguladı.

ÜCRETSİZ PSİKOLOG DESTEĞİ

Tüm dünyada 20 Kasım’ın Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıldığını hatırlatan Güngörenler, ailelere seslenerek, şunları kaydetti: “Biz de bugün çocuklarımızla bir araya gelerek vakit geçirdik. Fakat maalesef ki her geçen gün yeni bir çocuk istismarı haberiyle karşı karşıya kalıyoruz. Çocuk istismarını engellememiz için en büyük görev size düşüyor. Çocuklarınıza lütfen öz güven duygusunu kazandırın. Yabancı bir kişi çocuğunuza yaklaşmak istediğinde itiraz etmesi gerektiğini, sesini yükseltmesi gerektiğini öğretin. Derneğimize bağlı gönüllü çocuk psikoloğu arkadaşlarımız bu konuda sizlere ücretsiz olarak destek verecek.”

2 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ

Türkiye’de 2021 yılı verilerine göre şimdiye kadar 22 bin 689 çocuğun istismara uğradığını belirten Güngörenler, yaklaşık 2 milyon çocuk işçinin olduğunu, bu çocuklardan birçoğunun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştığını dile getirdi. “Anneleriyle birlikte 345 çocuk, 780 bebek, cezaevlerinde kalıyor. Bu çocuklarımız hem eğitim hakkından, hem de oyun hakkından mahrum ediliyor” diyen Güngörenler, Adalet Bakanlığı’nın bir an önce çocuk hakları kanunu kapsamında bir düzenleme yapması gerektiğini sözlerine ekledi.