Reklamı Kapat

Çöpe giden zeytin atığını ekonomiye kazandırdı

Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesinde zeytin küspesi işleme tesisi ile sektörde faaliyet gösteren bir firma, KOSGEB desteğiyle kontrolsüz alıcı ortama bırakıldığında çevre kirliliğine yol açan zeytin karasuyundan protetif sıvı organik gübre üretti. Firmanın ürettiği sıvı organik gübrenin, Adnan Menderes Üniversitesi iş birliğinde yapılan bilimsel çalışma sonucunda Sultanhisar çileğinin raf ömrünü 10 gün uzattığı belirlendi.

Kazım Yörükce
Kazım Yörükce Tüm Haberleri
+3
Haber albümü için resme tıklayın

KOSGEB desteğiyle protetif olarak zeytin karasuyundan sıvı organik gübre üretimi yapan şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taylan Şenol, patentini aldığı ve üretimi için devlet desteğine ihtiyaç duyduğu yeni ürününü Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’a tanıttı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Sağlığa faydası saymakla bitmeyen gıda, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanılan zeytinyağının üretiminden sonra ortaya çıkan karasu atığının sektörde önemli bir sorun olduğunu dile getiren Şenol, “Zeytinyağını ürettikten sonra geriye kalan atığımızı en iyi şekilde yönetmek sektörün önceliği oldu. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalarda iki önemli sonuca ulaştık. Bunlardan biri olan zeytin yemi, aromatik lezzeti ve zeytinyağı ile hayvanların severek yediği ve içerisindeki zeytinyağı ile sindirim sistemini rahatlatan ve yediği besinden hayvanın randımanını arttıran önemli bir besin kaynağına sahip. Ürünün bir tanesi zeytin yemi olurken diğeri organik sıvı gübre oldu. Zeytinyağı sektörünün en önemli problemi alıcı ortama bırakılan karasudur. Bu gelişigüzel alıcı ortama bırakıldığında çevre kirliliği yaratıyor. Bunun önünü kesebilmek, onu doğru şekilde yönetmekle mümkün. Bunu yok ederek değil, işleyerek doğru bir ürüne dönüştürerek bir değere dönüştürmek mümkün. Bunu başardık. Şubat 2019’da incelemeli patent müracaatı verilmiş olan sıvı organik gübre, karasuyun artık tarımda kullanılabilen yeni bir ürüne dönmesini sağladık. Bu sayede artık sektörün atığını alıcı ortama bırakan değil, geri kazanımıyla çiftçinin kullanımına sunulur hale getiren bir firma olduk” dedi.

ÇİLEĞİN RAF ÖMRÜNÜ 10 GÜN UZATIYOR

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde ürünün testinin yapıldığını ve 3 yıl süren araştırma sonucunda karasudan üretilen sıvı organik gübrenin çilek meyvesinde fireyi azalttığı, ürünün raf ömrünü uzattığının ortaya çıktığını dile getiren Şenol, “Çileğin Türkiye’de üretiminin yarısı Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde yapılıyor. Çileğin fire oranların oldukça yüksek. Ciddi fire oranıyla üretici eziyet çekiyor. Bu yanlış diyerek sebebini araştırdığımızda uygulanan kimyasal gübreler nedeniyle çilek meyvesinin dalını terk ettikten sonra dayanamadığını tespit ettik. Kimyasalla değil organik sıvı gübre ile yetiştirilen çileğin aroma açısından lezzetini korurken, fire oranının ciddi oranda düştüğü üniversitenin yaptığı bilimsel çalışma ile ortaya çıktı. Ayrıca sıvı organik gübre ile üretilen çileğin raf ömrünün de 10 gün uzadığını da araştırmalar ortaya koydu. Bu ürün çilek üretiminden üreticinin katma değerinin artmasına imkan sağlayacak. KOSGEB’in desteğiyle protetif olarak ürettiğimiz ürünün seri halinde yerli gübre olarak üretimini yapabilmek için devlet desteğine ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

20 Kas 2021 - 15:55 Aydin- Gündem

Muhabir  Kazım Yörükce



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Aydın Ses Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Aydın Ses Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Aydın Ses Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Aydın Ses Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Ünal Ünal - Zeytinin çekirdeksiz salamura yapılması nasıl olur çekirdek Bir başka şekilde değerlendirmek nasıl olur her sene tonlarca çekirdek boşa gitmesin içinde yağ vardır yem yakıt olmazmi nasıl olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Kasım 16:03
02

Mualla Ergen Zym - Tebrik ederim kaç sene önce zeytin atık suyunu( kara su) nasıl ayrıştıabilir de tarımda kullanabiliriz diye Urla Ziraat odası, urla ilçe tarım müdürü Ahmet bey ve EÜZ fakültesinden bir akademisyen arkadaşımızla çalışmamız olmuştu , şu an

Zeytin atık suyunun gübre olarak kullanılması beni memnun etti , Tebrikler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Kasım 09:26
01

Mehmet Çardak - Zeytin yağı eldesinde uygulanan halı hazırda ki yöntem acilen terk edilmeli yerine çekirdek. meyvenin eti ve acı suyu ayrılarak sürdürülebilir tarım ve çevre kirliliği yaratmayan,hayvan yemi katkısı üretebilecek bir tekniğe geçilmelidir.

Yanıtla . 5Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 19:47

Aydin Markaları

Aydın Ses Gazetesi, Aydin ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (256) 213 16 50
Reklam bilgi


Anket Sitemizi nasıl buldunuz?