CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alarak, Aydın-Denizli otoyolu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. CHP’li Yıldız, AK Partili vekillere seslendi.

“8 MİLYAR KUR FARKIYLA HAZİNEDEN PARA ÇIKIYOR”


CHP olarak yola, köprüye ve yapılan işlere karşı olmadıklarını ifade eden Milletvekili Yıldız, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki bu köprünün maliyeti nedir? Nasıl ihaleye girdi, bu yolun maliyeti nedir? Devlete, millete yani hazineye ne kadar yük getirir diye sorular soruyoruz. 3 Temmuz 2020 yılında Aydın-Denizli otoyolunun ihalesi oldu. O dönemde hatırlıyorsunuz, Sakarya’da fişek fabrikasının patlaması gibi birçok olay yaşandı ve o hafta çok yoğun meclis vardı. Bu ihale o hafta yapıldı. Ardından Sayın Bakan ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile bir açıklama yaptı. Bu işin 6-7 milyar civarında olduğunu kamuoyu önünde açıkladılar. 10-15 gün sonra ben özellikle Ulaştırma Bakanı komisyonunda olduğum için bu işi takibe aldım ve anlaşmanın sözleşmesi bir şekilde elimize geçti. Anlaşmaya göre, 140 kilometrelik yol için yıllık 24 milyon 455 bin araba geçişi, yılda garanti geçiş ücreti 91 milyon 158 bin Euro. 17 yıl işletecekler, toplam hazine yükü 1 milyar 549 milyon 686 Euro. Bunu da o dönem yani 3 Temmuz 2020 baktığımda 1 Euro, 7,70 liraydı. Sayın Bakan gidip Denizli’de de temellini attı. Müteahhittin 6-7 milyar mal olacağını bahsediyorlardı, şu an bu kurda hesap yaptığımızda 20 milyar lira civarında. Özetle şu an ile 3 Temmuz 2020’deki kur farkı tam 8 milyar lira. Yani bu müteahhit bu yolu bedavaya getirmiş oluyor. 6-7 milyar maliyeti olan bir yolun bu aradaki 8 milyar kur farkıyla hazineden para çıkıyor.” diye konuştu.

“15 KİLOMETREDE BİR ÇIKIŞ OLUR MU?”


AK Parti Aydın Milletvekilleri’ne seslenen CHP’li Yıldız, “ Karacasu, Buharkent, Nazilli, Köşk ve Yenipazar’da oturan Aydınlı vatandaşlarımız 70 lira verip de o yolu kullanacaklar mı? Kullanmayacaklar, çünkü bu yolun maliyeti 140 kilometre gittiğinde 70 liraya denk düşüyor. Şu anki kur maliyetinden bahsediyorum. Bir diğer husus, Türkiye’nin en verimli arazilerinden şu an yol geçiyor. Buharkent ilçemizde gerçekten güzel bir ova var ve geçim kaynaklarının hepsi orada. Buharkent’te yaşayan vatandaşlarımızın hiç birisi bunu istememesine rağmen zulüm ederek oraya yine getirdiniz, giriş yaptınız. Öte yandan 140 kilometrelik yoldan 10 tane çıkış yapılacak. Sayın Bakan, Avrupa’yı gezmişsinizdir, yıllardan beri bu işin içindesiniz. Nerede gördünüz, 140 kilometrede 10 tane çıkış olduğunu. Size soruyorum, sadece bir firma para kazanacak diye 15 kilometrede bir çıkış olur mu?” şeklinde konuştu.