İncirliova Belediyesi ve Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şubesi iş birliğinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik çerçevesinde kadın ressamlar Firdevs Posacı ve Seval Fidan, İncirliova Kapalı Pazar Yeri girişindeki bir duvarın cephesine 15 günde 21 metrekare büyüklüğünde 'Mor Cepken' isimli duvar resmi yaptı. Kadına şiddete dikkat çekmek amacıyla hazırlanan resim, törenle açıldı. Açılışa İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Habibe Gürer, CHP İlçe Başkanı Hasbi Akman, İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Alak, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“SOFRAMIZDA ÖKÜZÜMÜZDEN SONRA YERİMİZ OLDU”


Başkan Gürer, yaptığı açıklamada ülkenin ve kadınların geleceğinden kaygı duyduklarını söyledi. Mor cepken duvar resmi çalışmasını, İncirliova Belediyesi ile birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Gürer, "Mor cepken bizim kültürümüzde var. Mor cepken eşit bir hayat sürmektir, kadının toplumsal cinsiyet eşitliğidir. Bizler, bundan 100 yıl önce bu topraklarda erkeğimizle birlikte mücadele ettik. Yine 98 yıl önce yine erkeklerimizle birlikte bu cumhuriyeti kurduk. Hep hayatın içinde vardık, çalıştık, ürettik ama neticesinde de şairimiz Nazım Hikmet'in dediği gibi soframızda öküzümüzden sonra yerimiz oldu" ifadelerini kullandı.

"15 KADIN KATLEDİLDİ"


Aydın'da 2019 ile 2021 yılları arasında toplam 15 kadının katledildiğine dikkat çeken Başkan Gürer, tüm kadınları şiddet karşısında sessiz kalmamaya çağırdı. Gürer, destekleri için İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya'ya teşekkür etti.

"KADIN MÜCADELESİNİN DESTEKÇİSİYİZ"


Başkan Kaya da, İncirliova Belediyesi olarak kadınların ve kadın mücadelesinin her zaman destekçisi olduklarının altını çizdi. Mor cepken isimli duvar resminin çalışkan kadınların, emekçi kadınların en fazla bulunduğu Kapalı Pazar Yeri'nde olmasına karar verdiklerini anlatan Başkan Kaya, şunları kaydetti:
"İncirliova’mızın, Aydın’ımızın çalışkan, emekçi kadınlarının resmini buraya nakşettik. Bu güzel çalışmayı da iki kadın ressamımız yaptı. Kadınlarımız bulundukları her yeri güzelleştirir, bu alan da onlar sayesinde güzelleşti. Ben hocalarımıza ve Kadın Haklarını Koruma Derneği’ne çok teşekkür ediyorum.”

TEŞEKKÜR ÇİÇEĞİ VE PLAKET


Başkan Kaya’nın Başkan Gürer ile ressamlar Posacı ve Fidan’a teşekkür çiçeği ve plaket takdim etmesinin ardından, resmin açılışı yapıldı. Yörük kültüründe kadın haklarının sembolü olan mor cepkenin ön plana çıkarıldığı resimde yer alan elmanın bilgeliği, terazinin adalet ve eşitliği, sırtında çocuk taşıyan kadının fedakarlığı, zeytin ağacının barışı, incirin bereketi simgelediği bildirildi.

MOR CEPKENİN HİKAYESİ


Resmin yan bölümünde mor cepken ile ilgili şu bilgilere yer verildi: "Göçebe yörüklüğünün kadınlarına tanıdığı yüce bir haktır mor cepken. Yörük kızlarının çeyiz bohçasına önce mor cepken konur. Mor cepken evlilikte yeri zamanı geldiğinde darda kalan Yörük kadınının erkeğine karşı kullandığı bir boşanma özgürlüğünün ve haklarının simgesidir. Kadın ihanete uğrarsa, kötü muamele görürse, ağır bir haksızlığa uğrarsa, çeyizindeki mor cepkeni giyip obanın görünür bir yerine otururmuş. Bu, 'Ben ihanete uğradım, ya da kötü muamele gördüm veya ağır haksızlığa uğradım, kocamı boşadım' anlamına gelen bildik bir iletiymiş. Kocasının insan içine çıkmaya yüzü kalmazmış. Toplumun dışladığı, yapayalnız bir insan olurmuş."