Türkiye'nin en verimli ve kaliteli kestane ağaçlarına sahip olan Aydın’da kestaneler satışa sunulmaya başlandı. Nazilli Ziraat Odası Başkanı İzgü, bu yıl mevsimsel sıkıntılar nedeniyle ciddi bir rekolte kaybı yaşadıklarını söyledi.

‘KURAKLIK NEDENİYLE REKOLTE DÜŞÜK’

Mevsimin kurak geçmesi ve dolu yağışlarının rekolteyi yüzde 30 düşürdüğünü belirten Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, yaşanan olumsuzluklara rağmen piyasada bu anlamda bir durgunluk olmadığını ifade ederek, “Kestane hasadı başladı çırpma işi bitti satışa başladı. Fiyatları 30 ile 35 lira asarında değişiyor. Rekoltede yüzde 30 bandında bir noksanlık var. Kestane üreticisi genel olarak memnun. Genelde kuraklığın verdiği etkiyle rekolte noksan olan yerler var. Bu fiyatlar düşmez, rekolte düşük olduğu için talep de çok olduğu için fiyatlar bu aralıkta devam eder. Kestane bölgemiz için üreticilerimiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır. Bölgemizde yetişen kestanelerin cinsleri şekerci yani şekerlemeye uygun olan cins kestanelerin bölgemizde çok olmasından dolayı şekerleme sanayinin hammaddesi yani bölgesi sayılır. Bursa’da bulunan tüm işletmeler yani kestane şekeri fabrika ve işletmeleri kestane şekerinin hammaddesi olan kestanelerini bölgemizden karşılamaktadırlar” diye konuştu.

‘DAL KANSERİ HASTALIĞINA ÇÖZÜM İSTİYORUZ’

Bölgede kestane ağaçlarındaki hastalığa değinen Başkan İzgü, “Bölgemiz de bu kestane hastalıkları nedeni ile etkilenmektedir. Az da olsa kestane ağaçlarımızda kurumalar görülmektedir. Bunun içinde yetkililerden bu duruma vakit geçmeden önlem almalarını istiyoruz. Dal kanseri dediğimiz hastalık ile ve kabuk altı kurtlarının çaresini bulmak için Türkiye’deki bilim adamlarımızdan, Tarım Bakanlığımızdan, kestane üreticileri olarak yardımcı olmalarını istiyoruz. Bölgemiz üreticileri sabırla bu hastalıkların çaresinin bulunmasını istiyorlar” şeklinde konuştu.