Küresel piyasalarda yükselişini sürdüren spot altın, ons başına 1.870 dolarla son 5 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, gram altın 610 liranın üzerinde. Uluslararası piyasalarda altın, kendisini enflasyondaki yükselişe karşı korumak isteyen yatırımcıların alımları, yüksek enflasyonun ekonomilerde büyümeyi yavaşlatacağı endişeleri ile yükselişini sürdürüyor. Nazilli’de gerek vatandaşlar gerekse sarraflar bu ciddi yükselişten oldukça endişeli.

‘BİZ MALIMIZI SATAMADIKTAN SONRA PARA KAZANMIYORUZ’

Nazilli Sarraflar Odası Başkanı İbrahim Önal, çeyrek altını bin 10 liradan sattıklarını söyleyerek, sarraflarda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Önal, “Nazilli’de çeyrek altını şu anda bin 10 liradan satıyoruz. Nazilli’de dememim sebebi her tarafta, her ilçede, her ilde tavsiye edilen fiyat listeleri oluşuyor. Nazilli’deki fiyatımız bu. Ben bu fiyatın çok duracağını sanmıyorum. Yarına bağlı, atılacak olan radikal kararlara bağlı. Hükümet bu radikal kararları atar mı? Hiç sanmıyorum. Şimdi insanlar biz sarraflara elinizdeki değerlendi zengin oldunuz diye bakıyor hayır değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hiçbir zaman paramızın değer kaybetmesini istemem, kötü bir ekonomiyle insanların zor durumda kalmasını istemem, böyle bir düşüncem olamaz. Bizim sadece enflasyon karşısında elimizde bulunan mal ya da ürünlerimiz değerini kaybetmiyor sadece korumaya alıyor. Biz sattığımız malı tekrar yerine koyduğumuz zaman para kazanıyoruz. Biz bu aradaki al sattan yüzde 1, yüzde 2 kar marjlarımız var, çok yüksek değil. Çünkü sattığımız malı alan nadir mesleklerden bir tanesiyiz. Biz sattığımızı alacağız, satacağız ki çark dönecek. Döndükçe arada kazandığımızı kiramıza kendi giderlerimizi karşılayacağız ki üç kuruş para kazanacağız. Ben satamadıktan sonra para kazanmış olmuyorum” diye konuştu.

‘ALINACAK KARARLAR TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN GELECEĞİNİ ETKİLEYECEK’

Vatandaşın da endişeli olduğunu söyleyen Başkan Önal, Merkez Bankasının öncelikle vatandaşı düşünmesi gerektiğini söyleyerek, “Şu anda insanlar ne olacağını soruyor. Ben her zaman söylüyorum kendi kafanızda her zaman bir hedef koyun. Bir bilezik gramı şu anda 580 lira, çeyrek altın bin lirayı geçmiş. Acaba satsam mı diye düşünen vatandaş için satılır. Almak için düşünen vatandaşlarımıza ise şunu söyleyebilirim vadeniz uzunsa beklerim ben diyorsanız ebetteki alınır. Merkez Bankasında öyle bir yapı oluşturuldu ki, bize önden herhangi bir şey söylenmiyor. Bu işin ne olacağı biliniyor ama bizler bilmiyoruz. Bence yapılması gereken, unutmamaları gereken başka bir faktör var, Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşına karşıda sorumlular. Atacakları adımlarda önce vatandaşı düşünmeleri gerekiyor bence. Siyaseten bazılarını memnun edebilirsiniz ama atacakları adımları, yarın alacakları kararları Türkiye Cumhuriyeti’nin gidişatını etkileyecek. Bizim bu ay içerisinde ödenecek 8 milyar dolar paramız var. Aralık ayında 10 milyar doların üzerinde ödemem var. Her vatandaşımıza yansıyacak olan rakamlar bunlar. O yüzden ben nasıl olacak ama iyiye gitmiyoruz” şeklinde konuştu.