Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, TEKNOFEST Festivali'nin Türkiye’nin gelişimi için en önemli adım olan teknoloji alanında önemli bir motivasyon sağladığını ifade etti. Teknoloji yarışmalarında ortaya konan ürünlerin gençlere fırsat verildiğinde neleri başarabileceklerinin de ispatı olduğunun altını çizen Başkan Erbaş. festivali düzenleyenlere, fikri ortaya koyanlara ve emek veren herkese teşekkür ederek, “Etkinliğin devamı ülkemizin bilişim ve teknoloji yolculuğuna katkı sunacaktır.” dedi.

“HEPİMİZİ GURURLANDIRDI”

Ülkemizin insansız hava araçları başta olmak üzere otonom araçlar konusunda da önemli bir atılım gerçekleştirdiğinin de altını çizen Erbaş, “Didimli olan Ada Cemre Lokmacı kızımızın bu yarışmada insansız su araçları kategorisinde aldığı derece hepimizi gururlandırdı, takım arkadaşlarını, okulunu ve ailesini kutluyorum, eğitim hayatında daha nice başarılar kazanması diliyorum, Oda Yönetimi olarak da eğitim konusunda başarısının teşviki amacı ile kızımızı ödüllendireceğiz.” diye konuştu.
Plaket sunumuna, Başkan Erbaş’ın yanı sıra Başkan Yardımcıları Hikmet Atilla ve Ebubekir Apaydın, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmet Kartal ve Celal Gümüş ile Ada Cemre Lokmacı’nın ailesi katıldı.

ÖDÜLLERİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERDİ

Bu yıl 35 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına 81 il, 111 ülkeden 44 bin 912 takım ve 200 bin kişi başvurdu. Yarışma başvuruları arasından 2 bin 200 takım ve 13 bin yarışmacı ise finalist olarak yarıştı. TEKNOFEST’te en önemli kategorilerden biri olan otonom sualtı araçları yarışmasında Didim Efeler Ortaokulu mezunu, şu an ise Cağaloğlu Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Ada Cemre Lokmacı ve takımı, Calrov Talay adını verdikleri tasarımı ve üretimi tamamen kendilerine ait olan insansız su altı aracıyla Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye şampiyonluğunun yanı sıra En Özgün Yazılım ödülüne layık görüldü. Takım ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. 8 ay önce kurulan Calrov ekibi elektronik sistem, yazılım, tasarım ve mekanik olmak üzere 4 kişiden oluşuyor. Ada Cemre Lokmacı, Talay'ın mekanik aksamında görev aldı. Sualtını görüntüleyebilen araç önünde bulunan kol ile bulunduğu yerden örnek toplanabiliyor ya da bir nesne yerleştirilebiliyor. 2018 yılında başlayan ve bu yıl 21-26 Eylül 2021 tarihlerinde 4. düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye’nin milli teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.