Bafa Gölü’nde suların çekilmesiyle görülen tüp kurtları tutunabildikleri her kütleyi kaplayarak ürkütücü bir tablo ortaya çıkardı. Tekneler, av araçları ya da Menderes’ten Bafa Gölü’ne geldiği tahmin edilen egzotik bir tür olan Avusturalya Tüp Kurtları, göldeki canlı hayatını tehdit eder duruma ulaştı.

ALGLERİN BÜYÜMESİNE NEDEN OLUYOR

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Türkiye’nin doğa ve tarih açısından en güzel göllerinden biri olan Bafa’nın kurtların istilası altında olduğunu belirterek, “Özellikle Serçin’den başlayarak, Serçin Kışlası’na kadar olan yaklaşık 10 kilometre sahil boyunca, daha sığ olan bölgelerdeki sualtından çıkan kayaların hemen hepsini Avustralya Tüp kurtlarının istila ettiğini gördük. Bafa Gölü’nün başlıca sorununu oluşturan mavi-yeşil alglerin aşırı oranda büyümelerine de katkıda bulundukları ayrıca, mavi-yeşil alg türlerinin de kurtların tüplerinin biyomineralizasyonla oluşumunda etkisi olduğu belirtiliyor. Tüplü solucanlar bulundukları ortamda çok farklı yönde etki oluşturan ve hızlı büyüyen agresif bir tür olup, göl ekosistemlerini fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değiştirir” dedi.

GÖLE TEMİZ SU KAYNAĞI VERİLMELİ

Sürücü, “Bafa Gölü gibi büyük ekosistemlere giren istilacı türlerin tamamen ortamdan uzaklaştırılması neredeyse mümkün değildir. Ötröfik sulara (kirli ve biyolojik çeşitliliği verimliliği az) oldukça direnç gösterip, uyum sağlayıp hızla çoğalmaları nedeniyle, öncelikle göllerin dip çamurlarının ve zemin – kıyı kesimlerindeki biyolojik- mekanik temizlik yapılması gerekmektedir. Göle temiz su kaynağı verilmelidir. Tarım ve sanayinin etkisi kontrol altına alınmalıdır. Elbette B. Menderes’in su kalitesinin iyileştirilmesi öncelik oluşturmaktadır. Göldeki biyolojik çeşitlilik artırılarak, denge sağlanabilir. Gölün su seviyesi ve devinimleri (dalga etkisi) korunmalıdır” dedi. Sürücü ayrıca gölle ilgili bir çalıştay yapılması gerektiğini ifade etti.