Türkiye’de en çok Karabük’e bağlı Safranbolu’nun köylerinde üretilen safran, Karacasu’da da üretiliyor. Tamamen kendi araştırmaları ve çabalarıyla safran bitkisini Karacasu’da yetiştirmeye başlayan Sevdanur-Mesut Küçükkalay çifti, 3 yıllık kişisel özveri ve emekleriyle safranı ilçe bitkileri arasına kazandırdı. İklimi ile çeşitli alternatif ürünlerin yetiştirilebildiği Karacasu’da safranın da yetişmesi ilçenin ne kadar zengin ve bereketli topraklara sahip olduğunu gösterdi. Şu an yılda 6-7 gram gibi bir ürün elde ettiklerini söyleyen Küçükkalay çifti, ilk aldıkları soğanlardan elde ettikleri soğanlarla üretimi arttırıp ilçeye katkı sunmak istediklerini dile getirdi.

“ÜRETİM ALANINI ARTTIRACAĞIZ”


Karacasu’ya bağlı Yaylalı Mahallesi 3. Sokakta 6 yıldır ev işi mantı, börek ve gözleme yapan ilçede bu anlamda ilk işletmelerden olan Hizmet Mantı ve Gözleme'nin sahipleri Sevdanur-Mesut Küçükkalay çifti, 3 yıl önce Aydın’da ilk olan bir girişime imza attı. 2018 yılında deneme amacıyla internet üzerinden Safranbolu’da ulaştıkları bir üreticiye verdikleri bir kilo safran bitkisi soğanı siparişinin ellerine ulaşmasının ardından Yaylalı Mahallesinde bulunan evlerinin bahçesinde 10 metrekarelik alana diken çift olumlu sonuç aldı. 3 yıldır safran bitkisini yetiştirmeye devam eden Sevdanur Küçükkalay, “2 yıllık araştırmanın ardından 2018 yılında ilk soğanlarımızı diktik. İlk amacımız ilçemizde bu ürünün yetişip yetişemeyeceğini görmekti. İlk hasadımızı 2019’da gerçekleştirdik. Geçen yılın ardından bu yıl da ürün aldık. İlk hedefimize ulaştık. Safran’ın Karacasu’ya uyumlu olduğunu gördük. Ayrıca diktiğimiz soğanlardan yeni soğanlar elde ettik. Kendi soğanlarımızı yetiştiriyoruz. Üretim alanını büyüterek gelir getirici bir hale getireceğiz” dedi.

3 YILLIK EMEK


Sevdanur Küçükkalay, “2018 yılında başladık. Safranbolu’ya internet üzerinden, safran soğanı siparişi verdik. Deneme maksadıyla bir kilosu 140 lira olan safran soğanı aldık. Ön bilgilerini soğanları aldığımız kişiden öğrendik. Bir kiloda yaklaşık yüz soğan geldi. 3 yıldır devam ediyoruz. Diktiğimiz alan çok kısıtlı. Bu yıl 6-7 gram ürün alacağımızı düşünüyorum. Bir dönümden ilk yıl 500 gram, ikinci yıl 750 gram, üçüncü yıl bir kilo ürün alınıyor. Gramı 60 liradan, bir kilosu safran 60 bin liradan satılıyor. Yetiştirmesi kolay, hasadı kolay. Bizim buralarda tütün yaygındır. Tütünle kıyaslanamaz bile. Soğanının kilosu şu an 150-200 lira arasında. Bir dönümde 16-17 kilo soğan kullanılıyor. Az bir su istiyor. Otları temizleniyor. 10-15 günlük sürede hasat tamamlanıyor” ifadelerini kullandı

TIP, BAHARAT, PARFÜMERİ


Küçükkalay, “Çiçeğini koparıp kırmızı bölümlerini kurutacağız, o şekilde satıma hazır hale gelecek. Bir gramı 60 lira. Bir dönümden bir kilo üretim alınabiliyor. Bir de safran bitkisini diktiğinizde 3 sene hiçbir şey yapmasanız da 3 yıl boyunca mahsul alabiliyorsunuz. Bir kökten 2-3 çiçek alma şansı var. Bir dönüme yüz kilo soğan dikiliyor. Deneme amacıyla diktik, ilçemizde yetiştirilebildiğini gördük. Üretimi arttırmak istiyoruz. Yine de memnunuz en azından ilçemizin topraklarının ne kadar zengin ve bereketli olduğunu bir kere daha gördük” dedi.
Baharat olarak kullanımının yanında boya ve parfümeride kullanılan safrandan tıp alanında da yararlanıldığı biliniyor.