Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi, kasım ayı ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi Salonu'nda yapılan toplantıyı, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu yönetti. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı performans programının görüşüldüğü sırada tansiyon yükseldi.

“GECİKMENİN SORUMLUSU SİZSİNİZ”

Söz alan AK Parti’li Meclis Üyesi Neşe Menderes, Büyükşehir Belediyesi'ne çeşitli konularda tavsiye ve eleştirilerde bulundu. Konuşmasının bir bölümünde Menderes, Başkan Çerçioğlu’nu iktidarın yatırımlarını engellemekle suçlayarak, "AK Parti iktidarı olarak hastane, çevreyolu, adliye yapıyoruz. Bunların tamamının gecikmesinin sorumlusu Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizsiniz" dedi.

“MUTLU OLURUZ”

Başkan Çerçioğlu, Menderes'in doğruyu söylemediğini dile getirdi. Aydın'a yapılacak yatırımlardan çok mutlu olacağını belirten Başkan Çerçioğlu, bakanlıklardan yatırım ile ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne gelen müracaatları, ilk ayki meclis toplantısına aldıklarını söyledi.

“HALK BANA YÜZDE 54 OY VERDİ”

Menderes’in kendisine yönelik kullandığı "Siz yerel halkı temsil etmiyorsunuz" sözlerine de yanıt veren Çerçioğlu, "Yerel halkı temsil etmiyor muşum? Bu halk bana yüzde 54 oy verdi Neşe Hanım. Siz demokrasiye mi inanmıyorsunuz?" dedi.

“HİZMET GELSİN DİYE ÇABA SARF EDİYORUZ”

Söz alan Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Ömer Günel, partisinin belediyelerinin kamu hizmetlerinin hızlıca gerçekleşmesi için gayret gösterdiklerini anlattı. Menderes’in sözlerine katılmadığını kaydeden Günel, "Cumhuriyet Halk Parti’li belediyeler olarak biz, hizmet gelsin diye tüm yokluğa, engellemelere rağmen çaba sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNE İŞARET ETTİ

AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Arı, çalışma yönetmeliğinde meclisin nasıl yönetileceğinin belli olduğunu ifade etti. Yönetmelikte meclis başkanının her zaman söz alıp konuşabileceğine ilişkin hükmün, başkanın hatibin sözüne istediği anda, istediği şekilde keser ve konuşur şeklinde uygulandığını iddia eden Arı, Çerçioğlu’nu söz alan meclis üyesinin konuşmasını tamamlamasına izin vermemekle eleştirdi. Arı’ya yanıt veren Çerçioğlu, her meclis üyesinin konuşmasından yana olduğunu, bundan dolayı konuşma için süre sınırlaması koymadığını dile getirdi. Menderes’in performans programı ile ilgili söz aldığını, daha sonra adliye, hastane konularına geçerek, doğru olmayan ifadeler kullandığını belirten Çerçioğlu, Menderes’in konuşmasına neden müdahale ettiğinin gerekçesini anlattı.

GÜLER, TOPLANTIYI TERK ETTİ

"Bu zamana kadar Aydın'da adliye binasının, bölge hastanesinin yapılmamasının suçlusu benmişim. Buna, kargalar güler arkadaşlar. Aydın'a yeni adliye 2002 yılından beri yapılmadıysa, bunun sorumlusu Özlem Çerçioğlu mudur? Rica ederim. Gerçekten hiç yakışmıyor. Bunun sorumlusu sizlersiniz. Biz, iktidarda olsaydık, sorumlu biz olurduk. Aydın'a 20 yıldır bir adliye binasını yapmadınız. Bölge hastanesini yapmadınız, otobanı yapmadınız. Bu duruma getiren sizsiziniz” diyen Çerçioğlu’nun konuşmasına devam ettiği sırada, Köşk Belediye Başkanı AK Parti’li Nuri Güler toplantıyı terk etti.

“TERBİYESİZLİK”

Güler’in “Terbiyesizlik” deyip toplantıdan çıktığını ifade eden Çerçioğlu, “Bir belediye başkanına meclise terbiyesiz lafı, hiç yakışmıyor. Kendisine iade ediyorum. Doğruları söylemek ne zaman beri terbiyesizlik oldu?” dedi. Menderes ise, Güler’in "Terbiyesizleşiliyor" dediğini iddia etti.

“YAPMAYIN”

Güler’in yaptığı davranış ile ilgili konuşan Arı, "Belediye başkanımızın göstermiş olduğu tepkiye gelince yani buna inanmak istemiyorum ama yaptıklarınız bunu düşündürüyor, arzu ettiğiniz böyle reaksiyonların olmasını sağlamak gibi anlaşılıyor. Yanlıştır, yapmayın" diyerek Çerçioğlu’na yüklendi.

BELGE İSTEDİ

Çerçioğlu’nun Menderes ile konuştuğu sırada, "Battı çıktılar, köprülü kavşaklarla ilgili olarak Karayolları izin vermediği için yapmadık” dediğini dile getiren Arı, Çerçioğlu’ndan Karayolları’nın projelerini engellediğine dair belgeyi kendileri ile paylaşmasını istedi. Çerçioğlu, belgenin çıkartılması için belediye bürokratlarına talimat verdi.

“BİR TANESİ DAHİ YAPILMADI”

Belgeyi açıklayan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertuğrul Yamen, Büyükşehir olarak Ağustos 2015'te köprülü kavşaklarla ilgili etüt ve proje aşamasındayken Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne yazı yazdıklarını söyledi. Karayolları’nın ilgili çalışmaları program dahilinde kurumlarla koordineli olarak kendisi yapacağına ilişkin Büyükşehir Belediyesi’ne Aralık 2015’te cevap verdiğini açıklayan Yamen, “Dolayısı ile Büyükşehir’in proje ve daha sonra imalat yapma talebini Karayolları Bölge Müdürlüğü o tarihte reddetmişti” dedi. Başkan Çerçioğlu da, "2015 yılının Ağustos ayında biz yazı yazdık, 12’nci ayda cevap geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü ne diyor? ‘Biz kendimiz yapacağız’ diyor 2015 yılında. Yıl 2021 oldu, bir tanesi dahi yapılmadı” diyerek, belgenin örneklerinden meclis üyelerine de verilmesini istedi. Tartışmaların ardından görüşülen performans programı, gelir ücret tarifesi ve bütçe kabul edildi. 38 milyon liralık finansman desteği ile gelirin gidere denk hazırladığı Büyükşehir’in bütçesi, 1 milyar lira olarak belirlendi. İlçe belediye bütçelerinin onaylanması ve diğer maddelerin de görüşülmesinin ardından toplantı, sona erdi.