Kültür merkezindeki toplantıya katılımın az olması dikkat çekerken bunun etkili duyuruların yapılmamasından kaynaklandığı öğrenildi. Toplantıya Belediye Başkanı ve Belediye meclis üyelerinin tamamı davet edilirken Başkanlık makamını temsilen kimse toplantıya katılmadı. Meclis üyelerinden İYİ Partili Nail Kurt, AK Partili Fatih Akkın, Memduh İlgili, CHP’li Erdinç Gümüş toplantıya katılanlar arasında yer aldı. Ayrıca geçmiş yıllarda Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Karacasu Belediyesi Meclis Üyeliği, İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Kenan Tabak, Karacasu Çevre Derneği Başkanı Aysel Küpelioğlu, bazı mahalle muhtarı ve birkaç vatandaş toplantıya katılan isimler oldu.

PROJE DETAYLARI KONUŞULDU

Firma adına toplantıyı gerçekleştiren Jeoloji Mühendisi Murat Güvendi, “Ben de Karacasuluyum. 20 yıllık mühendisim. 15 yıldır jeotermal üzerine çalışıyorum. Yaptığım hiçbir projede bir damla suyum hiçbir tarlayı kirletmedi. Bir sondajım kimseye gürültü rahatsızlığı vermedi. Hiçbir kokum yok. 210 dönüm seramdan yurt dışına 13 yıldır İngiltere ve Hollanda’ya ihracat yapılıyor. 150 personele istihdam sağlanıyor. Çalışanların neredeyse tamamı kadın. Alaşehir’de yaptığım 19. 6 megawatt’lık elektrik üretim santrali hiçbir yere zarar vermedi. Ayrıca Sarayköy’de yaptığım 4 megawatt’lık jeotermal elektrik santrali aynı zamanda seranın sıcak su ihtiyacını hem de elektrik ihtiyacını karşılıyor. Atıl durumda olan bir enerjiyi yeryüzüne çıkartmak kadar mucizevi güzellikte bir şey yok” dedi. Toplantının amacından bahseden Güvendi, “EG enerjiye ait 2016’ya 3, 4 ve 5 No’lu işletme jeotermal ruhsatlarının üzerinde yapılması planlanan öncelikle turizm-otelcilik, ikinci olarak termal ısıtmaya dayalı seracılık faaliyetleri için proje detaylarının konuşulması ve halkın çevresel etki programı dahilinde bilgilendirilmesini amaçlıyoruz. Bu sebeple buradayız” dedi.

“TURİZM VE İSTİHDAMA YÖNELİK PROJE YAPACAĞIZ”

Alemler’den başlayıp Yenice’ye kadar oradan Aksaz’a kadar oradan Karacaören, Hacıhıdırlar, Dedeler ve Geyre’nin üstüne kadar varan Ataköy’ü de içine alan bir saha çalışma yapılmasının planlandığını ifade eden Güvendi, “Daha önce yapılan araştırmalar maksimum 65-70 derece sıcaklıkta bir su bulunabileceğini gösteriyor. Bunun üzerinde bir sıcaklıkta su bulunacağını düşünmüyorum. Şu an sıcaklık ölçüm sondajları var. 200-250 metreye kadar inildi. Afrodisias’ın geçici destinasyonunu kalıcı destinasyon haline getirmeye yönelik ortak paydaş bir turizm alanı oluşturmak ve yurt dışı yatırımcıyı buraya çekebilmek istiyoruz. Turisti Karacasu’da konaklatacak bir projenin peşindeyiz. Bu projeleri dünya bankası finanse edecek” dedi. Sözlerini sürdüren Güvendi, “Daha önce Zeki İnal’ın Belediye Başkanı olduğu dönemde kamuoyunun ve belediye meclis üyelerinin de bilgilendirildiği bir toplantıda sunum yaptım. Orada da söyledim. Ben Karacasuluyum. Karacasu’da ilk jeotermal araştırmayı yapan kişiyim. Bir yabancının gelip burada bu projeyi yönetmesindense memleketimde bu projeyi yapmam daha sağlıklıdır. İnsan kendi evine bir şey yaparken camını, çerçevesini yıkar mı, kendi evine zarar verir mi? Karacasu’da jeotermal enerji üretilebilecek sıcaklıkta su yok. İsterseniz 14 bin metre sondaj yapalım. Bu sıcaklıkta su yok” dedi. Soru cevap bölümünde söz alanlardan biri olan Meclis Üyesi Fatih Akkın, "‘J’ deyince herkes ürküyor. Doğru bir şekilde kullanıldığında faydalı olacağını düşünüyorum. Asırlar önce Afrodisias’ta kullanılan sıcak suyu biz bugün niye kullanmayalım?" dedi.

ÇEVRECİLERDEN ELEŞTİRİLER

Çevre Derneği Üyesi ve Yenice Muhtarı Cavit Paksoy, “Karacasu’da sera yapabilecek büyüklükte arazi yok. Ayrıca jeotermal olan bölgelerden insanlar ilçemize deyim yerindeyse kaçıp geliyor. Aydın’daki kanser vakalarında artış var. Germencik’teki yarıklar da son günlerde gündemde” dedi. Çevre Derneği Başkanı Aysel Küpelioğlu, “MTA tarafından bu bölgede bazı araştırmalar yapılmış ama yeterli sıcaklıkta su bulunmamış diye biliyorum. Bazı araştırmalar da yaptım. Jeotermal konusunda uzmanlarla yaptığım görüşmelerde bana buradaki suyun yeterli sıcaklıkta olmadığı söylendi. Yeterli sıcaklıktaysa bile termal otelde kullanılabilmesi için bu suyun doğal yollarla yeryüzüne çıkmasının gerektiği ve belli katmanlarda belli mineralleri alarak çıkması gerektiği, bunun dışındaki yöntemlerle çıkarılan suyun fayda sağlamayacağı bilgisi verildi. Bunun aksinin kandırmaca olacağını söylediler. Avrupa’nın pek çok yerinde jeotermal enerji yenilenebilir enerji olarak görülmüyor. Mesela bir örnek vereyim Avrupa katı atık üretim tesisi yapmıyor ama çöpünü bize satıp mühendisini, uzmanını buraya gönderip burada tesis kurduruyor, yapmadığı tesisten para kazanmaya devam ediyor. Avrupa’nın bıraktığı ve artık yenilenebilir enerji olarak görmediği jeotermal enerjiyi biz neden ülkemize, ilçemize getireceğiz? Getirdiğimiz zaman çevremizde ekonomik olarak artı değer diyorsunuz, Karacasu’ya otel yapılmadan da Karacasu’nun gerçek akıllı bir şekilde yönetenleri olursa ekonomik olarak kalkınmasının önünde bir engel yok. Yeter ki doğru bir yönetim olsun. Biz Avrupa’nın bıraktığı bir enerjiyi ülkemize getirerek ne kadar Avrupalı olabiliriz? Avrupalı olmamız ne kadar gerekiyor onu da bilmiyorum ama. Ayrıca geçmişte devlet teşebbüsleri bile vatandaşı düşünmemişken özel sektöre nasıl güveneceğiz?” ifadelerini kullandı.