Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı İsmail Türkbay, Germencik ilçesinde oluşan çatlaklarla ilgili açıklamada bulundu. Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt ile komisyon üyesi avukatlar da açıklamada hazır bulundu. Aydın Barosu olarak çevrenin korunmasına hassasiyet gösterdiklerini dile getiren Komisyon Başkanı İsmail Türkbay, “Baro olarak yıllardan beri çevre kirlenmesini, çevrenin korunması için alınması gereken önlemleri, çevreyi kirletenler hakkında yasaların eşit, yansız ve zaman geçirmeden uygulanması gerektiğini söylüyoruz, yazıyoruz, ihlal edenler hakkında davalar açıyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Çevre ile ilgili kaygılarımız, uyarılarımız ne yazık ki, bir bir ortaya çıkmaya başladı. Büyük Menderes Nehri kirlendi, kurudu, içinde yaşayan balıklar öldü, kıyısında yaşayan kuşlar başka yerlere göç etti. Tarım olumsuz etkilendi, ürünler sulanamadı. En güzel gökyüzü altındaki en güzel iklime sahip, dağlarından yağ, ovasından bal akan Aydın toprakları yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır” dedi.

DEPREM HABERCİSİ Mİ?

Germencik ilçesinin çeşitli yerlerinde göçükler, yarıklar oluşmaya başladığına dikkat çeken Türkbay, şunları söyledi: “İlçede halk tedirgin, korku içinde. Ne yapacaklarını bilmiyor, STK’lar olmasa konu gündeme bile gelmeyecekti. İyi ki STK’lar ve özgür basın var! Yarıklar ve çatlaklar olası bir deprem habercisi mi? Yeraltı sularının çekilmesiyle mi oluştu? Oluşmasında jeotermal kuyuların etkisi var mı? Çatlak ve yarıklar neden Jeotermal kuyuların etrafında oluşmuştur? Bilmiyoruz. Ama kamuoyu ve Aydın Barosu olarak bizler bilmek istiyoruz. Kentimiz ve insan yaşamı tehlikede mi? Yarın ne olur? Ne gibi önlemler alınmalıdır? Öğrenmek istiyoruz. Bunlara yanıt verecek yetkililerdir.”

ARAŞTIRMA SONUÇLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI

Türkbay, “Aydın Barosu olarak, yetkilileri, göçüklerin oluşmasının nedenlerini en kısa zamanda araştırmaya, sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyoruz. Eğer can ve mal güvenliği için tehdit ve tehlike oluşturacak bir durum varsa halkı bilgilendirmeye ve gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz. Konunun her aşamasında takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız” diyerek açıklamasını tamamladı.