Tüketici hukuku tüketicilerin genel anlamda almış oldukları ürün ve hizmetlere dair haklarını ve yükümlülüklerini kontrol altına alan bir hukuk dalıdır. Tüketici hukuku tüketicinin ekonomik çıkarlarının sağlığının ve güvenliğinin korunması amacıyla oluşturulmuştur. Son yıllarda özellikle de e-ticaret platformlarının yaygınlık kazanması ve buna bağlı olarak bireylerin görmeden online satış yapmalarının artması ile birlikte ticaret hukuku gibi tüketici hukukuna olan ihtiyaç da yaygınlık göstermiştir. Tüketicilerin ücret karşılığı satın almış olduğum ürün ve hizmetlerle ilgili bir sıkıntı ile karşılaşmaları vaat edileni bulamamaları durumlarda bireyler tüketiciyi yasal yollarla koruyan tüketici hukukuna başvurabilirler.

Tüketici hukukunun ele aldığı başlıca konular

Tüketici hukuku temel olarak üreticilerin tüketici mevzuatına uyum sağlamaması tüketici taleplerini değerlendirmemesi gibi konuları ele almaktadır. Tüketici hukuku bireylerin genel anlamda tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemelerine başvurması bu davaların takibi ayıplı mal ve hizmetten Doğan uyumsuzlukların çözülmesi mesafeli satış sözleşmelerinin kapsamlı bir şekilde oluşturulması ticari reklamların tüketici mevzuatına uyması reklam kurulu ilke ve kararlarına uygun şekilde reklamların hazırlanması gibi konularda hizmet vermektedir. Bu nedenle her bir birey tüketim işlemlerini gerçekleştirmek de hangi sektörde çalışırsa çalışsın başka sektörler ile ürün ve hizmet alış satışını yapmaktadır. Fakat ne yazık ki ülkemizde birçok tüketici hala kendiniz hak ve hürriyetlerinin farkına varamamak da ve bu anlamda farkındalık henüz tam manası ile oluşturulamamış bulunmaktadır.

Tüketici sözleşmeleri nelerdir?

En genel ifadesi ile tüketici sözleşmeleri satıcılar ile alıcılar arasında yapılan ürün ya da hizmetlerin satın alındığını belgeleyen yasal kağıtları ifade eder. Tüketici sözleşmeleri taksitle satış sözleşmesi tüketici kredisi konut finansmanı işyeri dışında kurulan sözleşmeler mesafeli sözleşmeler paket tür sözleşmeleri abonelik sözleşmeleri gibi birçok sözleşme türünü içerisinde alır. Bu sözleşmelerde ürün ve hizmet alıcılarının satıcıya karşı hakları korunduğu gibi satıcılarında birtakım hakları korunmaktadır. Tüketici hukuku aldığı ürün ve hizmet karşılığında bir ödeme yapan tüketicinin bu anlamda mağduriyet yaşamasına mani olmak için oluşturulmuş bir hukuk dalıdır. Özellikle de ayıplı hizmet de karşılaşma durumunda tüketicilere birçok hak tanınmıştır.

Ayıplı durumlarda tüketiciler neler talep edebilir?

Tüketici hukuku kapsamında değerlendirilen ayıplı hizmet ürün ya da hizmet için ödenen paranın karşılığında vaat edilen hizmeti veya ürünü alamamaktır. Tüketiciler bu durumda onarım hizmet bedelinden indirim hizmetin yeniden yerine getirilmesi hizmet sözleşmesinden dönme gibi haklara sahiptir. Ankara avukat alanında faaliyet yürüten Avukat Esra Nur Aydemir Gür son derece profesyonel bir biçimde tüketicilerin hak ve hürriyetine savunan tüketici hukuku alanında da hizmet sunar. Avukat Esra Nur Aydemir Gür tüketici hukukundaki gelişmeleri yakından takip etmekte ve bu anlamda müvekkillerinin lehine sonuçlanabilecek olan tüm kararları dava süreci içerisinde kullanmaktadır Kaynak: https://esranuraydemir.com/ankara-avukat/