Aydın'ın doğal güzelliklerinden tarihi Doğanbey Mahallesi’ndeki "Karina Dalyanı Avlanma Sahası'nın" Kabuklu Yetiştiriciliği yapan sermaye gruplarına kiralanmak istenmesine kooperatif üyeleri ve buradan ekmek yiyen vatandaşların direnişi devam ediyor. Kooperatif üyeleri ve vatandaşlar çarşamba günü yapılacak ikinci ihale öncesi bir kez daha toplanarak düşüncelerini ve taleplerini kamuoyu ile paylaştı. Balıkçılık ile hayatını sürdüren Söke’nin Doğanbey ve Tuzburgazı Mahallesi halkının mücadelesi devam ediyor. Kooperatif üyeleri ve vatandaşlar, Çarşamba günü saat 10.00’da ikinci ihalenin yapılması durumunda diğer şirketlerin alabileceğini düşündükleri için bir kez daha Dalyan Mevkii'nde toplanarak basın açıklaması yaptı. Doğanbey Mahalle Muhtarı Serdar Sarıkurt, Aydın Büyükşehir Belediye Koordinatörü Fatih Akkentli, CHP Söke İlçe Başkanı Ali Kemal Özcan, CHP Aydın İl Başkan Yardımcıları Dursun Evren, Mehmet Zeylan, CHP Gençlik Kolları Doğadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Zeynep Can, Söke CHP Gençlik Kolları üyeleri ve çok sayıda vatandaş basın açıklamasına destek verdi.

“KİRALAMA BEDELİ KARŞILANMAZ"

İhale rakamının çok yüksek olmasından yakınan mahalle halkı, "Biz Karina Dalyanı’nın halkta kalmasını istiyoruz. İhaleye çıkan rakam Dalyan için çok yüksek.” dedi. İhale ile ilgilenen bir firmanın olduğunu, Sanko adlı bu firmanın ihaleyi almasının köylülerin ekmek kapısının gitmesi anlamına geldiğini ifade eden kooperatif üyeleri, "Şu anda ihaleye giren kimse yok ama bir dahaki ihaleye kooperatifimiz giremeyecek. Sanko firmasının burayla ilişkisi olduğunu duyuyoruz. Zaten yer alımları var. Kooperatif yönetimine bazı bağışlar yapıldığını duyuyoruz. Ne kadar doğru bunu bilemiyoruz, denetleme imkanı yok. Ama korkumuz Sanko'ya verilmesi ve bu köylülerin elinden ekmeğinin alınması. Bunu yaptıkları takdirde buradaki gelecek 5 nüfusun yüzde 50'sinin ekmek kapısı olan burası artık ekmek kapısı olmaktan çıkacak ve işsizler ordusuna yeni bir nüfus daha dahil edilecek. Buradan 2 köy Tuzburgazı ve Doğanbey köylülerinin en azından 260'ın üzerinde kooperatif üyesi balıkçısı var. Her üye bir aile demek. Her aileyi 4 kişi saysanız kaç kişinin ekmek yediğini matematiksel olarak anlarsınız.” diye konuştu.

"BİZE KİM SAHİP ÇIKARSA ONUN YANINDAYIZ”

Aydın Büyükşehir Belediyesi ile konu ile ilgili herhangi bir görüşme yapmadıklarını, taleplerini şu anda ilettiklerini dile getiren kooperatif üyeleri konuşmalarına şöyle devam etti: "Büyükşehir belediyesi yöneticileri ile hiçbir görüşme yapmadık. Fatih bey konuyu yakından takip ediyor zaten bizim köylümüz. Ama buradan talep ediyoruz. Sizin karşınızda iletiyoruz. Çünkü Aydın'ın önemli deniz kapılarından birisi burası. Buradaki nüfusun balıkçılıktan istifade etmesi, para kazanması, çoluğuna çocuğuna bakmasına imkanı yaratılsın. Hesap bu başka bir hesabımız yok burada.”

"AK PARTİLİ VEKİLLERİN RANT KAVGASI"

Yöre ile ilgili olarak çok farklı projelerin dillendirildiğini de ifade eden vatandaşlar, “Burada ekolojik balıkçılığı da bitirmek istiyorlar. Farklı projeler var. Burada yavaş yavaş üretimi yavaşlatarak balık rekoltesini düşürmek istiyorlar. Balık da akıllı ama o kadar da enayi değil. Orada hazır yem varken burada deltada gelip de yem aramaz. Kısacası burada halkın içinde olduğu bir proje köylülere, bu balıkçılara imkan yaratılması gerektiğini düşünüyoruz.
Çünkü artık çok mide bulandırıcı olaylar var. Bazı vekillerin bu işten rant aldığı söylemleri var. Bunlar söylenti ama sonuçları itibari ile ortaya çıkan şeylere bakıldığında hiç de söylenti olmadığı gerçeğe adım adım yaklaşıldığı ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.

"VEKİLLERİMİZİN YANIMIZDA OLMASINI İSTERİZ"

Basın mensuplarının, 'Sökeli bir milletvekilinin burada olmasını, yanınızda durarak topraklarına sahip çıkmasını ister miydiniz?' sorusu üzerine vatandaşlar, “Sayın Bülent Tezcan mecliste konuştu ne kadar mutlu olduk. Karides çiftlikleri, meralar ile ilgili bu bizi mutlu etti. Tabii ki Sayın Tezcan gibi tüm vekillerimizin de yanımızda olmasını isteriz.” dedi.

“BİZ HER ŞARTTA DALYANIN HALKIMIZDA KALMASINI İSTİYORUZ"

Mahalleli vatandaşlara destek olmak için basın toplantısına katılan Doğanbey Muhtarı Serdar Sarıkurt, kendisinin de çocukluğundan beri balıkçılığın içinde olduğunu buranın kendilerinde kalması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Muhtar Sarıkurt, “Bu ihalenin gerçekleşmemesi durumunda bir dahaki ihalede bizim yine bu şartlarda bu fiyatlarla ihaleyi alma imkanımız yine yok. Sonuçta burası bizde kalsın istiyoruz. Ben 6 yaşımdan beri balıkçıyım. Şu anda hem muhtarım hem de kooperatif ortağıyım. Ortak arkadaşlar bunu sürekli dile getiriyordu biz de gündeme taşıdık. Şimdi burada 1972 yılında rahmetli babalarımızın kurduğu bu kooperatifi bizden almaları söz konusu. Eğer burası bizden alınır ve duyduğumuz o şirketlere verilirse burayla ilgili projeleri var. Bu projeler buradaki balıkçılığı, hayatı bitirecek projeler. Doğanbey ve Tuzburgazı köylerine bu dalyanın katkısı çok fazla. Biz her şartta dalyanın halkımızda kalmasını istiyoruz. Kiralama bedeli yüzde 350 artış göstererek ihaleye çıktı. Bunun haricinde 4'te 1 oranında yatması gereken para bir de 1 yıllık kira bedelinin peşin yatırılması da var şartnamede. Bizim halk olarak ekonomik şartları karşılamamız mümkün değil. Biz halkın dışında özel şirketin gelip burayı almasını istemiyoruz. Biz köy halkı olarak ekmeğimizi sonuna kadar savunacağız. Bu kamuoyuna mesajımızdır. Bu süreç aynı şekilde devam ederse daha ileride farklı şekilde direniş göstereceğiz.” diye konuştu.